Deployment aplikacji na github-pages

0

Cześć!

Tworzę aplikację przy pomocy webpacka.
Mam to wszystko tak skonfigurowane że jak wpiszę komendę webpack
to pakuje mi wszystkie moduły aplikacji do folderu dist w postaci klasycznych trzech plików:
index.html
style.css
script.js

Czuję że dodawanie i pushowanie folderu docs do mastera nie jest najlepszy pomysł.
I tu pojawia się do Was pytanie:

W jaki elegancki sposób mogę umieścić ten build na github-pages ?

0
adams0 napisał(a):

Czuję że dodawanie i pushowanie folderu docs do mastera nie jest najlepszy pomysł.
I tu pojawia się do Was pytanie:

Dlaczego tak uważasz?

  • Nie chcesz tego robić ręcznie? To będziesz potrzebować jakiegoś serwera CI który zrobi webpack i commita za Ciebie
  • Nie chcesz żeby kod wynikowy był razem z kodem źródłowym? to dodaj branch gh-pages i tam to commituj. Nie zapomnij tylko w ustawieniach repozytorium przestawić żeby używał gałęzi gh-pages zamiast folderu docs z mastera
0

Próbowałem używać gałęzi gh-pages tylko że nie mam pomysłu jak skonfigurować webpack tak żeby w głównym folderze były tylko te trzy pliki.
dy

Mam jeszcze inne pytanie:
Czy w wypadku gdybym zacommitował folder docs to czy powinien on być aktualizowany przy każdym pushu na serwer czy nie musi być
zsynchronizowany z plikami źródłowymi ?
Nie wiem jakie są dobre praktyki w tej kwestii...

0

Tak sobie myślę, że może byłaby możliwość, żeby te rzeczy generować używająć CI/CD, który oferuje GitHub (ale szczerze to nie wiem jakie ma możliwości w darmowej wersji) i automatycznie wrzucać te skompilowane do repo od github-pages.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1