Potrzebuje pomocy z wiadomosci dotyczacej daty...

2011-10-14 10:18
0

Witam proszę bardzo o pomoc
Jestem nowicjuszem w świecie Delphi, postaram się wytłumaczyć o co mi chodzi.
Tworze program, który na początku swojego działania ma przypominać o dacie jakiegoś produktu.
Pole A w którym wpisuje numer artykułu i pole B wpisuje jego datę. Numer artykułu będzie powiązany z nazwa to już chyba dam rade zrobić. I najważniejsza cześć, której nie moglem znaleźć na forum, żeby program powiadamiał mnie o tych artykułach 5 dni przed upłynięciem daty. Np wpisuje dziś tzn 14.10.2011, ze artykuł nr 521122 ma datę 27.10.2011 chce żeby program sam obliczał na każdy dzień jakie produkty 5dni wcześniej ma pokazać. I codziennie po naciśnięciu na button o nazwie pokaz produkty żeby sam sprawdzał bazę i jeżeli takie(5dni wcześniej) są pokazywał mi numer artykułu podana nazwę jego.
I automatycznie usuwał je z tej bazy w tym dniu. Później pragnę zrobić jeszcze jedna opcje i wtedy to już będzie koniec programu. Mianowicie program podzielił produkty na dwie klasy jedna o której wspomniałem 5 dni wcześniej żeby powiadamiał a druga klasę to te które maja dłuższa datę i wtedy program będzie powiadamiać np 30 dni wcześniej. Dodam tylko ze gdyby pokazywał te 30 dni to opcja wyboru które maja zniknąć z tych co pokazał, jeżeli zaś nie wybiorę jakiegoś zostaje i powiadamia mnie jak wcześniej przed uplywewm daty (5dni przed)

Z góry dziękuje za wszelka pomoc ;)

edytowany 2x, ostatnio: madmike, 2011-10-14 18:54

Pozostało 580 znaków

2011-10-14 10:30
0

E...
A niby jak mamy pomóc?
Napisać to za Ciebie?


Chodzilo mi raczej o pomoc z jakich funkcji skorzystac;) - dziawo 2011-10-14 11:10

Pozostało 580 znaków

2011-10-14 10:58
0

Przyda Ci się funkcja

DaysBetween
A jakiś pomocny Kod bo utknąłem:) zeby 5 dni wczesniej sie wyswietlalo - dziawo 2011-10-14 18:24
Pokaż na czym utknąłeś. - pelsta 2011-10-14 19:22
No tak nie chciał samodzielnie pokbonować, to mnie spamował na PW, ja mu poleciłem działanie bez tej funkcji, bo korzysta z doatkowego modułu dateutils, a ja jak nie muszę takowych nie dołaczam. Jednak googlowanie nie boli: DaysBetween pierwszy link w google po wpisaniu samej nazwy funkcji. Niby nie leniwy na tyle żeby naskrobać mi PW, ponaglac i czekać aż wrócę z pracy, odeśpię i odpiszę zamiast wpisać jedno słowo w google - zadziwiają mnie niektórzy ludzie ;/ - olesio 2011-10-15 19:56

Pozostało 580 znaków

Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0