Zamiana znaków w tablicy

0

Witam!
Zadanie jest następujące, wpisujemy znak, następnie losujemy 5 znaków do tablicy, jesli nasz wpisany znak jest taki sam, jak ktorys w tablicy to zamieniamy go na 0 i powtarzamy to az do uzyskania w tablicy samych zer
Mój problem polega na tym, że nie mam pomysłu na to jak powtarzać czynność zamieniania znaków aż do uzyskania w tablicy samych zer.
Pomysł był taki zeby calosc zamknac w petli do while lecz z racji iż jestem początkujący to nie mam pojęcia jaki warunek dać oraz czy to w ogóle zadziała.
O to kod:

import java.util.Random;

public class Tablice{
	public static void main(String[] args) {
	java.util.Scanner in=new java.util.Scanner(System.in) ;        //wprowadzanie znaku
		char c=in.next() .charAt(0) ;
        char[] array = new char[5];         //losowanie znaków w tablicy
        Random random = new Random();
        	int b=0;
        for (int i = 0; i < array.length; i++) {
            array[i] = (char) (random.nextInt(90 - 65)+65);
            System.out.println(array[i]);}
        for( int x=0; x<array.length; x++){        //sprawdzanie który znak jest taki sam jak wprowadzony
        	if(c==array[x])
        		System.out.println("Wprowadzony znak jest rowny znakowi o indeksie: " + x);
        }
        for(int x=0; x<array.length; x++){       //zliczanie takich samych znaków
        	if(c==array[x])
        		b++;
        }
        {
        	if(b==1){
        		System.out.println("element wystepuje " + b + " raz");
        	}
        	else{
        		System.out.println("elemten wystepuje " + b + " razy");
        	}
        }
        {
        	/                                                          /zamienianie tych samych znaków na 0
        	for( int x=0; x<array.length; x++){
        		if(c==array[x])
        			array[x]='0';
        		System.out.println(array[x]);
        }
        }
 
    }
}
0

"Zadanie jest następujące, wpisujemy znak, następnie losujemy 5 znaków do tablicy, jesli nasz wpisany znak jest taki sam, jak ktorys w tablicy to zamieniamy go na 0 i powtarzamy to az do >uzyskania w tablicy samych zer"

Raczej, wpisujemy znak, następnie losujemy 5znaków z tablicy, jesli nasz wpisany znak jest taki sam, jak ktorys w tablicy, to zminamy te w tablicy na 0 i powtarzamy aż do uzyskania w tablicy samych zer, tak?

0
lion137 napisał(a):

"Zadanie jest następujące, wpisujemy znak, następnie losujemy 5 znaków do tablicy, jesli nasz wpisany znak jest taki sam, jak ktorys w tablicy to zamieniamy go na 0 i powtarzamy to az do >uzyskania w tablicy samych zer"

Raczej, wpisujemy znak, następnie losujemy 5znaków z tablicy, jesli nasz wpisany znak jest taki sam, jak ktorys w tablicy, to zminamy te w tablicy na 0 i powtarzamy aż do uzyskania w tablicy samych zer, tak?

Treść zadania:
Utwórz program, który utworzy pięcioelementową tablicę i wypełni ją losowymi li-terami z przedziału odAdoZ. Następnie wprowadź z klawiatury wartość zmiennej char
Program zliczy ile razy wystąpił wprowadzony z klawiatury znak, wypisze na ekranie ilość wystąpień i zastąpi każde wystąpienie wartością 0. Program powinien zakończyćsię gdy tablica jest wypełniona samymi zerami.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1