Dekompilacja

0

WItam wszystkich !
Pisalem niedawno program, po czym .exe zapisalem an cdku, mialem wirusa , ktory skasowal wszystkie pliki na dysku. Nie mam juz plikow potrzebnych do kompilacji programu. Okazalo sie ze w programie musze cos poprawic. Czy jest mozliwosc "wyciagniecia" z .exe plikow potrzebnych do kompilacji ? / Prosze o Pomoc ! Tomek

0

Omawiane dziesiatki razy .. przejrzyj forum.--Pozdrawiam {hello}
Tomasz K.

0

hmm jest sposob wyciagniecia zrodla programu poprzez disasemblacje
jednak to tyczy sie tylko plikow *.com

0

Zacznijmy od tego że deasemblerować można też exe, ale żeby cokolwiek ciekawego się z tego dowiedzieć trzeba znać assemblera :) Jeżeli program był napisany w Delphi, to najlepiej deasemblerować go programem DeDe, odzyskasz forme itp, ale kod programu będzie w assemblerze.

0

Gdyby tak Dede zapisywal pliki pas, w odpowiednio poprawny sposob [tak to trzeba poprawiac to recznie, a czasmi duzo tego jest], a kod asemblera umiescic w bloku asm...end; to mozna by skompilowac program w Delphi ponownie :), jednak juz ingerencja wymaga wlasnie znajomosci asm, ale zawsze mozna cosik dodac....-------[ Delphi 6 Rulez 4 Ever!, przynajmniej do czasu gdy naucze sie C++ :) ]------

0

gdyby był taki dekompilator, co dekompiluje exe do dpr pa i dfm, to aplikacje z np. visual c++ mozna by dekompilowac. czyli mozna by zdbyc zrodla quaka pd delphi. ale to tylko marzenia!--Vroc

0

DeDe dekompiluje tylko programy napisane w Delphi...

0

Vroc napisał:
gdyby był taki dekompilator, co dekompiluje exe do dpr pa i dfm, to aplikacje z np. visual c++ mozna by dekompilowac. czyli mozna by zdbyc zrodla quaka pd delphi. ale to tylko marzenia!
&gt
to nie sa marzenia jest cos takiego jak quake forge czyli otwarty kod quake 1.0 dla linux'a ale zapomnij o kodzie w delphi bo caly quake jest w c++
:-)
wojta$--Lets make linux better :-)

0

Tak co do kodu Quake w Delphi i ze niby takiego nie ma to bym zaprotestowal. Poniewaz jakies 4 miesiace temu znalazlem strone stworzona przez grupe ludzi, ktorze przerabiali kod Q2 w C++ [czy tez C] na Delphi. Wtedy mieli juz ukonczone jakies 20%. Jako ze to bylo dawno temu [i pare formatow temu] adresu strony niepamietam...-------[ Delphi 6 Rulez 4 Ever!, przynajmniej do czasu gdy naucze sie C++ :) ]------

0

à propos quake 1 to jest mnóstwo open source projectów, ale i tak mqwcl rox.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0