Wątek przeniesiony 2020-03-04 20:56 z Edukacja przez Shalom.

Biblioteki, czyli dodatkowe metody do języka.

0

Zastanawiam się ile programista powinien znać biblioteki, czy z nich korzystać. Chodzi mi o to, że pewnie każdy język ma jakieś biblioteki, które dodają więcej metod dzięki czemu można zrobić coś szybciej. Ja od tygodnia przerobiłem sobie wszystkie metody JS wiązane z tablicami, napisami i matmą z dokumentacji na konkretnych przykładach i je rozumiem, więc sprawa załatwiona. Niestety, niektórych operacji nie da się przyśpieszyć, bo po prostu nie ma do tego metod - dlatego tutaj jest opcja skorzystania z biblioteki, która zawiera w sobie właśnie gotowe metody, aby coś przyśpieszyć. Bibliotek jest wiele, pewnie większość dobrych zawiera te same metody co inna biblioteka do tego samego języka, więc warto ogarnąć kilka najpopularniejszych, czy wystarczy jedna? Mówiąc kilka popularnych mam na myśli dotyczących tego samego. Teraz przerabiam sobie bibliotekę Lodash, która naprawdę daje porządnego kopa, ale jest też collect.js, a jest to biblioteka, która czerpie fajne metody z Laravela. Problem polega na tym, że pewnie wiele metod polega na tym samym, tylko jest lekko inna składnia, ale są też takie, które biblioteka posiada ekskluzywnie, więc moje pytanie jest takie, czy warto nauczyć się kilku bibliotek o tej samej tematyce, czy nie ma to sensu? Bo jeśli są metody, które mogą mi coś przyśpieszyć i są one ekskluzywne, to wydaje mi się, że warto chociażby dla paru przykładów, bo jeśli mogę wylosować liczbę z przedziału w czystym JS a korzystając z biblioteki, to sprawa chyba oczywista, dla porównania ta sama operacja:

// Podstawa JS:
function getRandomInt (min, max) {
    min = Math.ceil(min);
    max = Math.floor(max);
    return Math.floor(Math.random() * (max - min)) + min;
}
console.log(getRandomInt(10, 20));

// Biblioteka Lodash:
console.log(_.random(10, 20));

Ewentualnie może ktoś polecić jakieś fajne biblioteki, byle były na jakimś poziomie i wspierane, bo znalazłem też takie, że mają mniej niż 100 gwiazdek na Githubie, a do nich ciężko coś znaleźć, bo mało kto ich używa.

0

Awesome.
Z jakiegoś powodu fraza Awesome <nazwa języka>, w twoim wypadku awesome javascript, wpisane w google zwraca listy bibliotek kolekcjonowane przez ludzi jako pliki README.md na githubie. <offtop>Chciałbym wiedzieć kto zaczął tą wspaniałą tradycję</offtop>
Dla JS można, na szybko, znaleŹć Awesome JavaScript. Ciebie chyba interesuje najbardziej dział Utilities

0
PanKrakers napisał(a):

Każdy język ma jakieś biblioteki, które dodają więcej metod dzięki czemu można zrobić coś szybciej

Znaczy masz na myśli: szybciej napisać?
Bo ani się później taka strona szybciej nie wczyta ani nie wykona.

// Biblioteka Lodash:
console.log(_.random(10, 20));
// Vanila JS
console.log(Math.floor(Math.random()*11+10));
// Vanila Vanila JS ;)
console.log(~~(Math.random()*11+10));

Zaoszczędziłeś 7 do 16 znaków, ładując wcześniej dodatkowych 116 KB.
Nazwałabym to kontrowersyjną oszczędnością ;)p

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1