Window's context menu

0

Jak zrobić bibliotekę DLL ,znaczy jakie funkcje wyeksportować żeby można było dopisać coś do menu kontekstowego do folderu ale pod belką i najlepiej z jakąś ikonką tak jak jest np: "Wyślij do ..." i "WinRAR"
bo w winrar jeszcze przetwarza plik na którym się kliknęło PPM w explorerze i chcę właśnie żeby program coś robił przy contexie folderu

0

Nie lepiej pod kluczem:
HKEY_CLASSES_ROOT\Folder\shell
dodać podklucz z etykietą menu, a potem command w wartości domyślnej ścieżkę do twojego programu.
Użyj w parametrze "%L" jako bieżący folder

Chyba, że budujesz zaawansowane menu

0

stosowana metoda działa po kliknięciu na ikonkę foldera a nie w folderze. chodzi mi o HKCR\Directory\Background\ShellEx\ContextMenuHandlers ale tam trzeba wpisać nazwę biblioteki DLL i właśnie jak taką stworzyć ?

0

stosowana metoda działa po kliknięciu na ikonkę foldera a nie w folderze

Nie rozumiem, jedyna różnica jest taka, że menu dodane w tym kluczu znajduje się pod opcją Otwórz, a z DLL-a jeszcze pod seperatorem

Poczytaj to:
http://msdn.microsoft.com/library/default.asp?url=/library/en-us/shellcc/platform/shell/programmersguide/shell_int/shell_int_extending/extensionhandlers/contextmenuhandlers.asp

0

różnica jest baaardzo duża.
to co napisałeś ty działa jeśli kliknie się na okienko foldera (taką żółtą) a ja chce pozycję na kliknięciu w puste miejsce foldera, np w dowolnym miejscu na pulpicie. da się tak zrobić tylko przy użyciu DLL-a. i przy twojej metodzie powszechnie znanej jest jeszcze to że nic nie można tak programowo robić, tj. dodaje się tylko pozycja którą można kliknąć a ja chce np że klika się PPM w dowolnym miejscu w folderze i przetwarza np czy to jest systemowy folder i wtedy wyświetla informację. Mi akurat w tym przypadku chodzi o to żeby przetwarzało zawartość schowka. Proszę już nie pisać nic o rejestrze tylko jak zrobić takiego DLL-ka. Najlepiej link na torry :P

0

kocham torry. wchodzę na główną stronę tego portalu a tam od razu mi w oczy rzuca się Shell cośtam i komponencik :) oni to wiedzą czego ludź potrzebuje :)

dla zainteresowanych: http://www.shellplus.com/files/shlplsD7.zip

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1