Poziom znajomości języka w CV .

Odpowiedz Nowy wątek
2013-08-26 10:56
Marcin_88
0

Hej :)

Mam problem, bo zupełnie nie wiem jaki określić poziom znajomości języka programowania w CV.
Doświadczenie z Javą mam tylko akademickie. Jakie są mniej więcej granice znajomości na poziom
podstawowy a jakie na dobry ? Czy istnieją gdzieś jakieś wymagania? Bardzo przydałby mi się jakikolwiek poziom odniesienia.
Pozdrawiam

Pozostało 580 znaków

2013-08-26 11:06
0

W CV takich rzeczy z zasady się nie pisze. Albo umiesz albo nie umiesz. Albo potrafisz siąść i napisać w danym języku rozwiązanie jakiegoś problemu albo nie umiesz. Poziom jako taki to sobie rekruter wydedukuje jak mu będzie potrzebny, na podstawie twojego doświadczenia i na podstawie pozycji na jaką startujesz.
Jak masz 0 doświadczenia i aplikujesz na stażystę to wiadomo że nie będą od ciebie wymagać cudów na kiju i nie będą pytać o to który GC jest wg ciebie najlepszy i czemu i jakie parametry ustawiłbyś mu dla jakiegoś konkretnego przypadku użycia aplikacji i zadanego obciążenia ;]
Ale będą za to wymagać znajomości składni języka i podstawowych klas biblioteki standardowej (listy, mapy, kolekcje etc).


Masz problem? Pisz na forum, nie do mnie. Nie masz problemów? Kup komputer...
edytowany 2x, ostatnio: Shalom, 2013-08-26 11:07
co miałeś na myśli z tym GC ? - niezdecydowany 2013-08-26 12:17
Garbage Collector? - Spine 2013-08-26 13:15
nie o to mi chodzi, "który GC jest wg ciebie najlepszy" - o czymś nie wiem czy jvm ma ich kilka ? - niezdecydowany 2013-08-26 13:16
oo :) dzięki, warto wiedzieć. - niezdecydowany 2013-08-26 13:52

Pozostało 580 znaków

2016-05-28 17:53
0

A jeżeli już chcę pisać poziom zaawansowania i przykładowo z PHP to wiem jak w tym języku napisać skrypt, aby rozwiązał problem umięm programować obiektowo tylko z tymi interfejsami mi nie idzie można powiedzieć, że programuje obiektowo słabo, a jeżeli chodzi o znajomośc funkcji wbudowanych w język to z pamięci nie powiem zawsze musze zajrzeć do turotoriala.

Natomiast jeżeli chodzi o c++ to pisze tylko aplikacje konsolewe( to znaczy umiem pisać), żeby np. napisać aplikacje w interfejsie graficznym to bym musiał spędzić trochę czasu na doedukowanie się. I jeżeli chodzi o te aplikacje konsolowe to tez nie wiem czy bym wszystkie problemy umiał rozwiązać w tym moim programie konsolowym.

Jeszcze trochę zboczę z tematu, a jak okreslić poziom znajomości systemu operacyjnego ?

Pozostało 580 znaków

2016-05-28 17:56
Złoty Pomidor
0

Może podaj ile masz lat doświadczenia w każdym z języków?

Pozostało 580 znaków

2016-05-28 18:03
0

To znaczy 9 lat tylko, że miałęm długą przerwę i teraz od 2 miesięcy jestem na lepszych obrotach, a tak to jak miałem 20 lat to zaczałem programować w PHP i na studiach miałęm C/C++ i praktycznie w C++ programowałem tyle co na studiach i jeszcze może jeden taki program napisany w 2013 roku czyli jak miałem 26 lat a tak tylko w PHP czyli był okres wolny od programowania w wieku 24-28 lat a tak wogóle to średnio-mało programowałem no może było kilka projektów w PHP w czasie tych 9 lat.

edytowany 1x, ostatnio: pol90, 2016-05-28 18:15

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0