Błąd przy import static

0

Witam,

Mam problem z komendą:

import static java.lang.Math.*;

Dostaję coś takiego:

./State.java:4: <identifier> expected
import static java.lang.Math.*;
       ^
./State.java:4: '.' expected
import static java.lang.Math.*;
                              ^
2 errors

Problem jest przy użyciu static, bez tego nie ma błędu, ale nie o to mi chodzi...
Prosze o pomoc..

0

Daj samo

import java.lang.Math.*;

static tu do niczego nie jest potrzebne.

pozdrawiam
johny

0

Niestety jest potrzebne, ponieważ metody zwracają np.

static double cos(double a)

Natomiast bez przedrostka static nie są importowane metody static..(już to sprawdziłem)

0

Cos pokreciles... import ...* importuje wszystkie klasy w danym pakiecie, czy to z metodami statycznymi czy nie. Mozna wiedziec w jaki sposob to sprawdziles?

Nie istnieje konstrukcja import static, wiec blad pewnie masz gdzie indziej.

pozdrawiam
johny

0
johny_bravo napisał(a)

Nie istnieje konstrukcja import static

Owszem istnieje w Javie 1.5. http://java.sun.com/j2se/1.5.0/docs/guide/language/static-import.html

Almucard_1 sprawdź swoją wersję Javy.

0

No to sie zdziwilem...:) Co nie zmienia faktu, ze bez static, wszystkie metody i tak beda importowane, wiec blad pewnie jest gdzie indziej... :P

pozdrawiam
johny

0
johny_bravo napisał(a)

Co nie zmienia faktu, ze bez static, wszystkie metody i tak beda importowane
Oczywiście, że będą, ale nie odwołasz się do nich bez podania nazwy klasy, w której zostały zdefiniowane - patrz link.

johny_bravo napisał(a)

wiec blad pewnie jest gdzie indziej
Ja obstawiam, że to wersja Javy.</quote>

0
Luuki napisał(a)
johny_bravo napisał(a)

Co nie zmienia faktu, ze bez static, wszystkie metody i tak beda importowane
Oczywiście, że będą, ale nie odwołasz się do nich bez podania nazwy klasy, w której zostały zdefiniowane - patrz link.

No tak, pytanie jak autor sie odwolywal - linka czytalem, bo nie uwierzylem na slowo :)

johny_bravo napisał(a)

wiec blad pewnie jest gdzie indziej
Ja obstawiam, że to wersja Javy.
</quote>

No tu wlasnie pytanie jak sie odwolywal. Swoja droga malo przydatne wedlug mnie.

pozdrawiam
johny

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1