Wątek zablokowany 2011-05-02 01:46 przez madmike.

Nauczyciel jakiegokolwiek języka komputerowego

0

Poszukuję nauczyciela, który nauczyłby mnie przynajmniej solidniejszych podstaw jakiegokolwiek języka.
Co bym chciał?
Bezpłatne lekcje najlepiej przez gg.
Po prostu nie mogę znaleźć żadnego porządnego kursu, a nawet jeśli, to środowisko nie dało się pobrać...
Znam tylko podstawy HTML :) Ale chcę nauczyć się jakiegoś bardziej... Hmm... Mniej internetowego języka :)
Jest jakiś chętny?
Nie?...

0

Ja nie mam zdolności pedagogicznych, poza tym znam tylko Delphi. A czy próbowałeś kursy ze strony 4p, czy pogooglować za innymi językami? Bo nie wiem co rozumiesz przez porządny? To chyba nie taki, że sama Ci wiedza do głowy ma wjeść, a Ty nic nie będziesz w tym kierunku robił? Najwięcej nauczysz się po opanowaniu podstawowej składni - samodzielnie programując. I jakiegoż to języka się chciałeś uczyć, że środowisko nie dało się pobrać? Przecież wszystkie popularne, a i te mniej popularne również posiadają często darmowe (w ogołe lub do celów niekomercyjnych czli właśnie nauki) środowiska dostępne bez problemu i to w najnowszych wersjach, o ile są rozwijane. Przynajmniej tak jest, z tego co się orientuję. A i wątpie czy ktoś za darmo, będzie chciał wkładać Tobie do głowy to, co możesz spokojnie sam znaleźć w google z przykładami i sobie przyswoić, w dogodnym dla Ciebie czasie. Ale może i ktoś się tutaj taki znajdzie, co będzie chciał tłumaczyć wszystko od zera poprzez GG.

0

Jest jakiś chętny?
Nie?...

Jesteś uroczą brunetką o krągłych piersiach i zgrabnych nogach?
Poszukując filantropów organizuje się np. bankiety.

Dodatkowo zarówno książek jak i materiałów dostępnych w Internecie jest tyle, że wszystkiego możesz nauczyć się sama/sam.

0

Można wiedzieć dlaczego pragniesz posiąść praktyczne podstawy tej pięknej sztuki?

Poważnie pytam, bo i twoja prośba wygląda na całkiem poważną.
Jeśli tak tylko dla sportu, coś na kształt na przykład wycieczki na grzybobranie, to szkoda czasu. Jak "bo muszę zaliczyć", to będzie mordęga, i wątpię że znajdzie się jakiś męczennik do pomocy, a jeśli samo Cię ciągnie do stworzenia jakiegoś czegoś działającego na kompie, i jara Cię perspektywa wklepania paru linijek tekstu i później obserwacja jak coś zaczyna działać, to jesteś na najlepszej drodze, aby wiedzę pochłonąć s prędkością błyskawicy. Na dodatek prawie bez niczyjej pomocy.
Czasami nie wiadomo od jakiej strony się zabrać do jakieś technologi, albo do środowiska programowania. Mnie się wydaje że to normalne. Ale wystarczy parę wskazówek, coś niejasnego rozjaśnić, i samemu można zrobić takie postępy, jak to robili najlepsi za młodu (nie mylić z wiekiem, mam na myśli doświadczenie).

Niewykluczone, że ktoś chciał by się spełnić w roli mastera-dzedaja, więc może się i znajdzie taka osoba, która będzie nauczać i odpowiadać nawet na najprostsze pytania, ale jeśli nie... a akurat jesteś najbliżej tej trzeciej opcji, to śmiało możesz walić tutaj na forum, ja sam lubię się wymądrzać to może i pewnie taż pomogę. Byle byś widział o co pytasz, i co chcesz sobie rozjaśnić... bo wiadomo, wyjaśnianie komuś czegoś, o czym ten ktoś nawet nie będzie potrafił pomyśleć, może być frustrujące :) czasami zdarzają się takie błagania sterroryzowanych przez system edukacji osób, tyle że trudno czasami zrozumieć, o co pytają :)

Słowem, nawet jak nie znajdziesz nauczyciela, to może się okazać że wcale go nie potrzebujesz.

0

Więc, olesiu, odpowiem tak.
Pobierałem już dwa środowiska ze "sprawdzonych stron". Jedno pobierało dodatkowo przeglądarkę przy instalacji, która była pobierana jakieś pół godziny pomimo prędkości pobierania 250kbps, więc stwierdziłem, że się zacięła i sobie odpuściłem. Drugie środowisko w ogóle nie dało się zainstalować.
Chyba próbowałem znaleźć kurs na 4p, ale w tak krótkim czasie mi się nie udało i zapomniałem prawie o tej stronie... Ekhm, nie. Rozuuumiem jaaaki tooo żmuuudny iiii dłuuugi jeeest proooces naaauczaaaaniaaaa języyyków chociaaaażby taaakieeego Ceeee++(+++++++++...)... Nie próbujcie mi obrzydzić nauki jakiegokolwiek języka, nie wiem, dlaczego wszędzie tak robią. Na początku wystarczyła mi informacja, w jakim czasie pisze się prosty program i szczerze mówiąc, nie odstraszyło mnie to. Niedawno napisałem na komputerze opowiadanie 4000 słów, piszę książkę i uczestniczę w konkursie na fraszkę (choć nie wiem, czy uda mi się skombinować fraszkę...)
Taa, najwięcej nauczę się samodzielnie programując. Z tym że nie znam podstaw. I jak mam napisać cokolwiek, skoro nie znam nawet jednego polecenia (a nawet jeśli znam, to nie wiem, jak go użyć?)
Chciałem się uczyć C++, środowiska były Visual i Code::Blocks.
Tak, były darmowe, problemy opisałem powyżej.
Ja też w to wątpię. I to jest najsmutniejsze... W końcu z językami mam plany na przyszłość...

areksumie!
Można.
Otóż wiążę z językami swoją przyszłość, konkretnie mam zamiar zebrać na początku jakiś mniejszy team (ze 20 osób) i robić jakieś mniejsze gierki, a najlepiej... A nie, tego nie powiem. Sorry. W każdym razie albo grupka się rozwinie i będzie coraz większa, albo wejdziemy w jakąś dużą firmę.
Odpowiadając na to pytanie odpowiedziałem również na pytania o grzybobranie i zaliczenie. Na razie dobrze by było, gdybym znał podstawy.
Tak, bardzo bym się ucieszył, gdybym stworzył jakikolwiek prosty program, który zacząłby działać.
Właśnie, wystarczy dać parę wskazówek i || coś niejasnego rozjaśnić. || I w rozjaśnianiu jest mi potrzebny nauczyciel, bo często zadaję tępe i oczywiste pytania :D Tzn. Może nie aż "często", natomiast "czasami". O.
Może i się okazać, że nie potrzebują nauczyciela.Ale, jak na razie sądzę, że bardzo by się przydał.

0
Nessu napisał(a)

Poszukuję nauczyciela, który nauczyłby mnie przynajmniej solidniejszych podstaw jakiegokolwiek języka.

Czym się różnią solidne podstawy od niesolidnych? ;)

Co bym chciał? /.../
chcę nauczyć się jakiegoś bardziej...

No właśnie, po co chcesz się uczyć języka? Do czego? Wydaje mi się że każdy język jest do czegoś innego, a i zdolności też wymaga różnych.

Przeglądnij na szybko pare języków. Wpisz w google "dlaczego warto uczyć się... C C++ javy pythona ruby php javascript asemblera". Może pomoże.

Bezpłatne lekcje najlepiej przez gg.
Po prostu nie mogę znaleźć żadnego porządnego kursu, a nawet jeśli, to środowisko nie dało się pobrać...

Ja zacząłem pisać kurs C, możesz zerknąć czy jarzysz coś. W zasadzie ciężko napisać przejrzystą lekcje. Jak będe miał już podstawy czy więcej lekcji, może wprowadze jakieś inne formy nauki. Ale raczej nie widze nauki na gg. Zwykle początkujący to nawet nie wie o co zapytać. A jeśli pyta to często są to jakieś bezsensowne rzeczy ;) Szkoda czasu w takich przypadkach, lepiej ten czas poświęcić bardziej konstruktywnie albo iść na piwo.

Dodane:
O, widze że w tym samym czasie pisaliśmy ;) Ale sens myśle pozostaje ten sam.

0

Połaź po księgarniach/antykwariatach
Spisz trochę tytułów których ceny są w twoim zasięgu
A tutaj ktoś doradzi/odradzi
Dla C (później C++) poleciłbym Kernighan Brian W., Ritchie Dennis M. Język ANSI C

0

A dla C++ "Symfonia C++ Standard" Grębosza-na początek bojów z językiem wyśmienita.

0
Nessu napisał(a)

Na początku wystarczyła mi informacja, w jakim czasie pisze się prosty program i szczerze mówiąc, nie odstraszyło mnie to.

Ale to ile komu zajmie napisanie danego programu to raczej sprawa indywidualna. A "prosty" to też pojęcie względne.

@Arz
Usuń ten błąd ortograficzny z podpisu bo trochę razi w oczy ;)

0

A co do kompilatora, masz już coś koło 40 :-) od Ady przez C po Whitespaces
Na początek C, kliknij "klonuj" na Ideone.com

0

Zerknij tu -> http://4programmers.net/Forum/Inzynieria_oprogramowania/111195-Ulubiony_jezyk <- bardzo ciekawy temat i pozwala wyrobić sobie opinię na temat różnych języków.
Jeśli C++ bierzesz na początek to (patrz link powyżej) odradzam. Sam uczę się javy i kiedy wybierałem język do nauki to dziękuję (komuś tam - sobie?) że nie wybrałem cpp.
Powiedziałeś:

Ekhm, nie. Rozuuumiem jaaaki tooo żmuuudny iiii dłuuugi jeeest proooces naaauczaaaaniaaaa języyyków chociaaaażby taaakieeego Ceeee++(+++++++++...)... Nie próbujcie mi obrzydzić nauki jakiegokolwiek języka, nie wiem, dlaczego wszędzie tak robią.

Ale to prawda...
Ja nie chcę ci obrzydzić. Ale java jest prostsza - każdy ci to powie. Tzn. szybciej napiszesz w nim program startując pd zera niż cpp. <- Ma pare utrudnień.(cpp) Wskażniki, zwalnianie pamięci, i po raz kolejny patrz link.
Ale jak masz ochotę na C (coś tam) to bierz C#, mimo że składnie javy dopiero co opanowałem to myślę już o tym języku - jest podobny w składni do javy i zaprojektowany do komfortowiejszego ;P pisania.
Dobra - miej już ten swój pierwszy program za sobą - java :D

public class HelloWorld{
    public static void main(String args[])
    {
	System.out.println("Hello World I'm alive!");
    }
}
 

Pozdrawiam.
Edit! :
Przecież na YouTube są po polsku podstawy języków i to dziesiątki lekcji - gwarantuje że lepiej tłumaczą i szybciej niż księgi czarów.
Ja akurat o javie ale o innych tez są .

0

Poszukuję nauczyciela, który nauczyłby mnie przynajmniej solidniejszych podstaw jakiegokolwiek języka.
Co bym chciał?
Chciałbym aby ktoś mi płacił za to ,że się uczę jakiegoś języka.
Są chętni ?

0

No i chciałem dodać że jak sie nauczysz juz składni oraz konstrukcji GUI itp. na początku, to później tylko algorytmika sprawi że nie będziesz się nuuudzil przy swoich programach - a koncentrację jak wyrabia... i 'umiejętność' myślenia - palce lizać - bez jaj. :P

0

Poszukuję nauczyciela, który nauczyłby mnie przynajmniej solidniejszych podstaw jakiegokolwiek języka.
Co bym chciał?
Bezpłatne lekcje najlepiej przez gg.
Po prostu nie mogę znaleźć żadnego porządnego kursu, a nawet jeśli, to środowisko nie dało się pobrać...
Znam tylko podstawy HTML :) Ale chcę nauczyć się jakiegoś bardziej... Hmm... Mniej internetowego języka :)
Jest jakiś chętny?
Nie?...

Hahahhahha dawno się tak nie usmiałam!

0

Pobierałem już dwa środowiska ze "sprawdzonych stron". Jedno pobierało dodatkowo przeglądarkę przy instalacji, która była pobierana jakieś pół godziny pomimo prędkości pobierania 250kbps, więc stwierdziłem, że się zacięła i sobie odpuściłem. Drugie środowisko w ogóle nie dało się zainstalować.

Jak wymiękasz na etapie pobierania/instalacji to nie powinieneś uczyć się programowania, tylko obsługi komputera.

0

"nie dało się zainstalować" ? A co gryzło i kopało ? :d

0

Jedyna słuszna postawa: kup książkę (najlepiej grubą) z przewałkowaniem całego języka (oczywiście to nigdy nie będzie "dostatecznie zaawansowany" poziom, ale zawsze coś) i przerób ją od deski do deski. Wtedy przynajmniej będziesz wiedział, co musisz zgłębiać. A język dowolny, np Java.

0

dzięki wszystkim, którzy mnie tak cholernie wkurwili. zjeb*** was za to i zaznaczył waszą głupotę, ale mi się nie chce. Szczerze mówiąc, sądziłem, że na tej stronie nie będzie idiotów próbujących usilnie mnie wkurzać. Nara.

6

Kolega się w ten sposób z nami pożegnał, udając się na przedwczesne wakacje :] Ban do 1 września 2011. Ma dużo czasu na rozmowy z psychoterapeutą.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1