applet java + sesja na serwerze

0

witam

mam naprawdę prosty applet który pobiera plik cvs z serwera, i teraz zależnie na kogo jest się zalogowanym w serwisie i jakie są zmienne sesji pobierany plik powinien się zmieniać (i się zmienia ze strony php jest wszystko ok) niestety applet nie korzysta z sesji przeglądarki przez co dla skryptu jest traktowany jako nie zalogowany.

co ciekawe - applet działa poprawnie pod internet explorerem 6.0 oO

jakieś pomysły jak go zmusić do korzystania z sesji opery/firefox-a?

ps. applet jest ładowany poprzez proste:
<applet code="xml.class" width="200" height="200">
</applet>

i nie ma w nim żadnej obsługi cookies,sesji ani nic takiego - nigdzie nie mogę się doszukać jakby to miało wyglądać - a mimo to pod ie działa tak jakbym chciał...

pozdrawiam

0

Przekaż parametr do apletu w adresie czy post?

0
SebaZ napisał(a)

Przekaż parametr do apletu w adresie czy post?

to jest pytanie czy stwierdzenie?

nie przekazuje żadnych parametrów do appletu ani do pliku (parametry są ustawiane poprzez sesje)
a w applecie zakodowana jest nazwa pliku php który generuje dane.

0

W kodzie generującym parametry appletu wstaw parametr PHPSESSION lub taki jak tam masz w php skonfigurowany. I wysyłasz go razem z żądaniami z appletu.

http://example.com/generuj.php?PHPSESSION=ssaaaa

I masz oto sesję php na sesji appletu.

0

mam przez cookiesy i chwilowo tez nie mogę tego sprawdzic - powiedz mi tylko czy w javie muszę pisac jakis kod? czy po prostu dodaje parametr i on automatycznie używa tego? jeśli tak to jaka nazwa parametru?

sorry jesli pytanie jest totalnie głupie - ale dopiero drugi dzień się tym bawie:D

i miałbym jeszcze jedno w sumie

istnieje dokumentacja do javy podobna do tej z php(php.net)? bo tan na sunie jest pozbawiona jakichkolwiek przykładów - suche informacje tam są tylko podane przez co naprawdę ciężko mi zacząć ...

0
Silvestris napisał(a)

mam przez cookiesy i chwilowo tez nie mogę tego sprawdzic - powiedz mi tylko czy w javie muszę pisac jakis kod? czy po prostu dodaje parametr i on automatycznie używa tego? jeśli tak to jaka nazwa parametru?

Niestety trzeba użyć tego w kodzie ręcznie.

Silvestris napisał(a)

istnieje dokumentacja do javy podobna do tej z php(php.net)? bo tan na sunie jest pozbawiona jakichkolwiek przykładów - suche informacje tam są tylko podane przez co naprawdę ciężko mi zacząć ...

I tak i nie. Dokumentacja JavaDoc to czysta dokumentacja (nie tak jak w php.net doc+przykłady = bajzel IMO), jest za to całkiem duża baza tutoriali. też na stronie suna.

0
Koziołek napisał(a)
Silvestris napisał(a)

mam przez cookiesy i chwilowo tez nie mogę tego sprawdzic - powiedz mi tylko czy w javie muszę pisac jakis kod? czy po prostu dodaje parametr i on automatycznie używa tego? jeśli tak to jaka nazwa parametru?

Niestety trzeba użyć tego w kodzie ręcznie.

I tak i nie. Dokumentacja JavaDoc to czysta dokumentacja (nie tak jak w php.net doc+przykłady = bajzel IMO), jest za to całkiem duża baza tutoriali. też na stronie suna.

właśnie ten bajzel to jest największa tego zaleta - nie trzeba szukać przykładów wykorzystania - wszystko jest na miejscu z ładnym wyjaśnieniem wszelakich zawiłości...
a tu szukam tego kawałka kodu już od paru godzin i albo tego nie ma albo nie wiem jak to sie nazywa przez co źle szukam x.x

0

Nie wiem, czy to wystarczy, bo pozwala tylko raz pobrać plik, ale może się przydać. W klasie apletu jest metoda getParameter. Jak w skrypcie ustawisz w parametrze apletu cały plik cvs, to dostaniesz go zgodnie z parametrami sesji. Wada jest taka, że jedno wywołanie strony pozwoli tylko raz pobrać ten plik, sam aplet nie pobiera danych z serwera. Jest jeszcze rozwiązanie wszystkomające, ale już nie takie proste.

0
$id=session_id();
echo '<param name="id" value="'.$id.'">';
if (isset($_GET['id']))session_id($_GET['id']);
session_start();

plus

    		String id=getParameter("id");
       		URL yahoo = new URL("http://gragieldowa.pl/funkcje/danedlajavy.php?id="+id);

załatwiło sprawę - dzięki za wszystkie info i podpowiedzi :)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1