Różny rozmiar czcionek w pliku index.html na różnych przeglądarkach

0

Cześć!

Prosty projekt, bez zewnętrznych bibliotek, czysty html i css. Menu wyświetla się inaczej na index.html, a inaczej na dalszych podstronach. Moje spostrzeżenia:

  • problem pojawia się na chrome, na safari i firefox nie występuje.
  • kiedy zmieniam nazwę z index.html na jakąkolwiek inną (np. home.html) problem nie występuje.
  • pozmieniałam wszystkie wartości na sztywno (px zamiast rem czy vh) i problem nadal się pojawia.

Problem polega na tym, że na dalszych podstronach wysokość nav oraz wielkość czcionki "jakby" się zwiększa. Jakby, ponieważ dev toolsy na to nie wskazują, ale wizualnie wielkość przy zmianie podstron przeskakuje. 

Raczej w kodzie wszystko się zgadza, wszystkie podstrony są identycznie - chodzi o index.html. Może brakuje jakiegoś znacznika w head html, może jakiś element jest automatycznie dodawany do index.html przez chrome?

Z góry dziękuję za wszelkie porady.

<html lang="pl">

<head>
    <meta charset="utf-8">
    <title>Mr.Coffee</title>
    <link rel="stylesheet" href="application.css">
</head>

<body>
    <nav>
        <section class="logo-section">
            <img class="logo-white" src="assets/full_logo_white.png" alt="logo">
        </section>
        <section class="menu-section">
            <ul class="menu">
                <li><a href="./index.html">Accueil</a></li>
                <li><a href="./about.html">Qui sommes-nous?</a></li>
                <li><a href="./contact.html">Nous contacter</a></li>
            </ul>
        </section>
    </nav>
</body>

</html>

body {
    margin: 0;
    background-color: whitesmoke;
    font-family: 'Helvetica', sans-serif;
    color: dimgray;
    letter-spacing: 1px;
}

li {
    padding: 1rem;
}

a,
span {
    font-size: 12px;
    text-decoration: none;
    color: whitesmoke;
}

nav,
footer {
    background-color: slategray;
    color: whitesmoke;
}

.logo-white {
    width: 10rem;
    padding-left: 2.5rem;
    position: absolute;
    z-index: 100;
}

nav {
    padding: 1rem 0;
    display: flex;
    justify-content: space-between;
}

.menu-section {
    padding-right: 2.5rem;
}

.menu {
    margin: 0;
    list-style-type: none;
    display: flex;
}

0

a inaczej na dalszych podstronach

Skoro jest więcej kodu, to wrzuć go więcej.

3

No więc tak, to co Ci na pewno mogę powiedzieć, to to że nazwa pliku w którym trzymasz HTML na pewno nie ma nic do rzeczy sama w sobie - jeśli coś się zmienia, to pośrednio:

  • albo masz jakiś dodatek w chromie który coś dodaje
  • albo serwujesz to przez server który do html'a w głównej stronie coś dokleja
  • albo coś jeszcze innego
  • albo masz ustawione przybliżenie w przeglądarce dla jednych stron, a nie dla innych

Czy mógłbyś pokazać screen'y z obu przypadków kiedy "działa" i "nie działa"?

Aha, no i też pytanie czy serwujesz te pliki przez server (np apache lub nginx), i w URL masz http://localhost/, czy otwierasz je jako pliki z systemu plików i w URL masz file:///C:\Users\xxx\file.html?

0
Riddle napisał(a):

No więc tak, to co Ci na pewno mogę powiedzieć, to to że nazwa pliku w którym trzymasz HTML na pewno nie ma nic do rzeczy sama w sobie - jeśli coś się zmienia, to pośrednio:

  • albo masz jakiś dodatek w chromie który coś dodaje
  • albo serwujesz to przez server który do html'a w głównej stronie coś dokleja
  • albo coś jeszcze innego
  • albo masz ustawione przybliżenie w przeglądarce dla jednych stron, a nie dla innych

Czy mógłbyś pokazać screen'y z obu przypadków kiedy "działa" i "nie działa"?

Aha, no i też pytanie czy serwujesz te pliki przez server (np apache lub nginx), i w URL masz http://localhost/, czy otwierasz je jako pliki z systemu plików i w URL masz file:///C:\Users\xxx\file.html?

Dokładnie tak! Przybliżenie w przeglądarce... dziękuję!

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1