C# Context menu w windows.

0

Ma ktoś może doświadczenie w context menu windowsa bo ja już nie mam siły. Pisze program do kopiowania plików i brak mi żeby dodać obsługę kopiuj wklej. Program podobny do TotalCopy, TeraCopy, Copy Handler. Ten ostatni program ma na stronce autora kod źródłowy tylko ze w c++ a jak tylko podstawy znam c++. Szukałem w Google podpowiedzi
i nic konkretengo nie znalazłem o drag & drop. Wiec może ktoś ma doświadczenie i podpowie trochę. Nawet wystardzy pomoc jak zrobić żeby działało dobrze kopiuj wklej przez przekazanie parametrów do programu z obsługą zaznaczonych kilku plików.

0

A jakie konkretnie jest pytanie?

0

Na początku jak pisałem program chciałem zrobić Drag and Drop w systemie ale okazało się za trudne. Więc teraz szukam alternatywy czyli jak wrzucić do context menu systemowego kopiuj wklej.

0

Mam dziwne wrażenie, że w systemowym menu jest już opcja kopiuj-wklej.

0

Widzę ze chyba nic z tego nie wyjdzie. Popatrz na youtube co podałem nazwy programów to będziesz wiedział o co mi chodzi. Program prawie napisałem ale mam problem z dostarczeniem danych co ma kopiować i gdzie. Bo wklejanie do textbox lokalizacji odpada.

0

Nie wiem czy o to chodzi ale tu jest jakiś przykład: http://www.codeproject.com/KB/cs/shellContextMenu.aspx

0

Nie wyjdzie, co nie umiesz zadać precyzyjnego pytania, a ja nie umiem czytać w myślach. Może komuś innemu się uda.

0

W końcu jestem blisko rozwiązania. Ściągnołem .dll z microsoft http://code.msdn.microsoft.com/ShellContextMenuExte/Release/ProjectReleases.aspx?ReleaseId=358
znalazłem podpowiedzi:
http://chestermr.blogspot.com/2007/03/shell-extension-context-menu.html
http://wss.pl/frmThread.aspx?id=469965

I dopisałem w programie:

 
            MyMenu asd = new MyMenu(); 
            Type tote = Type.GetTypeFromProgID("TESty"); 
            MyMenu.RegisterFunction(tote);
            asd.AssembleMenu(); 

Ale wciąż nie widzę w context menu swojego dodanej pozycji. Co robię źle??

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1