długość tekstu i odległość między punktami.

0

1.komunikat o tym, jak długi tekst wysłał Klient do Serwera.
2.odległość między dwoma punktami o współrzędnych X i Y.

kompletnie nie wiem jak się za to zabrać.

tu kod do klienta i serwera

Klient :

   OldCreateOrder = False
  OnCreate = FormCreate
  PixelsPerInch = 96
  TextHeight = 13
  object Label1: TLabel
    Left = 8
    Top = 0
    Width = 78
    Height = 13
    Caption = 'Podaj ip lub host'
  end
  object Label2: TLabel
    Left = 8
    Top = 40
    Width = 19
    Height = 13
    Caption = 'Port'
  end
  object Edit1: TEdit
    Left = 8
    Top = 16
    Width = 161
    Height = 21
    TabOrder = 0
    Text = 'localhost'
  end
  object Button1: TButton
    Left = 184
    Top = 16
    Width = 75
    Height = 25
    Caption = 'Polacz'
    TabOrder = 1
    OnClick = Button1Click
  end
  object StatusBar: TStatusBar
    Left = 0
    Top = 321
    Width = 334
    Height = 19
    Panels = <>
  end
  object Edit2: TEdit
    Left = 8
    Top = 56
    Width = 161
    Height = 21
    TabOrder = 3
  end
  object Memo1: TMemo
    Left = 8
    Top = 88
    Width = 313
    Height = 193
    Lines.Strings = (
      'Memo1')
    TabOrder = 4
  end
  object Edit3: TEdit
    Left = 8
    Top = 288
    Width = 225
    Height = 21
    TabOrder = 5
  end
  object Button2: TButton
    Left = 248
    Top = 288
    Width = 75
    Height = 25
    Caption = 'Wyslij'
    Enabled = False
    TabOrder = 6
    OnClick = Button2Click
  end
  object klient: TClientSocket
    Active = False
    ClientType = ctNonBlocking
    Port = 0
    OnConnecting = klientConnecting
    OnConnect = klientConnect
    OnDisconnect = klientDisconnect
    OnRead = klientRead
    Left = 288
  end
end

serwer

  OldCreateOrder = False
  OnCreate = FormCreate
  PixelsPerInch = 96
  TextHeight = 13
  object Label1: TLabel
    Left = 128
    Top = 0
    Width = 22
    Height = 13
    Caption = 'Port:'
  end
  object StatusBar: TStatusBar
    Left = 0
    Top = 58
    Width = 332
    Height = 19
    Panels = <>
  end
  object Button3: TButton
    Left = 8
    Top = 0
    Width = 75
    Height = 49
    Caption = 'Serwer [off]'
    TabOrder = 1
    OnClick = Button3Click
  end
  object Edit1: TEdit
    Left = 128
    Top = 16
    Width = 121
    Height = 21
    TabOrder = 2
  end
  object serwer: TServerSocket
    Active = False
    Port = 0
    ServerType = stNonBlocking
    OnAccept = serwerAccept
    OnClientConnect = serwerClientConnect
    OnClientDisconnect = serwerClientDisconnect
    OnClientRead = serwerClientRead
    Left = 88
    Top = 8
  end
end
 

Proszę o jakieś wskazówki, pomoc.

0

0

Ad.L. Length(ReceivedText);
Ad.2. http://www.matematykam.pl/twierdzenie_pitagorasa.html

2

cóz, jeśli takie kwiatki wychodzą, to oznacza ze sam tego nie napisał, a dostał od kogoś projekt...

0

A wy nie rozumiecie pytacza. On po prostu napisał GUI i chce żebyście mu kod dopisali. Takie małe wyzwanie dla osób bardzo biegłych w tym języku naiwniaków.

0

On po prostu napisał GUI i chce żebyście mu kod dopisali.

Zaryzykowałbym stwierdzeniem, że GUI wyklikał; No chyba, że faktycznie ręcznie pisał DFMy to wielki szacun :]

Na szczęście póki co "naiwniaków" brakuje - mam nadzieję, że era rozdawania gotowców już dawno minęła;


Wątek przenoszę do działu dla początkujących - tam będzie mu cieplutko.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1