Sprawdzanie czy wybrana data i godzina jest mniejsza niż 5 minut

0

Witajcie,

Mam taki kod w JS:

var czasZBazy = '2019-12-27 19:12';

Potrzebuję wykonać:

if (czasZBazy <= aktualnyCzas]) {
     console.log('user online');
} else{
console.log('user offline')
}

W jaki sposób mogę to zrobić?

1

Możesz z bazy zwracać sobie timestamp i porównywać przy użyciu Date.now() Pytanie tylko czy jak będzie user ciut bardziej sprytny niż przeciętny miś i nie zmieni sobie roku w komputerze na 2000 to nie będzie zalogowany po wsze czasy.

0
jurek1980 napisał(a):

Możesz z bazy zwracać sobie timestamp i porównywać przy użyciu Date.now() Pytanie tylko czy jak będzie user ciut bardziej sprytny niż przeciętny miś i nie zmieni sobie roku w komputerze na 2000 to nie będzie zalogowany po wsze czasy.

tzn potrzebuję wyświetlić ikonkę tylko. Więc jeśli user sobie coś zmieni, to nie problem ;)
Mógłbyś mi pokazać jak porównać tą moją wartość z bazy z Date.now()?

1
var now = Date.now();
undefined
var before = now - (5*60); // U Ciebie ma byc timestamp z bazy/kodu czy jak tam chcesz, tutaj masz po prostu odliczone 5 minut.
undefined
console.log(now,before);
VM439:1 1577477003622 1577477003322
undefined
if(now < before){
    console.log('przeszlosc');
}

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1