Pole Trójkąta.

0

Witam.

Mam na jutro do napisania Program liczący pole trójkąta i koła(oddzielnie) za pomocą klas. Sam sobie niestety nie poradzę. Jeżeli ktoś byłby tak miły i mi pomógł byłbym bardzo wdzięczny.

0
  1. Włączasz przeglądarkę
  2. Włączasz Google
  3. Wpisujesz kurs c++ lub pole trójkąta/koła na klasach w c++
  4. Szukasz
  5. Strzelam, że szukasz
  6. Znalazłeś kod
  7. Gratuluje.
0

Gdybym nie szukał to bym tutaj nie napisał....

0

@Glenda 50zł. Zainteresowany? Zapraszam na priv.

1

Święta blisko, trzeba bliźnim pomagać :D

class triangle
{
    private:
        float base;
        float height;

    public:
        triangle(float base, float height);
        float getHeight();
        float getBase();
        float getArea();
};

triangle::triangle(float base, float height)
{
    this->base = base;
    this->height = height;
}

float triangle::getHeight()
{
    return height;
}

float triangle::getBase()
{
    return base;
}

float triangle::getArea()
{
    return (base * height) / 2;
}
1
#include <iostream>
#include <cmath>
using namespace std;

class Trojkat{
      private:
              double a,b,c;
              
      public:
             Trojkat(double a, double b, double c){
                            this->a = a;
                            this->b = b;
                            this->c = c;
                            }
                            
             double poleTrojkata(){
                    
                    double p = (a+b+c)/2;
                    double s = sqrt(p*(p-a)*(p-b)*(p-c));
                    return s;
                    }
                    
             ~Trojkat(){};
                    
      };


int main(int argc, char **argv){
    
    Trojkat t(3.0,4.0,5.0);
    cout << t.poleTrojkata() << "\n";
    
    cin.get();
    return 0;
}

Postaraj się w ten sam sposób napisać pole koła ;) Pozdrawiam - też byłem kiedyś w takiej sytuacji, że nic nie czaiłem, a programu potrzebowałem ... więc w jakiś sposób Cię rozumiem - ale, jak widzisz, ja nadrobiłem zaległości - ma nadzieję, że Ty też się później douczysz ;)

0

@msm: wyprzedziłeś mnie ;) Dokładnie tym samym się kierowałem pisząc posta :D Tylko ciekawe, że obaj wybaliśmy trójkąt ^^

0

Trójkąt jakoś bardziej pasował. Jakby tak połączyć nasze rozwiązania (ty boki a, b, c a ja wysokość i podstawa) to całkiem uniwersalna klasa by wyszła. ;)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1