nie dziala mi java script czy błędy składniowe?

0

Hej kupilem sobie taka ksiazeczke komputer swiat kurs programowania javascript/html/css, przepisuje tresc do notepad ++ , ale skrypty java script mi nie dzialaja , co moze byc powodem? Język Javascrpt w chrome jest włączony, czy czegoś brakuje mojemu komputerowi?

<!Doctype html> <html> <head> <title>Moj własny blog</title> <meta charset="UTF-8"> <style> h1 { color: darkred; background-color: gray;

}
h2
{
color: darkred;
background-color: gray;

}
body

{
background-color: lightgray;
margin-left: 200px;
margin-right: 200px;
}

</style> <script> function rozwijaj() { document.getElementById("a1").innerHTML = "tego jeszcze nie było. Apple zaprezentował jednocześnie cztery nowe iphony. Czym one się różnią? Które nowości są n aprawdę istotne? Kompuer świat"; } </script> </head> <body> logo.png</img>

Pierwszy artykuł

Moj pierwszy wpisik <button onclick="rozwijaj()">więcej</button>

tytuł drugiego artykułu

</body> </html>

Tu po nacisnieciu guzika wiecej mial sie pokazac tekst....... Nie działa....

<!Doctype html> <html> <head> <meta charset="UTF-8"> <style> div.miniatura { margin: 5 px; border: 1 px solid #ccc794; float: left; width: 180px; height: 200 px; }

div.miniatura img
{
width: 100%;
height: 70%;
}
div.opis
{
padding: 5px;
text-align: center;
}

</style> <script src="https://code.jquery.com/jquery-3.2.1.min.js"></script> <script> $(document).ready(function(){ $("miniatura").click(function(){ $(this).css("width", "500px"); $(this).css("height", "420px"); });

});

</script> <title>Galeria</title> </head> <body>
g1.jpg
Amazonia
g2.jpg
Jarosze
g3.jpg
Karkonosze
g4.jpg
Jeruzaem
g5.jpg
Sralem
</div> </body> </html>

Tu po najechaniu na obrazki mialy one zmieniac swoj rozmiar ....... Tez nie działa

1

Nie tak się wrzuca kod na tym forum. Otocz w 3 backticki (`)
```html
<button>kotek</button>
```

wtedy się zamieni na

<button>kotek</button>

i będzie wygodniej czytać forumowiczom.

<script></script&gt; -- nie powinno być `&gt`, tylko `>`, więc możliwe, że tu masz błąd (chyba, że to silnik forum podmienił, bo nie użyłeś backtików (```) Poza tym, to otwórz konsolę błędów (w menu przeglądarki powinna być taka opcja, gdzieś w narzędziach dla programistów albo coś) i sprawdź, czy ci nie zgłasza jakiegoś błędu.
1

I bez formatowania widać, że źle używasz selectora w jquery do wybrania elementu.

0

pobrane.jpg

0
LukeJL napisał(a):

Nie tak się wrzuca kod na tym forum. Otocz w 3 backticki (`)

```html
<button>kotek</button>
```

wtedy się zamieni na

<button>kotek</button>

i będzie wygodniej czytać forumowiczom.

<script></script&gt; -- nie powinno być `&gt`, tylko `>`, więc możliwe, że tu masz błąd (chyba, że to silnik forum podmienił, bo nie użyłeś backtików (```) Poza tym, to otwórz konsolę błędów (w menu przeglądarki powinna być taka opcja, gdzieś w narzędziach dla programistów albo coś) i sprawdź, czy ci nie zgłasza jakiegoś błędu.

ten backtick to ktora litera z klawiaturki?

0

screenshot-20210117164558.png

0

screenshot-20210117170723.png

Jest napisane, że not defined - a jest defined przecieZ!

0

Zakomentuj całą zawartość funkcji rozwijaj (zostaw tylko linię z nazwą i klamerki). Sprawdź potem, czy też występuje ten błąd.

1

Chyba masz źle połamanego stringa.

0

Może problem w tym stringu (tak jak przedmówca zasugerował).
Jak chcesz stringa mieć w kilku linijkach, to możesz dodać \ na końcu te pierwszej linijki (to taki znak kontyuacji):

"tego jeszcze nie było. Apple zaprezentował jednocześnie cztery nowe iphony. \
 Czym one się różnią? Które nowości są n aprawdę istotne? Kompuer świat";

ew. użyć backticków zamiast cudzysłowów, wtedy można w kilku linijkach

`tego jeszcze nie było. Apple zaprezentował jednocześnie cztery nowe iphony. 
 Czym one się różnią? Które nowości są n aprawdę istotne? Kompuer świat`

Ale ogólnie rzecz biorąc cały sposób w jaki się do tego zabierasz niekoniecznie jest właściwy.
Lepiej byłoby zrobić gdzieś np. ukrytego diva (z przypisanym display: none w CSS) z tym tekstem, a po kliknięciu przycisku wyświetlić tego diva.

No ale najpierw ten błąd lepiej zlokalizować i spróbować zrobić tym sposobem, który robisz.

A ta funkcja rozwijaj powinna być zdefiniowana, więc pewnie jakieś masz błędy składniowe i coś nie jest takie, jak się wydaje (spróbuj też wywalić </img>, bo nie jest potrzebne w przypadku img, plus też nie wiem, jak przeglądarka to zintepretuje).

1

@Silv: okazalo sie ze cos jest w samym tekscie pisanym , co powoduje blad. Zamienilem "tego jeszcze nie było. Apple zaprezentował jednocześnie cztery nowe iphony. Czym one się różnią? Które nowości są n aprawdę istotne? Kompuer świat" na slowo "siusiak"; i ta druga wersja dziala

0

Generalnie domniemywam podobnie do @LukeJL oraz @urke – miałeś nieprawidłowo sformatowany napis (nieprawidłowe umieszczenie cudzysłowów, złamanie linii nie w tym miejscu czy podobne rzeczy).

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1