Polskie znaki w Idea Intellij

0

Dlaczego kody napisane w NetBeans przeniesione do najnowszej wersji Idea Intellij nie pokazują polskich znaków tylko krzaczki i dziwne znaki zapytania? Zmiana w prawym dolnym rogu kodowania nic nie daje. Jak dodać ten słownik pl_PL.dic i skąd go pobrać. JetBrains odpuściło sobie język polski?
https://github.com/dominik59/polish_intellij_dictionary

/* Program wykorzystuj�cy klas� Vehicle.  

   Nazwij ten plik VehicleDemo.java  
*/  
class Vehicle {  
  int passengers; // liczba pasa�er�w  
  int fuelcap;    // pojemno�� zbiornika paliwa w litrach 
  double lkm;        // zy�ycie paliwa w litrach na 100 kilometr�w 
}  

// Ta klasa deklaruje obiekt typu Vehicle.  
class VehicleDemo {  
  public static void main(String args[]) {  
    Vehicle minivan = new Vehicle();  
    int range;  

    // przypisuje warto�ci sk�adowym obiektu minivan 
    minivan.passengers = 7; 
    minivan.fuelcap = 65; 
    minivan.lkm = 9.1; 

    // oblicza zasi�g pojazdu przy pe�nym zbiorniku 
    range = (int) (minivan.fuelcap / minivan.lkm * 100); 

    System.out.println("Minivan przewozi " + minivan.passengers + 
                       " os�b na odleg�o�� do " + range + " kilometr�w.");  
  }  
}
2

Zmiana kodowania nic chyba nie da kiedy znaki zostaly juz wprowadzone za pomoca innego.

PS: Ale czemu jezyk polski w kodzie?

Edit: a ustawiasz utf-8 czy windows-125x (czy jakos tak)?

2

ooo, mam cos

stivens@S410UA ~/Pulpit $ iconv -f windows-1250 -t UTF-8 DeepAndDeeper.java -o test.txt
stivens@S410UA ~/Pulpit $ cat test.txt 
/**
   Ten program ilustruje warstwowe wywołania metod.
*/

public class DeepAndDeeper
{
   public static void main(String[] args)
   {
      System.out.println("Początek w metodzie main.");
      deep();
      System.out.println("Z powrotem w metodzie main.");
   }
   
   /**
      Metoda deep wyświetla komunikat, a następnie wywołuje
      metodę deeper.
   */
   
   public static void deep()
   {
      System.out.println("W metodzie deep.");
      deeper();
      System.out.println("Z powrotem w metodzie deep.");
   }

   /**
      Metoda deeper tylko wyświetla komunikat.
   */
   
   public static void deeper()
   {
      System.out.println("W metodzie deeper.");
   }
}

0

Czy nie da się tego jakoś ustawić w Idea Intellij? File -> Settings -> Editor -> Proofreading -> Spelling -> (Dictionaries tab) -> +
Tylko trzeba jakoś przez konsole to ustawiać?

3

ctrl+shift+a
File encoding
more
windows-1250

0

No nie bardzo, tak jak wcześniej napisałem zmieniło ze znaków zapytania na takie znaki zapytania.

import javax.swing.JOptionPane;

/**
   Ten program u?ywa dw?ch metod void.
*/

public class CreditCard
{
   public static void main(String[] args)
   {
      double salary;    // Roczne wynagrodzenie.
      int creditRating;  // Ocena kredytowa.
      String input;      // Przechowywanie danych wej?ciowych od u?ytkownika.

      // Pobieranie rocznego wynagrodzenia u?ytkownika.
      input = JOptionPane.showInputDialog("Jakie jest Twoje " +
                                 "roczne wynagrodzenie?");
      salary = Double.parseDouble(input);

      // Pobieranie oceny kredytowej u?ytkownika (od 1 do 10).
      input = JOptionPane.showInputDialog("Jaka jest Twoja " +
             "ocena kredytowa w  skali od 1 do 10?\n" +
             "(10 = bardzo wysoka, 1 = bardzo niska)");
      creditRating = Integer.parseInt(input);
      
      // Okre?lanie, czy u?ytkownik otrzyma kart? kredytow?.
      if (salary >= 20000 && creditRating >= 7)
         qualify();
      else
         noQualify();
         
      System.exit(0);
   }
   
   /**
      Metoda qualify informuje u?ytkownika o tym,
      ?e otrzyma kart? kredytow?.
   */
   
   public static void qualify()
   {
      JOptionPane.showMessageDialog(null, "Gratulacje! " +
                                "Spe?niasz warunki do uzyskania karty kredytowej!");
   }

   /**
     Metoda noQualify informuje u?ytkownika o tym, ?e 
     nie spe?nia warunk?w do otrzymania karty kredytowej.
   */

    public static void noQualify()
    {
      JOptionPane.showMessageDialog(null, "Przykro nam, ale nie spe?niasz " +
                        "warunk?w do otrzymania karty kredytowej.");
   }
}

2

Jak dasz windows-1250 i reload to dziala

0

Dałem i zmieniło mi � na ?
Nie chcę każdy plik przerabiać w ten sposób.

find . -name "*.java" -type f -exec sh -c "iconv -f CP852 -t UTF8 {} -o {}.backupik && mv {}.backupik {}" \;

lub poprzez pythonowy moduł chardet.

0

Cześć! Odgrzebuję temat, bo mam podobny problem, tyle że z polskimi znakami w wierszu polecenia - niekiedy zamiast nich występują znaki zapytania.

Język systemu operacyjnego mam ustawiony na Polski, w IntelliJ UTF-8. W ustawieniach konsoli:
screenshot-20211209133001.png

Niekiedy zdarza się, że UTF-8 konwertuję na windows-1250 i przy wyłączeniu IntelliJ i ponownym skonwertowaniu na UTF-8 wszystko działa poprawnie. Dzisiaj natomiast musiałam kilka razy wyłączać i włączać program aż w końcu za n-tym razem zadziałało.

Czy ktoś z Was miał kiedyś podobny problem i jest w stanie pomóc mi go rozwiązać? Będę ogromnie wdzięczna! ;)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1