Rysowanie trójkąta.

0

Witam, napisałem program, który pobiera długości trzech boków trójkąta. Czyli edit1 to pierwszy bok, edit2 to drugi bok, edit3 to trzeci bok. Program sprawdza już czy dany trójkąt może powstać. Jak zabrać się do rysowania tegoż trójkąta ? Chodzi mi o to, żeby trójkąt miał dokładnie takie boki jak zadeklarowane liczby.

unit Unit1;

interface

uses
  Windows, Messages, SysUtils, Variants, Classes, Graphics, Controls, Forms,
  Dialogs, StdCtrls;

type
  TForm1 = class(TForm)
    Edit1: TEdit;
    Edit2: TEdit;
    Edit3: TEdit;
    Button1: TButton;
    procedure Button1Click(Sender: TObject);
  private
    { Private declarations }
  public
    { Public declarations }
  end;

var
  Form1: TForm1;

implementation

{$R *.dfm}

procedure TForm1.Button1Click(Sender: TObject);
var a,b,c,d:Single;
begin
a:=StrToFloat(edit1.Text);
b:=StrtoFloat(edit2.Text);
c:=StrToFloat(edit3.Text);

if (a<b+c) and (b<c+a) and (c<a+b) then


end;

end.
0

Jeden bok narysować łatwo, a potem kartka i obliczenie współrzędnych punktu, w którym przecinają się dwa okręgi.

0

co to znaczy żeby trójkąt miał dokładnie takie boki jak zadeklarowane liczby - chcesz linijką mierzyć długość kresek na ekranie monitora?

0

Nie chodzi o to aby program rysował boki takie jakie zadeklarował użytkownik. Jeżeli wpisze on 3,5,5 i wyświetli trójkąt. Potem od nowa włączy program i wpisze 6,4,5 to ten drugi trójkąt ma być większy. O to mi chodzi. Nie mam pojęcia jak to zadeklarować. Macie pomysł ?

0

I dla każdej wartości mam obliczyć ?

0

Nie, masz trzy boki o długościach powiedzmy 4, 6 i 7. Wpierw ustalasz ile piksli przypada na jednostkę (np 100). Rysujesz odcinek poziomo o długości 400 piksli (400=4*100), np. o końcach (100,200) i (500,200).
Wyliczasz w jakim punkcie przecinają się dwa okręgi: jeden ma środek (100,200) i promień 600, drugi ma środek (500,200) i promień 700. Dostajesz współrzędne (w pikslach) trzeciego wierzchołka.

0

A mógłbyś to napisać w Delphi ? Mogę zapłacić.

0

Bez przesady, za takie coś 50 zł? Ktoś byłby zrobić ten krótki skrypt do rysowania trójkąta za jakieś 5 gb na chomikuj zrobić ?

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1