Niejednoznaczne działanie Storage w różnych przeglądarkach

0

Witam,

Mam taki problem JS'em. Mianowicie mamy pisać projekt na zaliczenie, w ramach którego zastosować trzeba sessionStorage i localStorage.
Więc stworzyłem taki bardzo, bardzo prymitywny system dodawania stron do "ulubionych" (lista wyświetlana na innej podstronie, elementy ładowane z localStorage) oraz również bardzo prymitywny licznik czasu spędzonego na portalu. Osobiście nigdy w życiu nie miałem styczności z programowaniem obiektowym, webowym czy jakimkolwiek WebDevelopment'em. W ogóle to z HTML'em zacząłem mieć styczność pierwszy raz w życiu 3 tygodnie temu. Termin oddania tej części projektu (HTML+CSS+JS+jQ) to połowa listopada i warty jest max 10% całej oceny. A na wykładach nic nie jest tłumaczone. Jedynie "o, patrzcie, jest takie coś" - i nic więcej. Więc siedzę i siedzę nad internetem i książkami, ale są pewne rzeczy, które są specyficzne dla tego projektu.

No i utknąłem. Wykonałem już 80% pracy, ale nie używam innych przeglądarek, więc testowałem wszystko tylko na Operze, na której wszystko działa idealnie, perfekcyjnie, bez zarzutu (dosłownie tak, jak kod został pomyślany). Na Firefox'ie natomiast licznik liczy oddzielny czas dla każdej z podstron (zamierzone było, że sessionStorage działa dla wszystkich, niezależnie od poziomu zagłębienia - strony mam pogrupowane w podfolderach) i nie wszystkie strony w ogóle są dodawane do (localStorage) listy. W Firefox'ie w konsoli nie są zwracane żadne błędy. Funkcja sprawdzająca czy element już istnieje w localStorage zwraca prawdę nawet, jak nie istnieje (co wymaga podkreślenia, że nie ma miejsca w Operze). No i jest jeszcze Edge. W którym kompletnie nic nie działa. Ani trochę.

Co radzicie, jak to zdiagnozować i jakie dalej podjąć kroki? Zasadniczo to max punktów za tę część to, jak już wspomniałem, 10% wszystkich możliwych punktów z tego przedmiotu. Więc jak nie będzie działać na wszystkich przeglądarkach to nic strasznego się nie stanie. No i nie mogę sobie pozwolić już na siedzenie nad tym dłużej niż jeszcze przez 2-3 dni, bo zbliżają się dużo większe i poważniejsze zaliczenia. Ale jak się ma okazję coś jeszcze wyłuskać z tego, to czemu nie?

Z góry dzięki za odp.

2

Najlepiej będzie, jak pokażesz jakiś kod.

Z tego co sobie przypominam, różnice w działaniu / nie działaniu storage na różnych przeglądarkach wyskakują chyba, jak próbujesz odpalać kod ze stron otwieranych jako pliki (file:///) natomiast, na serwerze z normalną domeną powinno być już ok. Jeśli by jednak nie było, to pokaż kod i napisz, co ci tam różnie działa.

0
Freja Draco napisał(a):

Najlepiej będzie, jak pokażesz jakiś kod.

Z tego co sobie przypominam, różnice w działaniu / nie działaniu storage na różnych przeglądarkach wyskakują chyba, jak próbujesz odpalać kod ze stron otwieranych jako pliki (file:///) natomiast, na serwerze z normalną domeną powinno być już ok. Jeśli by jednak nie było, to pokaż kod i napisz, co ci tam różnie działa.

Dobra, faktycznie. Nie pomyślałem, żeby sprawdzać kod na serwerze. Jak postawiłem to na Apaczu to zaczęło działać we wszystkich.
Problem rozwiązany.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1