Java applet i mysql.jdbc.driver

0

Witam,
napisałem prostą gierkę w javie dostępną pod adresem: http://misiek3510.tk/

Wyrzuca w tej chwili błąd:
java.lang.ClassnotFoundException: com.mysql.jdbc.Driver - ale pograć można.

Już po krótce wyjaśniam z czym mam problem:

Applet testowany na kompie działa bez zarzutu. Komunikuje się z bazą danych mysql na nazwie.pl (odczytuje/zapisuje) aktualny rekord punktowy do bazy. Natomiast ten sam applet umieszczony na stronie www nie znajduje zewnętrznej biblioteki mysql.

Wgrywając applet na ftp gdy zachowam ściężkę do plików jak na lokalnym kompie gra stoi na menu, nie reaguje na kliknięcie myszką w opcje "Start gry - kliknij!"

Na chwilę obecną wyrzuciłem katalog lib w którym znajduje się wspomniana biblioteka z serwera ftp dlatego gra się uruchamia ale z kodem błędu.

Proszę o podpowiedź co ja tutaj robię źlę? Jak zmusić applet, żeby użył tej biblioteki mysql?

Pozdrawiam
maximo

0

Okazało się, że wersja mysql-connector-java-5.1.22-bin.jar musi być podpisana, użyłem wcześniejszej wersji mysql-connector-java-5.1.0-bin.jar i wszystko działa.

Może się komuś przyda, jak nie to temat do skasowania.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1