Netbeans czy Eclipse? Co wybrac?

0

Witam, przesiadłem się z netbeans na eclipse, a przynajmniej probuję. Po kilku godzinach meczenia.... połaczyłem eclipse+maven+tomcat. Tylko dlaczego mam ikone "x' przy projekcie i "java resource". Projekt "Dynamiec web ...(cos tam)" ? Ktoś ma jakies pomysły ?

Lekko_podkurzony napisał(a)

Witam, przesiadłem się z netbeans na eclipse, a przynajmniej probuję. Po kilku godzinach meczenia.... połaczyłem eclipse+maven+tomcat. Tylko dlaczego mam ikone "x' przy projekcie i "java resource". Projekt "Dynamiec web ...(cos tam)" ? Ktoś ma jakies pomysły ?

Ogólnie wszystko działa ... ale ten [x] mnie niepokoji ... :(

0

Przecież masz zakładkę Problems (tam gdzie Console), więc co za problem sprawdzić. Wróżek tutaj nie ma.

0

Pisałem, że to początki z Eclipse. :-D Pomogła mi ta wskazówka :) Dzięki :)

Witam, ponownie ...

Poszszukuje dwóch funkcjonalności, które posiadł Netbeans (chodzi o skróty klawiszowe).

  1. Usuwanie nie potrzebnie zaimportowanych pakietów (w Netbeans ctrl+shift+i)
  2. Szybkie dodawanie kodu np
    wpisujesz sout (klikasz tab ) i masz System.out.println("")

Istnieje coś takiego w ogóle w Eclipse ?

0

@Lekko_podkurzony

  1. ctrl + shift + o
  2. podstawowe rzecz są skonfigurowane zacznij pisać np. sysout i naciśnij ctrl+spacja. Resztę można sobie skonfigurować i przejrzeć w Properties>Java>Editor>Templates
0
  1. Dzięki :)

  2. Pojawiają mi się podpowiedzi, a chodzilo mi o automatyczna implementacje kodu

0

zacznij pisać nazwę szablonu i ctrl+spacja, pojawia się odpowiedni kawałek kodu.

0

Pechowo wziĄłem przykład który miał wiele alternatyw i przez mialem za duzo tych podpowiedzi, ale rzeczywiscie masz racje :) Dziekuje :)

0

NETBEANS działa w miarę szybko jest bardziej przejrzysty od eclipsa.

NetBeans jest projektem typu "open source" o coraz większej popularności i stale wzrastającej społeczności użytkowników. O wielkim sukcesie NetBeans świadczy fakt, że z projektem tym współpracuje już prawie 100 (znaczących!) firm na całym świecie. Projekt NetBeans został uruchomiony w czerwcu 2000 roku przez firmę Sun Microsystems będącą od tej pory głównym jego sponsorem.

Obecnie istnieją dwa główne produkty: NetBeans IDE i NetBeans Platform. Oprócz nich dostępne są dwa inne, będące rozszerzeniami do IDE: NetBeans Mobility Pack oraz NetBeans Profiler.

NetBeans IDE jest środowiskiem programistycznym (Integrated Development Environment - IDE) - narzędziem służącym do tworzenia, kompilowania, uruchamiania i testowania programów. Całe IDE jest napisane w Javie, jednak umożliwia ono również tworzenie programów w innych językach. Ponadto (oprócz NetBeans Mobility Pack i NetBeans Profiler) dostępna jest duża ilość modułów rozszerzających jego możliwości. NetBeans IDE jest produktem dostępnym za darmo oraz bez żadnych ograniczeń co do jego używania.

Dostępna jest również NetBeans Platform - jest to modułowa i łatwo rozszerzalna baza, służąca jako podstawa do tworzenia dużych aplikacji typu "desktop". Oprócz tego niezależni dostawcy oprogramowania dostarczają różnego typu wtyczki i rozszerzenia, które łatwo integrują się z NetBeans Platform i mogą być użyte do tworzenia własnych narzędzi i rozwiązań.

Wszystkie produkty NetBeans są tworzone jako "open source" i dostępne są za darmo zarówno do komercyjnych jak i niekomercyjnych zastosowań. Kod źródłowy obu produktów dostępny jest na licencji Common Development and Distribution License (CDDL).

0

Według mnie racja jest w tym, że cholernie dużo zależy od użytkownika.

Ja jako student piszę przeważnie małe programy (max 2-3 tys. linii kodu) i szczerze bardzo wygodnie mi się to robi pod NB.
Łatwo się go też integruje z tomcatem, co kilka razy mi się przydało (choć ten teraz ogólnie jest prosty w konfiguracji dzięki narzędziom webowym).

Starsze wersję NB często się zawieszały na chwilę, ale teraz (używam 7.0) jest szybszy i stabilniejszy.

Co do Eclipse to jest fajne narzędzie muszę przyznać. Używałem go przez pewien czas, aby się tak od NB nie uzależniać, jednak musiałem zrezygnować,
bo niestety miał niemiłą do wywalania się, a ja traciłem całą niezapisaną pracę (na szczęście mam zwyczaj używać bardzo często skrótu ctrl+s). Jednak poza tym nie mam większych zastrzeżeń.

Dla początkującego użytkownika oba narzędzia są zbawieniem w porównaniu do nieszczęsnych notatników.

Co do edytora okienek w NB, to niestety według mnie nie jest on specjalnie użyteczny. Wprawdzie łatwo się go używa, ale ja jednak jak chcę uzyskać porządne rozstawienie i skalowanie elementów, to nic nie zastąpi mi ręcznego pisania kodu w swingu.

0

Jeśli chodzi GUI Builder w NetBeans to trzeba przyznać, że się bardzo dobrze spisuje jeśli ktoś umiejętnie go wykorzystuje.

0

@kadoel kiedys może tak było, ale wtyczka http://www.eclipse.org/windowbuilder/ jest od niego znacznie lepsza i generuje nieporównywalnie lepszy kod.

0

To jakiego IDE używamy to raczej kwestia gustu i firmy. Szczerze mówiąc przez ostatni rok byłem na kilku szkoleniach (nokia siemens, tieto, oraz firmy zewnętrzne) i widziałem tylko jednego prowadzącego, który używałby NB.
Nigdy się w licencje nie zagłębiałem zbytnio, ale eclipse przecież jest chyba tak samo open source jak i netbeans, więc nie wiem po co się o tym tak rozpisywać. Dodatkowo Eclipse to przede wszystkim platforma (RCP), gdzie możemy sobie sami bez większych problemów pisać pluginy i fajne bajery. Ja bym się zastanawiał prędzej między Eclipsem a IntelliJ, lub JCreatorem, tylko większość zawsze woli wybierać jedynie z darmowych opcji.

0

Dodatkowo Eclipse to przede wszystkim platforma (RCP)

A NetBeans to niby nie? Np:

0

Jak chcesz pisać aplikacje to NetBeans, jak chcesz zostać guru konfiguracji żeby cokolwiek uruchomić to Eclipse - pomy nie pomy, deploye... a w NetBeans zielona strzałka Run i działa.

0

NetBeans, NetBeans, NetBeans i jeszcze raz NetBeans!

Jak dla mnie bardzo szybki. Gdy spróbowalem Eclipsa to po prostu masakra. Nie wiem, dlaczego u mnie jest inaczej, ale NB jest szybszy od Eclipsa!
Oczywiście ma wyjebany w kosmos plugin Matisse który korzysta z GroupLayout. No ale ja tam staram się pisać kod samemu. Superszybkie jak dla mnie podpowiadanie składni, świetny debuggerek. Jednym słowem - NB wymiata!

0

IntelliJ IDEA Ultimate. Do poniedzialku jest wielkanocna znizka za licencje ;d

0

Właśnie kupiłem IDEĘ wczoraj przez soft.ware.pl ale zapomniałem zapytać czy dojdzie mi serial czy dostarczą płytę - wpisałem adres zameldowania, a nie zamieszkania i jest problem :( .

0

Kupujesz licencje, ja kupilem od nich bezposrednio na stronce, i przyszla mailem. Sam soft sciagasz ze stronki, i przy uruchomieniu wybierac licencja / evaluation 30 dni, wskazujesz licencje i tyle.

0

Ja teraz robię taki nieduży projekt w Netbeans i działa całkiem przyjemnie... Kiedyś, kiedyś zainstalowałem Eclipse, ale jakoś nie przypadł mi do gustu... Zresztą moim zdaniem Netbeans jest bardziej intuicyjny....

0

Ja polecam zdecydowanie Eclipse. Pracuję z nim już od jednego roku. Ma lepszy od NetBeans interfejs, jest bardziej intuicyjny i przede wszystkim jest szybszy. Taka jest moja opinia.

1

@apilat kiedyś polecałbym eclipse, ale dziś tylko IntelliJ :P

0

@doctor.satan zdecydowanie polecam Ci NetBeans. Eclipse zacina jak masz mniej niż 16 GB RAM-u i miej niż 6-rdzeniowy procesor. Poza tym nie musisz się męczyć z konfiguracją, wszystko od razu działa.

3

Na pewno po 10 latach przyda mu się ta odpowiedź

0

Temat aktualny. Jak nie jemu, to przyda się komuś innemu.

0

A ja polecam Eclipse na początek, bo częściej go spotykałem i kursy, które robiłem były pod Eclipsem. Po zdobyciu doświadczenia i w zależności od tego co robimy można się przesiąść albo korzystać z dwóch... Też czytałem sporo na ten temat i bardzo dużo doświadczonych ludzi korzysta Intellij Idea, NetBeansa chwalą okienkowcy, a i tak najwięcej osób chyba korzysta z Eclipse'a.

Wydaje się, że na początku tej drogi, kiedy potrzebny jest duży zapał, dużo cierpliwości a kłody lecą pod nogi jak bociany jesienią na zachód, to szybciej jest zacząć od bardziej popularnych IDE.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1