Undeclared Identifier :'Form1'

0

Witam. Jestem pierwszy raz na forum, z Delphi miałem mało do czynienia więc proszę o pomoc bo muszę jedno zadanko zrobić do szkoły. Treść zadania: "Napisz program który pozwoli obliczyć cenę komputera w zależności od wybranych elementów składowych. Wykonaj komponenty TGroupBox, TCheckBox i Label." Przy próbie uruchomienia programu na dole wyskakuje mi taki komunikat jak w nazwie tematu. Proszę was bardzo o pomoc.

 unit Unit1;

interface

uses
  Windows, Messages, SysUtils, Variants, Classes, Graphics, Controls, Forms,
  Dialogs, StdCtrls;

type
  TForm1 = class(TForm)
    GroupBox1: TGroupBox;
    CheckBox1: TCheckBox;
    CheckBox2: TCheckBox;
    CheckBox3: TCheckBox;
    CheckBox4: TCheckBox;
    Label1: TLabel;
    procedure CheckBox1Click(Sender: TObject);
    procedure CheckBox2Click(Sender: TObject);
    procedure CheckBox3Click(Sender: TObject);
    procedure CheckBox4Click(Sender: TObject);
  private
    { Private declarations }
  public
    { Public declarations }
  end;

implementation

var
  Form1: TForm1;
  s:integer;

{$R *.dfm}

procedure TForm1.CheckBox1Click(Sender: TObject);
begin
if CheckBox1.Checked then s:=s+500 else s:=s-500;
Label1.Caption:='suma='+InttoStr(s);
end;

procedure TForm1.CheckBox2Click(Sender: TObject);
begin
if CheckBox2.Checked then s:=s+150 else s:=s-150;
Label1.Caption:='suma='+InttoStr(s);
end;

procedure TForm1.CheckBox3Click(Sender: TObject);
begin
if CheckBox3.Checked then s:=s+20 else s:=s-20;
Label1.Caption:='suma='+InttoStr(s);
end;

procedure TForm1.CheckBox4Click(Sender: TObject);
begin
if CheckBox4.Checked then s:=s+300 else s:=s-300;
Label1.Caption:='suma='+InttoStr(s);
end;

end.
0

Brawo !
A my mamy zgadnąć, którą toż linijkę kompilator sobie wybrał na błąd ?

0

Mówię że nie ogarniam tego, chce tylko to zaliczyć. Nie wiem którą linijkę sobie wybrał, jak mam to sprawdzić. Nie wszyscy są programistami, trochę wyrozumiałości proszę :)

0

Pokaż plik dpr

0
program Project1;

uses
  Forms,
  Unit1 in 'Unit1.pas' {Form1};

{$R *.res}

begin
  Application.Initialize;
  **Application.CreateForm(TForm1, Form1);**
  Application.Run;
end. 

W delphi tą pogrubioną linijkę mi podświetla

Sry za double post, tą trzecią od końca jakby co

0

Sprawdź czy w katalogu z projektem są pliki unit1.pas i unit1.dfm
Z katalogu z projektem wywal pliki project1.dof project1.dsk project1.res i skompiluj jeszcze raz.

0

To popraw

var
  Form1: TForm1;
  s:integer;

implementation

{$R *.dfm}

0

Ale co mam poprawić? Coś tam zmienić? Możesz napisać mi dokładnie? Bo powtórzę jeszcze raz, jestem kompletny Newbie :D

0

Popraw dokładnie tak jak napisałem.

0

OK, już wszystko działa, dzięki za pomoc :)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1