Odległość między punktami A,B,C,D - poprawienie zadania

0

Bardzo proszę o poprawienie zadania. Nie jestem orłem także liczę na waszą pomoc. Pewnie wyda się to wam banalne, ale jakoś nie mogę sobie poradzić.
Chodzi o zadanie typu oblicz odległość między punktami A,B,C itd. Treść zadania(mojego autorstwa ;}, jeszcze nie napisałam części odnośnie kredytu):

"Minister Infrastruktury Magdalena Gaj stwierdziła, że na Euro 2012 wypadałoby posiadać połączenie autostradowe pomiędzy czterema dużymi aglomeracjami. Podając przykładowe współrzędne miast (x,y) wylicz odległości między nimi, oszacuj koszt budowy wiedząc, że 1 metr kosztuje 61 000 zł. Po ilu latach systematycznego oszczędzania przy stopie procentowej 6,5% uzyskasz tą kwotę? "

program autostrada;
uses crt;
var
a,b,c,d,e,f,g,h:integer;
wynik_1, wynik_2,wynik_3,wynik_4,wynik_all:real;
i:=sqr(b)
i:sqrt(b)
begin
clrscr;
writeln('Minister Infrastruktury Magdalena Gaj');
writeln('stwierdzila, ze na Euro2012');
writeln('wypadaloby posiadac polaczenia komunikacyjne');
writeln('pomiedzy czterema duzymi aglomeracjami.');
writeln('Podajac przykladowe wspolrzedne miast(x,y) wylicz odleglosci miedzy nimi.');
writeln('Oszacuj koszt budowy autostrady wiedzac, ze 1 kilometr kosztuje 6100000 zl.');
writeln('Po ilu latach
systematycznego oszczedzania');
writeln('uzyskasz ta kwote?');
writeln('Podaj wsp˘rzedne miasta A');
read(a,b);
writeln('Podaj wsp˘rzedne miasta B');
read(c,d);
writeln('Podaj wsp˘rzedne miasta C');
read(e,f);
writeln('Podaj wsp˘rzedne miasta D');
read(g,h);
writeln('Dugo† autostrady wynosi');
wynik_1:=sqrt(sqr(abs(a-c))-sqr(abs(b-d)));
wynik_2:=sqrt(sqr(abs(c-e))-sqr(abs(d-f)));
wynik_3:=sqrt(sqr(abs(e-g))-sqr(abs(f-h)));
wynik_4:=sqrt(sqr(abs(g-i))-sqr(abs(h-j)));
wynik_all:=wynik_1+wynik_2+wynik_3+wynik_4;
read(wynik_all)
writeln('Podaj dugo† autostrady w celu oszacowania kosztu jej budowy');
writeln('Podaj sw˘j kapita poczĄtkowy')'
writeln('Podaj okresowo wpacanĄ kwot©');
writlen('Moľesz zasponsorowa† budowanie autostrady po')
write('latach');

readkey;
end.

0
  wynik_4:=Sqrt(Sqr(g-a)-Sqr(h-b));  
  wynik_all:=wynik_1+wynik_2+wynik_3+wynik_4;
  WriteLn(wynik_all);

Stosowanie w tych obl. funkcji Abs jest zbędne.

0

Odległość w układzie współrzędnych pomiędzy dwoma punktami można policzyć wzorem

var A, B : TPoint; /Punkty A i B;
begin
Odl := Sqrt( (A.X - B.X)^2 + (A.Y - B.Y)^2 );
//Odległość jest równa pierwiastkowi kwadratów różnic odległości w osi X i Y punktów A i B;
end;

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1