Polskie znaki w IntelliJ Idea

0

Witam
Jakie kodowanie ustawić aby w konsoli wyświetlane były polskie znaki? ISO-8859-2 nie działa, UTF-8 też nie... Jestem już bezsilny.

2

Próbowałeś ustawiać UTF-8 w ten spsób: Settings -> File Encoding -> Project Encoding -> IDE Encoding?

0

Ale w jakiej konsoli? Tej wbudowanej w intellij czy windowsowej?

0
Wizzie napisał(a):

Próbowałeś ustawiać UTF-8 w ten spsób: Settings -> File Encoding -> Project Encoding -> IDE Encoding?

Nie wiem czemu, ale jak teraz spróbowałem ustawić utf-8 to weszło, wcześniej dalej pokazywało szlaczki... Może dlatego że zmieniłem gdzieś rodzaj strumienia lub jakiegoś Readera, który kodowanie miał jakieś dziwne. Niemniej - dziękuję :)

1

Mam znaczki w kodach pobranych z helionu, jak sobie z tym poradzić? Ustawiałem tak jak tu i nic.

/* Program wykorzystuj�cy klas� Vehicle.  
  
   Nazwij ten plik VehicleDemo.java  
*/  
class Vehicle {  
  int passengers; // liczba pasa�er�w  
  int fuelcap;    // pojemno�� zbiornika paliwa w litrach 
  double lkm;        // zy�ycie paliwa w litrach na 100 kilometr�w 
}  
  
// Ta klasa deklaruje obiekt typu Vehicle.  
class VehicleDemo {  
  public static void main(String args[]) {  
    Vehicle minivan = new Vehicle();  
    int range;  
  
    // przypisuje warto�ci sk�adowym obiektu minivan 
    minivan.passengers = 7; 
    minivan.fuelcap = 65; 
    minivan.lkm = 9.1; 
  
    // oblicza zasi�g pojazdu przy pe�nym zbiorniku 
    range = (int) (minivan.fuelcap / minivan.lkm * 100); 
  
    System.out.println("Minivan przewozi " + minivan.passengers + 
                       " os�b na odleg�o�� do " + range + " kilometr�w.");  
  }  
}
1

W tych kodach zostało użyte kodowanie CP852, którego Intellij, czy inne IDE i edytory nie obsługują.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1