Tabliczka mnożenia

Odpowiedz Nowy wątek
2019-04-09 19:22

Rejestracja: 2 lata temu

Ostatnio: 9 miesięcy temu

0

chce zeby mi wyswietlalo
1 2 3
2 4 6
3 6 9
a wyswietla
Podaj n: 3
1 2 3
1 1 2 3
2 2 4 6
3 3 6 9

Jak to poprawić?

#include <iostream>

using namespace std;

int main()
{
    int n = 0;

    while( n <= 0 )
    {
        cout << "Podaj n: ";
        cin >> n;
    }
    cout << "   ";
    for( int a = 1; a <= n; a++ ) { 
        cout << a;
        if( a <= 9 )
             cout << "  ";

        if(( a ) >= 10 &&( a ) <= 99 )
             cout << " ";

    }
    cout << endl;
    for( int a = 1; a <= n; a++ ) { 
        cout << a;
        if( a <= 9 )
             cout << "  ";

        if( a >= 10 && a <= 99 )
             cout << " ";

        for( int b = 1; b <= n; b++ ) { 
            cout << a * b;
            if(( a * b ) <= 9 )
                 cout << "  ";

            if(( a * b ) >= 10 &&( a * b ) <= 99 )
                 cout << " ";

        }
        cout << endl;
    }

    return 0;
}

Pozostało 580 znaków

2019-04-09 19:33

Rejestracja: 7 lat temu

Ostatnio: 2 tygodnie temu

1

Pewnie przez linie 26-31, gdzie masz kod taki sam jak w liniach 16-21, tylko tym razem nową linię robisz jeszcze wewnątrz pętli for.

Pozostało 580 znaków

2019-04-09 19:37

Rejestracja: 2 lata temu

Ostatnio: 9 miesięcy temu

0
#include <iostream>

using namespace std;
int main(){
int n;
    cout<<"Podaj n ";
    cin>>n;
    int i,j;
    for (i=1; i<=10; i++) {

        for (j=1; j<=n; j++) {

            cout<<i*j<<"\t"<<endl;

//cout<<"\t"<< i*j;

    }

    return 0;
}
}

Jak to ustawić jak wpisze np. n 3 żeby wyglądało tak :
1 2 3
2 4 6
3 6 9

Pozostało 580 znaków

2019-04-09 20:08

Rejestracja: 1 rok temu

Ostatnio: 1 miesiąc temu

0
for(int i=1; i<n+1; i++)
{
    for(int j=1; j<n+1; j++)
        cout << i*j << "\t";
    cout << "\n";
}
edytowany 2x, ostatnio: Radek Cybulski, 2019-04-09 20:10

Pozostało 580 znaków

2019-04-09 20:12

Rejestracja: 2 lata temu

Ostatnio: 9 miesięcy temu

0
#include <iostream>

using namespace std;
int main(){
int n;
    cout<<"Podaj n ";
    cin>>n;
    int i,j;
    for (i=1; i<=n; i++) {

        for (j=1; j<=n; j++) {

cout << i * j << " ";

    }

cout<<endl;

}

Mam taki problem,że chce to dać na zawody web i jest błąd a w codeblocks normalnie działa i dlaczego?

Mam tam takie polecenie : Napisz program, który dla podanej na standardowym wejściu liczby naturalnej wypisze tabliczkę mnożenia liczb z zakresu 1...n. Drukowane liczby powinny być rozdzielone pojedynczymi spacjami.
Przykładowe wejście:
3
Przykładowe wyjście:
1 2 3
2 4 6
3 6 9
Języki: c cpp
Limit czasu: 10.0 s
Limit pamięci: 10 MB

Pozostało 580 znaków

2019-04-09 20:15

Rejestracja: 1 rok temu

Ostatnio: 1 miesiąc temu

0
#include <iostream>

using namespace std;

int main()
{
    int n;
    cout << "Podan n: ";
    cin >> n;
    n++;
    for(int i=1; i<n; i++)
    {
        for(int j=1; j<n; j++)
            cout << i*j << " ";
        cout << "\n";
    }
}

Pozostało 580 znaków

2019-04-09 20:18

Rejestracja: 2 lata temu

Ostatnio: 9 miesięcy temu

0

CAŁY CZAS MAM TO :
Test Status Czas/Limit Pamięć/Limit Wynik Uwagi
1 Błędna odpowiedź 4/1000 0/10 0/1
2 Błędna odpowiedź 4/10000 0/10 0/1
3 Błędna odpowiedź 3/3000 0/10 0/0
4 Błędna odpowiedź 4/3000 0/10 0/0
5 Błędna odpowiedź 4/3000 0/10 0/0

edytowany 1x, ostatnio: Nency Black, 2019-04-09 20:20
mógłbyś podać strona na którą to wrzucasz? - Radek Cybulski 2019-04-09 20:19

Pozostało 580 znaków

2019-04-09 20:22

Rejestracja: 1 rok temu

Ostatnio: 1 miesiąc temu

0
#include <iostream>

using namespace std;

int main()
{
    long double n;
    cout << "Podan n: ";
    cin >> n;
    n++;
    for(long double i=1; i<n; i++)
    {
        for(long double j=1; j<n; j++)
            cout << i*j << " ";
        cout << "\n";
    }
}

Podejzewam ze bład powodowała zamienna typy int która bodaj maksymalnie do ~2 mld przechowuje

edytowany 2x, ostatnio: Radek Cybulski, 2019-04-09 20:24
Cały czas to samo i nie wiem czemu - Nency Black 2019-04-09 20:25
@Radek Cybulski: https://wandbox.org/permlink/jauc4Zw3UDiqIdEY Użycie liczb zmiennoprzecinkowych to nienajlepszy pomysł. long int powinien być ok. - zagura 2019-04-10 21:56

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0