Czy jest możliwa dekompilacja i podpis aplikacji stockowych?

0

Weźmy pod lupę aplikację TELEFON zainstalowaną stockowo w Huawei P Smart 2019.
Czy komukolwiek udało się poprawnie zdekompilować, zmodyfikować, skompilować i podpisać aplikację stockową, tak aby moża było ją użyć w telefonie?
Nie mam tu na celu łamania praw autorskich, po prostu uważam, że jeśli zapłaciłem za telefon i jestem jego właścicielem to mogę z nim zrobić co mi się podoba a bardzo podoba mi się odebranie praw dostępu do różnych części systemu aplikacjom stockowym. Przy okazji chciałbym pozbyć się telemetrii z każdej z tych aplikacji.

2

Nie mam tu na celu łamania praw autorskich, ale właśnie to chcesz zrobić po prostu uważam, to źle uważasz że jeśli zapłaciłem za telefon i jestem jego właścicielem to mogę z nim zrobić co mi się podoba tak, ale z TELEFONEM możesz zrobić co chcesz - możesz go wyrzucić, połamać, utopić w kiblu, rozebrać. Natomiast na każdą aplikacje (jak i system) masz udzieloną LICENCJĘ, na którą się ZGODZIŁEŚ.
A jak ci się jakaś nie podoba (aplikacja w sensie) to możesz NAPISAĆ własną i jej używać

0

No i z tego co wiem, w przypadku iPhone, to tylko wypożyczasz sprzęt, nie jest twój.

1

Arnoldzie, ile masz lat?

0

Nie ma tak łatwo. Jeśli chcesz mieć swobodę instalacji systemu i ingerencji w niego, instalujesz customowy bootloader i customowy rom, poszukaj na XDA info dla swojego smartfona (tylko Android oczywiście).

Możesz mieć potencjalnie problem ze sterownikami/firmware do niektórych rzeczy, no i czasem aplikacje bankowe nie będą chciały działać na customowym romie, szczególnie jeśli nie zainstalujesz szajsu od Google'a.

0

Dekompilacja i modyfikacja jest możliwa, ale jest to trudne. Podpis tym samym kluczem nie jest możliwy, można tylko podpisać innym, co nie musi przekreślać możliwości używania jej w telefonie po usunięciu oryginalnej. Da się też zmodyfikować tak, żeby były 2 obok siebie.

Na koniec - wszytkie te rzeczy są w twoim zasięgu mniej więcej tak, jak np podróż na księżyc. Ale dla zaspokojenia twojej ciekawości - masz odpowiedź co się da a co nie.

0
ArhnoldShwarzenberger napisał(a):

a bardzo podoba mi się odebranie praw dostępu do różnych części systemu aplikacjom stockowym.

Na androidzie wchodzisz Ustawienia -> Aplikacje -> wybierasz aplikację i tam zezwolenia odznaczasz, kontakty, aparat, karta pamięci, gps, powiadomienia.
Internet można odznaczyć sieci komórkowej, można też wymusić zatrzymanie aplikacji to w ogóle nie będzie działać w tle.

ArhnoldShwarzenberger napisał(a):

Czy komukolwiek udało się poprawnie zdekompilować, zmodyfikować, skompilować i podpisać aplikację stockową, tak aby moża było ją użyć w telefonie?

Musiałbyś zrobić oddzielną aplikację, gdyż podpis elektroniczny polega na tym, że jak ty jesteś developerem danej aplikacji, to ty masz klucz prywatny, a osoba instalująca ma klucz publiczny.
I teraz tylko właściciel może swój produkt modyfikować nikt inny bo nie mają kluczy, ale mogą założyć jako nowa aplikacja po prostu stworzona przez innego developera.

Dekompilację łatwo pójdzie zrobić bo to aplikacja androidowa to zwykle bez problemowo idzie uzyskać kod java.
Co innego z jej analizą, bo to trzeba mieć wiedzę o Java języku i środowisku Android.

0
ArhnoldShwarzenberger napisał(a):

po prostu uważam, że jeśli zapłaciłem za telefon i jestem jego właścicielem to mogę z nim zrobić co mi się podoba

A ja chciałbym kupić auto i jeździć po mieście 200 km/h bo przecież jestem jego właścicielem i mogę z nim zrobić co mi się podoba.

Niestety tak świat nie działa :(

0
fdsa napisał(a):

Na androidzie wchodzisz Ustawienia -> Aplikacje -> wybierasz aplikację i tam zezwolenia odznaczasz, kontakty, aparat, karta pamięci, gps, powiadomienia.
Internet można odznaczyć sieci komórkowej, można też wymusić zatrzymanie aplikacji to w ogóle nie będzie działać w tle.

Może 10 lat temu. Dziś systemowym aplikacjom nie można odebrać uprawnień, a zatrzymanie aplikacji (jeżeli w ogóle jest dostępne oczywiście) to przecież inny serwis zaraz ją uruchomi z powrotem :)

0

To zależy którym systemowym, tym z ustawionym shared userid system i podpisanym tym samym kluczem co system nie można. Zresztą nie można ani odebrać ani nadać uprawnień. No ale to są składniki systemu. Nawet aplikacjom od Google wszystkim można odebrać uprawnienia.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1