Zwrócić tabliczkę mnożenia

0

Robię takie zadanie na code wars https://www.codewars.com/kata/5a2fd38b55519ed98f0000ce/train/javascript i napisałem sobie taki kod

function multiNumber(number){
for(let i = 1; i < 11;i++){
		console.log(i + ' * ' + number + ' = ' + i * number);
	}
}
multiNumber(5);

i nie działa. Nie mam pojęcia dlaczego

0

Your goal is to return multiplication table

1

@piotrek1998 W sekcji SimpleTests masz dokładnie pokazane jak ma wyglądać wartość zwracana.

0

Musisz stworzyć sobie stringa, w którym będziesz przechowywać wyniki. Każdy wynik od nowej linijki, np. za pomocą "\n"

For example, a multiplication table (string) for number == 5 looks like below:

1 * 5 = 5
2 * 5 = 10
3 * 5 = 15
4 * 5 = 20
5 * 5 = 25
6 * 5 = 30
7 * 5 = 35
8 * 5 = 40
9 * 5 = 45
10 * 5 = 50

P. S. You can use \n in string to jump to the next line.

0

Np. rozwiązanie w pythonie

def multi_table(number):
    return "\n".join([f"{x} * {number} = {x*number}" for x in range(1, 11)])

EDIT. W sensie masz zwrócić jeden długi string, który jest podzielony znakiem nowej linii \n

0

Przed pętlą stwórz pustą zmienną. W każdej z iteracji pętli (zamiast konsolować) dopisuj do tej zmiennej to co robi pętla, Oprócz tego dodaj znak nowej linii po każdym wyniku działania (... i * number + '\n'). Po wyniku ostatniego z działań nie masz przejść do nowej lini więc będziesz musiał pozbyć się ostatniego ze znaków końca linii. Na sam koniec zwróć tą zmienną.

Jak się zatrzymasz to tu masz odpowiedź:
https://jsbin.com/qasegacoqo/edit?js,console

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1