Pytanie rekrutacyjne na Juniora ...

Odpowiedz Nowy wątek
2019-08-12 16:13
0

Takie ototo przykładowe zadanie dostałem do przerobienia przed rozmową rekrutacyjna i przyznam sie nawet nie wiem od czego zacząć. Interfejs ArrayList? Za wszelką pomoc dziekuje serdecznie.
Zadanie

  1. Zaprojektuj interfejs systemu obsługującego mecze drużyn piłkarskich.Interfejs powinien operować metody umożliwiające planowanie meczy między drużynami , przechowywanie ich wyników, wyliczanie i prezentowanie statystyki dla poszczególnej drużyny, (np. ile meczy wygranych, ile przegranych, ile remisów, mecze zaplanowane lub przeprowadzone pomiędzy zadanymi datami.Możesz też zaproponować inne metody.
  2. Zaimplementuj także metody umożliwiające tworzenie list rankingowych drużyn wg. różnych kryteriów np. liczby wygranych meczy, alfabetycznie po nazwie drużyny.
  3. Zaimplementuj interfejs oraz napisz testy jednostkowe dla tego systemu.

Rozważ użycie klas : Mecz, Drużyna, Zawodnik, wykorzystaj kompozycje, rozważ użycie dziedziczenia.
Rozważ wykorzystanie typu enum do reprezentacji wyniku meczu.

Z ciekawości jakie wynagrodzenie podali w ogłoszeniu? - slayer9 2019-08-12 18:18

Pozostało 580 znaków

2019-08-13 22:27
0

@Arbiej: Niestety potrzeba sporo czasu poświęcić na praktykę w domu, żeby zacząć w ogóle przymierzać się do komercyjnego wykonywania zawodu programisty. Ja osobiście uczę się Javy od lutego tego roku i dopiero teraz zacząłem uderzać z CV na stanowiska juniorskie. A i tak moja wiedza jest znikoma, o czym przekonuję się na każdym kroku, napotykając nowe tematy, featury itd. Zadanie, które opisałeś w pierwszym poście nie tylko wymaga znajomości składni i biblioteki standardowej Javy, ale wymusza opracowanie jakiejś architektury dla tych klas, które są tam wymienione. Skoro masz tak krótki staż w nauce programowania, to ani trochę nie jest powodem do ujmy fakt, że nie jesteś w stanie sobie poradzić z wymyśleniem koncepcji na to zadanie. Na spokojnie ćwicz sobie składnię języka, zapoznaj się z kolekcjami, klasami, interfejsami i ogólnie fundamentami programowania obiektowego i zabierz się za to zadanie za jakiś czas. Zobaczysz, że wszystko stanie się takie jakieś łatwiejsze do ogarnięcia ;)

Pokaż pozostałe 5 komentarzy
Klepania projektów, udziału w Opensourcowych opłaciło się żeby wskoczyć od razu na Junior'a i mieć obowiązki mida - po miesiącu pracy jestem współprowadzącym wdrożenia projektu.. :D (to ironia jak coś) - dla mnie to z lekka niepoważne, że rzucają mnie na tak głęboką wiedzę. e; Ogólnie zauważyłem duży postęp, bo na te wakacje przeszło mi pomyślnie chyba 5 rozmów + miałem ofertę od kolegi, którego firma zakłada akurat siedzibę u mnie w mieście. Warto było i miło patrzeć jak się jednak dostaje "nagrodę" za taką naukę. - weiss 2019-08-13 23:03
@weiss Gratuluję fajnego progresu! :) - Belka 2019-08-13 23:05
Dzięki, ale im więcej wiem, tym więcej pozostaje do poznania.. Teraz tak naprawdę widzę ile mi jeszcze brakuje do jakiegokolwiek przeciętnego poziomu Dev'a.. Chciałbym ogarnąć Reaktywne (Reactivestreams), funkcyjne (Haskell, Scala), podszkolić się w rozumieniu głębszym działania HTTP/security.. No po prostu tego jest tyle, że aż trudno sobie wszystko zaplanować :D - weiss 2019-08-13 23:07
Salesforce hehe... :D Dobra decyzja. Tzn dobra w sytuacji gdy mogłeś sobie pozwolić na niepracowanie. W trudnej sytuacji finansowej można poklikać, a po godzinach się uczyć na deva. Ale mimo to gratuluje wyrwania się z gówna ;) - kixe52 2019-08-13 23:20
Z jednej strony to był plus, bo to był taki punkt zwrotny, że zacząłem bardziej się przykładać do nauki dla siebie po studiach, ale z drugiej dwa miesiące każdego dnia po 8h siedziałem i sobie klikałem - pół biedy, że często po prostu uczyłem się tam swoich rzeczy.. :D - weiss 2019-08-13 23:22

Pozostało 580 znaków

2019-08-15 23:52
0
piotrpo napisał(a):

Masz zdefiniować listę metod pozwalających na modyfikację danych według założeń projektu, a później zapisać ją w formie Java interface.

interface Score{
MatchId scheduleMatch(Team host, Team guest, Instant date);
void setResult(MatchId matchId, int goalsHost, int goalsGuest);
.....
}

Do tego oczywiście trzeba rozpisać klasy danych występujące w tych metodach. Na koniec zaimplementować ten interface.

Mógłbyś podać jak będziesz miał chwile czasu przykładowom implementacje void setResult , nie za bardzo rozumiem te matchid jak to ustawić tam

MatchId to klasa którą musisz sobie stworzyć. Zwracać ją i przyjmować jako parametr. - piotrpo 2019-08-16 08:14

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0