Problem z postawieniem schema-registry

0

Czesc,
Zaczalem sie dzisiaj bawic Kafka i schema registry. Z jakiegoś powodu mam problem z wydawałoby się prostym postawieniem schema-registry. Problem polega na tym, że schema registry nie widzi brokera i nie bardzo wiem dlaczego?. Wydaje się, że pokopałem coś z SCHEMA_REGISTRY_KAFKASTORE_BOOTSTRAP_SERVERS i/lub jeszcze z czymś. Dodam, że próbowałem już różnych wariantów (rownież z SCHEMA_REGISTRY_KAFKASTORE_CONNECTION_URL: "zookeeper:2181", czy SCHEMA_REGISTRY_KAFKASTORE_BOOTSTRAP_SERVERS bez plaintextu). W logach kontenera schema registry widzę coś takiego:

1] Connection to node -1 (localhost/127.0.0.1:9092) could not be established. Broker may not be available.
[kafka-admin-client-thread | adminclient-1] WARN org.apache.kafka.clients.NetworkClient - [AdminClient clientId=adminclient-1] Connection to node -1 (localhost/127.0.0.1:9092) could not be established. Broker may not be available.
[main] ERROR io.confluent.admin.utils.ClusterStatus - Error while getting broker list.
java.util.concurrent.ExecutionException: org.apache.kafka.common.errors.TimeoutException: Timed out waiting for a node assignment. Call: listNodes

Będe wdzięczny za każdy pomysł. Z góry pieknie dziękuje

version: '3'
services:
  zookeeper:
    image: confluentinc/cp-zookeeper:7.0.1
    container_name: zookeeper
    environment:
      ZOOKEEPER_CLIENT_PORT: 2181
      ZOOKEEPER_TICK_TIME: 2000
  broker:
    image: confluentinc/cp-kafka:7.0.1
    container_name: broker
    ports:
      - "9092:9092"
    depends_on:
      - zookeeper
    environment:
      KAFKA_BROKER_ID: 1
      KAFKA_ZOOKEEPER_CONNECT: 'zookeeper:2181'
      KAFKA_LISTENER_SECURITY_PROTOCOL_MAP: PLAINTEXT:PLAINTEXT,PLAINTEXT_INTERNAL:PLAINTEXT
      KAFKA_ADVERTISED_LISTENERS: PLAINTEXT://localhost:9092,PLAINTEXT_INTERNAL://broker:29092
      KAFKA_OFFSETS_TOPIC_REPLICATION_FACTOR: 1
      KAFKA_TRANSACTION_STATE_LOG_MIN_ISR: 1
      KAFKA_TRANSACTION_STATE_LOG_REPLICATION_FACTOR: 1
  kafka-manager:
    image: sheepkiller/kafka-manager:latest
    ports:
      - "9000:9000"
    links:
      - zookeeper
      - broker
    environment:
      ZK_HOSTS: zookeeper:2181
      APPLICATION_SECRET: letmein
      KM_ARGS: -Djava.net.preferIPv4Stack=true
  schema-registry:
    image: confluentinc/cp-schema-registry:7.0.1
    hostname: schema-registry
    container_name: schema-registry
    ports:
      - "8081:8081"
    depends_on:
      - zookeeper
      - broker
    environment:
      SCHEMA_REGISTRY_HOST_NAME: schema-registry
      SCHEMA_REGISTRY_KAFKASTORE_BOOTSTRAP_SERVERS: PLAINTEXT://localhost:9092
0

Na windowsie czasem broker się wywala po uruchomieniu przez docker-compose up i trzeba go uruchomić jeszcze raz.
Wejdż do docker desktop i go odpal
screenshot-20221102213356.png

0
Black007 napisał(a):

Na windowsie czasem broker się wywala po uruchomieniu przez docker-compose up i trzeba go uruchomić jeszcze raz.
Wejdż do docker desktop i go odpal
screenshot-20221102213356.png

U mnie to raczej nie ten problem, broker bangla ok. Produkuje i wrzucam na niego message. Kolejnym krokiem jaki chcę zrobic to skorzystac z Protobuf serializera, co wiąże sie z potrzebą dokoptowania schema registry. I to ustrojstwo z jakiegos wzgledu nie widzi postawionego brokera (127.0.0.1:9092)

0

Wydaje mi się, że podajesz zły adres. Schema registry nie połączy się do localhost:9092 , bo Kafka nie działa w kontenerze schema registry. Odwołuj się nazwami serwisów - czyli pewnie broker:9092.

0
kelog napisał(a):

Wydaje mi się, że podajesz zły adres. Schema registry nie połączy się do localhost:9092 , bo Kafka nie działa w kontenerze schema registry. Odwołuj się nazwami serwisów - czyli pewnie broker:9092.

tak, dokladnie...i powiem wiecej juz tam wczesniej bylem, ale po Twoim poscie wróciłem i jorgnąłem się, ze wystawiłem brokera na innym porcie
KAFKA_ADVERTISED_LISTENERS: PLAINTEXT://localhost:9092,PLAINTEXT_INTERNAL://broker:29092
Dziękuje za pomoc; To poniżej działa
SCHEMA_REGISTRY_KAFKASTORE_BOOTSTRAP_SERVERS: PLAINTEXT://broker:29092

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1