Blokowanie zrzutu ekranu

0

Mam aplikacje mObywatel i chciałem zrobić z niej zrzut ekranu na własne potrzeby, jednak przy próbie zrobienia printscreena w standardowy sposób pojawia się komunikat "Nie dało się wykonać zrzutu ekranu".

Mam też apkę "AZ Screen Recorder", ale na czas wyświetlania mObywatel nagrywa czarny ekran.

Czy to da się wyłączyć? W jaki sposób apka na Androida może zablokować wykonanie zrzutu?

W takim razie, czy jest możliwe, że aplikacja taka, jak Snapchat (wyświetlanie obrazków na kilka sekund bez możliwości zachowania) również blokuje zrzut ekranu? Bo przy opisie takiej apki był argument, że zawsze można zrobić zrzut ekranu i w ten sposób zachować wyświetlany obrazek, a tak, to wystarczy zablokować zrzut ekranu i tyle.

Pojawi się argument, że można zrobić zdjęcie wyświetlacza aparatem fotograficznym, ale to już inny temat.

0

Zobacz jak się zachowa mObywatel w połączeniu ze Screen Mirrorem: http://www.screenmirrorapp.com/

1
Spine napisał(a):

Zobacz jak się zachowa mObywatel w połączeniu ze Screen Mirrorem: http://www.screenmirrorapp.com/

Przed zalogowaniem (odcisk palca i pin) ekran jest przekazywany. Po zalogowaniu jest czarny i nic nie przekazuje. Po zamknięciu i przejściu na inną apkę ekran jest przekazywany. Czyli ekran jest czarny podczas pracy mObywatel po zalogowaniu się.

0
MarekR22 napisał(a):

FYI https://developer.android.com/reference/android/view/WindowManager.LayoutParams.html#FLAG_SECURE

Czyli jeden bit w WindowManager.LayoutParams o tym decyduje, a wygląda, jakby był niechętnie używany.

1

Czy to da się wyłączyć? W jaki sposób apka na Androida może zablokować wykonanie zrzutu?

Android poprzez swoje API umożliwia blokowanie funkcji zrzutu ekranu. Jeżeli aplikacja to implementuje i nie ma przełącznika, to tego nie obejdziesz bez roota.

1

Coś takiego znalazłem: https://gadgetstouse.com/blog/2021/06/16/take-screenshot-if-app-doesnt-allow-no-root-required/
Spróbuj 2. Using Scrcpy Tool. Może akurat zadziała ;)

0

@Spine: u mnie na Android 12 ten patent z asystentem nie działa. Czyli pozostaje tylko root.

0

Jak chcesz zrobić zrzut ekranu certu covidowego, to ściągnij sobie apkę mojeIKP. Tam też jest ten cert i nie jest zablokowany print screen.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1