Czy warto wpisać akademicki poziom języka?

Odpowiedz Nowy wątek
2018-04-10 18:14
Trzeźwy Polityk
0

Cześć, czy warto dodawac do cv umiejetnosc jakiegos jezyka na akademickim poziomie? Na studiach mamy Jave, wiec jakies podstawy znam, jesli chodzi o konstrukcje + do tego OOP, SOLID + napisalem cruda restowego na spring boot, to czy warto to wpisac? Mysle o czyms mniej wiecej takim

* Java (academic level)

Albo cos w tym stylu. Co myslicie? Generalnie nie chce zeby moje cv zostalo odrzucone, bo nie ma tam slowka kluczewego java.

Pozostało 580 znaków

2018-04-10 18:18
1

Według mnie "academic level" może oznaczać i wszystko i nic, ale ja tam się nie znam na CV.

edytowany 2x, ostatnio: WeiXiao, 2018-04-10 18:18

Pozostało 580 znaków

2018-04-10 18:37
0

To wpisz podstawy Javy, a nie academic level bo to nic nie znaczy...


Nie pomagam przez PM. Pytania zadaje się na forum.

Pozostało 580 znaków

2018-04-10 18:40
0

Nie lepiej wpisać po prostu Java + frameworki w jakich potrafisz programować(tu się łapią te słowe kluczowe, o których wspomniałeś), dla mnie określenie poziomów znajomości jest "dyskusyjne" i w większości przypadków zbędne bo nie ma nigdzie ustalonej skali. Raczej po stanowisku na które będziesz aplikować i wcześniejszym doświadczeniu (komercyjne + projekt link do github'a! jak masz co pokazać) będzie wskazywać czy znasz to w stopniu zaawansowanym czy dopiero starujesz komercyjnie, albo wyjdzie to na rozmowie.

OOP + SOLID możesz wpisać ale są to coraz częściej magiczne buzz wordy, które pojawiają się w prawie każdy CV bo przecież programuje w Java/.Net czy czymś innym to oczywiste że znam OOP. SOLID każdy umie rozwinąć skrót ale to nie znaczy że się do tego ludzie stosują, ale jeśli przynajmniej próbujesz to może być ;)

PS
Powodzenia na rozmowach :)

edytowany 1x, ostatnio: ClassicProgrammer, 2018-04-10 18:41

Pozostało 580 znaków

2018-04-10 19:16
6

"Poziom akademicki" może odczytać jako:

  • "tyle co było na zajęciach"
  • "lubię całymi dniami dyskutować nad 5 linijkami kodu"
  • "Jave też mieliśmy"

Ja bym sobie odpuścił.


Szacuje się, że w Polsce brakuje 50 tys. programistów

Pozostało 580 znaków

2018-04-10 19:26
Trzeźwy Polityk
0

To moze Java(basic) ? Nie chce wpisywac springa, czy cos takiego, bo robilem to pol roku temu. Wiem co to maven, dekoratory i inne pierdy, czesto czytam to forum, wiec zdobywam tez wiedze dzieki Wam, jest to bardziej wiedza oczytana niz praktyczna. Umiem programowac, bo jestem programista prawie 2 lata, tym moge zaplusowac. WIem jak sie pisze aplikacje i mam glowe do tego, ale nie znam API Javy.

Pozostało 580 znaków

2018-04-10 20:27
0
vpiotr napisał(a):

"Poziom akademicki" może odczytać jako:

  • "tyle co było na zajęciach"
  • "lubię całymi dniami dyskutować nad 5 linijkami kodu"
  • "Jave też mieliśmy"

Albo, język to Haskell/ OCaml, ale wtedy nie trzeba dopisywać. To wiadomo :-)


Bardzo lubie Singletony, dlatego robię po kilka instancji każdego.
edytowany 3x, ostatnio: jarekr000000, 2018-04-10 20:28
Przesadzasz, jest te kilka miejsc na ziemi gdzie klepią komercyjny soft w takich językach ;) - Shalom 2018-04-11 09:45
niech zgadnę ... w łazikach XD - rubaszny_karp 2018-04-11 09:47
@rubaszny_karp: nie, tam to raczej ADA ;) OCaml to raczej kompilatory albo np. https://blog.janestreet.com/ocaml-all-the-way-down/ ;) - Shalom 2018-04-11 09:59
@Shalom to był trolling. Znam takich co klepią w haskellu komercyjnie (to się bardzo zmieniło w ostatnich 2 latach). Jakkolwiek, szału nadal nie ma. - jarekr000000 2018-04-11 10:08

Pozostało 580 znaków

2018-04-11 03:26
0

Wpisuj. Będą wiedzieli czego się mniej więcej spodziewać, a jak będą chcieli poznać dokładnie poziom to i tak dadzą ci jakieś zadanie.

Pozostało 580 znaków

2018-04-11 08:02
1

Akademicki poziom kojarzyłby mi się z obszarami, które bardzo rzadko są używane w praktyce, ale profesor dobrze to przećwiczył ze swoimi studentami. Np. dobra znajomość wskaźników w C# albo różne sposoby udawania dziedziczenia i polimorfizmu w JavaScript.

edytowany 2x, ostatnio: Burmistrz, 2018-04-11 08:05

Pozostało 580 znaków

2018-04-11 10:17
Trzeźwy Polityk
0

Lepiej by bylo Java(basic) tylko, ze nigdzie nie mam tak wpisane(poziomow) i Java by byla wyjatkiem, to tez troche szpeci cv. Chyba ze zrobie jakis prosty serwis do projektu ktory robie w innym jezyku. Czyli javka + docker. Generalnie czuje ze ciezko bedzie mi znalezc prace w javie majac praktycznie 0 doswiadzenia w tym. Dlatego szukam tez pracy na froncie, co w wymaganiach pisza o javie, a na rozmowie by wyniknelo czy jest szansa na przejscie w przyszlosci. Bo szczerze chcialbym byc fullstackiem, ale rozwijac sie teraz w strone backendu.

Klawiaturę masz popsutą, że polskich znaków nie możesz wpisać? - PaulGilbert 2018-04-11 11:16
Żeby tylko nie pomyśleli, że znasz Javę i Basic w jednym ;P - Burmistrz 2018-04-11 17:19
Na iphonie nie mam problemów z polskimi znakami. Ale rozumiem, że czasami pisanie z telefonu bywa problematyczne. - PaulGilbert 2018-04-11 17:51

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0