wizualizacja wyścigu wątków

0

Witam.

Podpowiedzcie mi jakim sposobem moge zwiazualizować wyścig wątków. Ogólnie uruchamiam pewna liczbę wątków. Każdy z nich wyświetla 10 razy literke a, z tym że, wyswietla i usypia sie na pewnien losowy czas, i znowu wyswietla i usypia sie, tak 10 razy,

Teraz chciałem zwizualizować stany tych wątków, Coś jak progress bar, ale nie do końca. coś prostszego. Myślalem zeby stworzyc okno i przekzać jego obiekt do każdego wątku. W oknie były by dynamicznie tworzone labele, tyle ile wątków, a ilość watków podaje z linii poleceń. Tu jest problem bo nawet jak zrobie tablice tych labeli:
Label l = new Label[ilosc];
to potem przy dodawaniu ich do formy mam bład:
for(int i=0; i<ilosc; i++)
{
add(l[i]); <--------------------------tu wywala błąd
l[i].setText("0");
}
I tak myślałem, ze każdy wątek będzie w swoim labelu wyświetlał np. cyfry od 1 do 10, poprzez metodę która bedzie przyjmowała numer watku i jego stan - metoda w formie, Potem bym tylko robił;
l[numer_watku].setText("stan 8");
Ale ten błąd ten pomysl wyklucza.

Myślalem też o rysowaniu linii dla każdego wątku, gdzie linia wydłużala by się w zalezności od stau watku. Ale to powinno być jakieś proste rozwiażanie,

Co poradzic z tym błędem? Albo jak dynamicznie utworzyc labele na formie. Może podpowiecie inne rozwiązanie.

Thx.

0
lab_java napisał(a)

Label l = new Label[ilosc];
...
for(int i=0; i<ilosc; i++)
{
add(l[i]); <--------------------------tu wywala błąd
...
}

Wywala Ci błąd bo stworzyłeś tablice z pustymi obiektami klasy Label. Przed metodą add musisz stworzyć każdy z nich, czyli l[i] = new Label("").

0

Nawet o tym nie pomyślałem. Dzięki.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1