Zapis do pliku ini daty...

0

Witam.
Chciałem zrobić mini-programik, który:

  1. Zapisuje datę (dd.mm.rr) do pliku ini. Tzn
    Label2.Caption:=DateToStr(Date);
Config:=TIniFile.Create('c:config.ini');
try
Config.WriteDate('Data', 'Data', strtoint (Label2.Caption));
finally
config.Free;

Dobra, to mamy za sobą.

Teraz odczytywanie.

try
Label3.Caption := Config.ReadDate('Data', 'Data', DateTimeToStr(label3.caption));
finally
Config.free;

I tu zaczynają się schody:
Podczas kompilacji, podświetla na czerwono linijkę:
Label3.Caption := Config.ReadDate('Data', 'Data', DateTimeToStr(label3.caption));
i wyświetla
"There is no overloaded version of 'DateTimeToStr' that can be called with these arguments."

To pierwszy problem.

  1. Jak zrobić, aby, gdy użytkownik spróbuje wyłączyć komputer, do pliku zapisała się aktualna data ?
    Tzn. żeby przechwycił próbę wyłączenia komputera i w tym momencie zapisał do pliku datę ?
0
Label3.Caption := DateTimeToStr(Config.ReadDate('Data', 'Data', StrToDateTime(Label3.Caption)));

sorry .. jak tak się przyjrzałem .. Ty w ogóle mieszasz wszystkie typy jak chcesz :D

  1. zdaje mi się że musisz poczytać nieco o WM_QueryEndSession
0
robciu663 napisał(a)
  1. Jak zrobić, aby, gdy użytkownik spróbuje wyłączyć komputer, do pliku zapisała się aktualna data ?
    Tzn. żeby przechwycił próbę wyłączenia komputera i w tym momencie zapisał do pliku datę ?
  1. Co znaczy próbuje? Ma mu się to nie udać?
  2. Pisząc "włączyć komputer" masz na myśli Windows?
0

Ok, już wszystkie problemy rozwiązane ;)
Jest dobrze, udało się.
Ale.
nie chce robić nowego tematu.
Mam pytanie zupełnie niezwiązane z tematem:
Powiedzmy, jeśli mam program, którego zadaniem jest, wysłanie wiadomości do serwera i pokazać odpowiedź w pliku...
Np.
Serwer wysyła prośbę o pokazanie czcionek z innego komputera. Klient wysyła polecenie "fonts" do serwera. Serwer odbiera informacje. Sprawdza listę czcionek w systemie.
I ma odpowiedzieć na to w formie: słowo "fonts" + lista czcionek.
Nie da się zrobić (ggnumber, 'fonts' + string, []), więc jak ? czym zastąpić to "string" ?

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1