Szybkość ładowania zdjęć

Odpowiedz Nowy wątek
2011-08-22 17:52
Zi00mal
0

Witam,
zastanawiałem się ostatnio jaka metoda wyświetlania zdjęć jest szybsza oraz która zabiera mniej transferu z serwera.

Przykład:
mamy dwie strony, na pierwszej wyświetlamy listę np: 15 zdjęć w formacie 200x200, a na drugiej zdjęcia w postaci 400x400 (a jak klikniemy to ma wielkość oryginalną np: 600x600). Oczywiście wymiary to pixele.

Pierwsza możliwość:
tworzymy trzy foldery - mini/midi/maxi - oczywiście każdy odpowiada każdemu rozmiarowi 200x200/400x400/600x600

Druga możliwość:
mamy jeden folder ze zdjęciami, które wrzucamy jako oryginalne: 600x600

Logicznie rzecz biorąc możliwość pierwsza jest lepsza bo nie trzeba za każdym razem wczytywać dużego zdjęcia (spowalnia pracę strony i pobiera więcej transferu). Ale jeżeli przeglądarki działają tak że zapamiętują obrazek (np po ścieżce) to wtedy raz ładuje obrazek, więc szybciej wczytuje resztę i pobiera tylko raz transfer - tutaj lepsza jest możliwość druga.

Jak to rozwiązują przeglądarki - są pliki tymczasowe, ale czy tak to działa ?
Czy każda przeglądarka rozwiązuje to inaczej ?

Proszę o pomoc i pozdrawiam.

Pozostało 580 znaków

2011-08-22 18:16
0

Zdecydowanie pierwsza. Tym bardziej jeżeli masz zamiar pisać galerie. Będzie ona wielokrotnie oglądana? Z tego co wiem, zwykle patrzy się raz, dwa razy na galerię. Jeżeli jestem zainteresowany kupnem danej usługi/przedmiotu to oczywiście więcej, ale tylko na konkretne. Ale czy warto w ten sposób spowalniać ładowania każdego zdjęcia, tym, że chcesz je pobierać w większej rozdzielczości? Użytkownik popatrzy głównie na to, którego miniaturka mu się spodoba. Ja na przykład dostaje świra jak mam czekać 10+ sekund na załadowanie galerii. Tym bardziej, że wielu użytkowników nie ma takiej prędkości internetu, aby szybko pobrać wiele zdjęć. Swoją drogą transferowi też to wyjdzie na dobre. Skalowaniem zdjęć też nie ma się co martwić, najlepiej stworzyć skrypt w php który podczas przesyłania zdjęć do galerii zrobi odpowiednią liczbę kopii z odpowiednią rozdzielczością(patrz GD).


Pozostało 580 znaków

2011-08-22 19:19
Zi00mal
0

Nie robię galerii. To tylko przykład bo zainteresował mnie taki temat. Ale dzięki za wypowiedź. Ja też zawsze stosuję 1 metodę.

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0