[java] applet + mysql

Odpowiedz Nowy wątek
2004-12-23 22:54
0

Witam
Mam kilka pytan odnosnie polaczenia javy z mysql. Napisalem applet sluzacy do dodawania kolejnych recordow do bazy i w Eclipse applet dziala, ale jak uruchomie go z poziomu przegladarki wywala blad "Blad ladowania sterownika JDBC/ODBC."
oto metoda sluzaca do polaczenia z mysqlem i dodania rekordu

public void utworz(){

  try {
      Class.forName("com.mysql.jdbc.Driver");
      } catch (Exception e) {
      label.setText("Blad ladowania sterownika JDBC/ODBC.");
      return;
      }
      Connection c = null;
      Statement s = null;
      PreparedStatement ps = null;
      try {
      c = DriverManager.getConnection ("jdbc:mysql://localhost/java?user=xxx&password=xxx");
      s = c.createStatement();
      } catch (Exception e) {
      label.setText("Wystapil problem z polaczeniem do ");
      }
      try {
          ps = c.prepareStatement("INSERT INTO sonda (ID,data,nazwa,question,answer1,answer2,answer3)VALUES ('', now() ,?,?,?,?,?)");
          ps.setString(1,this.nazwa.getText());
          ps.setString(2,this.question.getText());
          ps.setString(3,this.answer1.getText());
          ps.setString(4,this.answer2.getText());
          ps.setString(5,this.answer3.getText());
          ps.executeUpdate();
          ps.close();
          } catch (Exception e) {
          label.setText("Wystapil problem z wyslaniem SQL do bazy: "+e.getMessage());
          }
          finally{
          try{ c.close(); }
          catch(SQLException e) {
          e.printStackTrace();
          }
          }

}

Drugie pytanie dotyczy kodowania znakow w javie i mysqlu. Przy tworzeniu tablicy uzylem kodowania cp852

CREATE TABLE sonda (
ID INT NOT NULL AUTO_INCREMENT,
data TEXT NOT NULL,
nazwa VARCHAR(20) NOT NULL,
question TEXT NOT NULL,
answer1 VARCHAR(20) NOT NULL,
answer2 VARCHAR(20) NOT NULL,
answer3 VARCHAR(20) NOT NULL,
vote1 INT NOT NULL,
vote2 INT NOT NULL,
vote3 INT NOT NULL,
INDEX (ID)
)
CHARACTER SET = cp852;

ale jak dodaje jakis record wyzej przedstawiona metoda w bazie pokazuja mi sie krzaki. Jesli ktos mial juz w tej dziedzinie jakies doswiadczenia prosze o pomoc
Trzecie pytanie w jaki sposob w javie zrobic zakladki.

Z gory dzieki za wszelka pomoc
Pozdrawiam

Pozostało 580 znaków

2004-12-24 16:29
nickA
0

moze <ort>poprostu</ort> nie ma w VM tego sterownika - dołącz go do appletu
ja nie ustawialem kodowania i bylo dobrze... jak cos to ustaw takie jakie jest w bazie- przy tworzeniu bazy ustala sie rodzaj kodowania

Pozostało 580 znaków

2004-12-27 20:53
0

Ale w jaki sposob dolaczyc sterownik do apletu ?

Pozostało 580 znaków

2004-12-27 21:02
nicka
0

com.mysql.jdbc.Driver - to scierzka do sterownika - pliku Driver.class - mozesz go dalaczyc np. do archiwum jar apletu a w applecie napisac zamiast
com.mysql.jdbc.Driver->Driver powinno dac rade :D

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0