JavaFX - nie mogę zaktualizować danych.

0

Cześć,
próbuje zrobić metodę która wyślę do bazy danych zmienione przed chwilą wartości pewnych obiektów. Przykładowo (gui ma za zadanie "zarządzać" schroniskiem dla zwierząt)
do schroniska trafił kot,musimy wprowadzić nowego milusińskiego do bazy danych:

-imię mruczekl *
-rasa dachowiec
-płeć samica
-kolor sierści rudy
-wiek 2 lata.

  • jak widać przez pośpiech zamiast "mruczek" wpisaliśmy "mruczekl",więc trzeba edytować dane,zrobiłem do tego celu nową scene,która zawiera ww. Pola (imię,rasa itp) + id

Gdy klikniemy przycisk zapisz,nowe dane powinny być wysłane do bazy danych,i tutaj pojawia się problem - próbowałem zrobić tą metodę na wiele sposobów,i niestety zawsze coś...

Metoda o której wspominałem

public void saveData(ActionEvent actionEvent) {
        try {
            PreparedStatement preparedStatement;
            Connection connection = DriverManager.getConnection("jdbc:sqlite:DB/ShelterDB.db/");
            String update = "UPDATE Cats SET name=?, race=?, gender=?, coat_color=?, age=? WHERE ID='"+idCol.getText()+"'";

            preparedStatement = connection.prepareStatement(update);
            preparedStatement.setString(1,nameCol.getText());
            preparedStatement.setString(2,raceCol.getText());
            preparedStatement.setString(3,genderCol.getText());
            preparedStatement.setString(4,coatColorCol.getText());
            preparedStatement.setString(5,ageCol.getText());
            preparedStatement.setString(6,idCol.getText());
            preparedStatement.execute();
        }catch (SQLException e){
            System.out.println("Can't update Cats");
            e.printStackTrace();
        }
        loadData();
    } 

Error

	at javafx.fxml.FXMLLoader$MethodHandler.invoke(FXMLLoader.java:1774)
	at javafx.fxml.FXMLLoader$ControllerMethodEventHandler.handle(FXMLLoader.java:1657)
	at com.sun.javafx.event.CompositeEventHandler.dispatchBubblingEvent(CompositeEventHandler.java:86)
	at com.sun.javafx.event.EventHandlerManager.dispatchBubblingEvent(EventHandlerManager.java:238)
	at com.sun.javafx.event.EventHandlerManager.dispatchBubblingEvent(EventHandlerManager.java:191)
	at com.sun.javafx.event.CompositeEventDispatcher.dispatchBubblingEvent(CompositeEventDispatcher.java:59)
	at com.sun.javafx.event.BasicEventDispatcher.dispatchEvent(BasicEventDispatcher.java:58)
	at com.sun.javafx.event.EventDispatchChainImpl.dispatchEvent(EventDispatchChainImpl.java:114)
	at com.sun.javafx.event.BasicEventDispatcher.dispatchEvent(BasicEventDispatcher.java:56)
	at com.sun.javafx.event.EventDispatchChainImpl.dispatchEvent(EventDispatchChainImpl.java:114)
	at com.sun.javafx.event.BasicEventDispatcher.dispatchEvent(BasicEventDispatcher.java:56)
	at com.sun.javafx.event.EventDispatchChainImpl.dispatchEvent(EventDispatchChainImpl.java:114)
	at com.sun.javafx.event.BasicEventDispatcher.dispatchEvent(BasicEventDispatcher.java:56)
	at com.sun.javafx.event.EventDispatchChainImpl.dispatchEvent(EventDispatchChainImpl.java:114)
	at com.sun.javafx.event.BasicEventDispatcher.dispatchEvent(BasicEventDispatcher.java:56)
	at com.sun.javafx.event.EventDispatchChainImpl.dispatchEvent(EventDispatchChainImpl.java:114)
	at com.sun.javafx.event.EventUtil.fireEventImpl(EventUtil.java:74)
	at com.sun.javafx.event.EventUtil.fireEvent(EventUtil.java:49)
	at javafx.event.Event.fireEvent(Event.java:198)
	at javafx.scene.Node.fireEvent(Node.java:8413)
	at javafx.scene.control.Button.fire(Button.java:185)
	at com.sun.javafx.scene.control.behavior.ButtonBehavior.mouseReleased(ButtonBehavior.java:182)
	at com.sun.javafx.scene.control.skin.BehaviorSkinBase$1.handle(BehaviorSkinBase.java:96)
	at com.sun.javafx.scene.control.skin.BehaviorSkinBase$1.handle(BehaviorSkinBase.java:89)
	at com.sun.javafx.event.CompositeEventHandler$NormalEventHandlerRecord.handleBubblingEvent(CompositeEventHandler.java:218)
	at com.sun.javafx.event.CompositeEventHandler.dispatchBubblingEvent(CompositeEventHandler.java:80)
	at com.sun.javafx.event.EventHandlerManager.dispatchBubblingEvent(EventHandlerManager.java:238)
	at com.sun.javafx.event.EventHandlerManager.dispatchBubblingEvent(EventHandlerManager.java:191)
	at com.sun.javafx.event.CompositeEventDispatcher.dispatchBubblingEvent(CompositeEventDispatcher.java:59)
	at com.sun.javafx.event.BasicEventDispatcher.dispatchEvent(BasicEventDispatcher.java:58)
	at com.sun.javafx.event.EventDispatchChainImpl.dispatchEvent(EventDispatchChainImpl.java:114)
	at com.sun.javafx.event.BasicEventDispatcher.dispatchEvent(BasicEventDispatcher.java:56)
	at com.sun.javafx.event.EventDispatchChainImpl.dispatchEvent(EventDispatchChainImpl.java:114)
	at com.sun.javafx.event.BasicEventDispatcher.dispatchEvent(BasicEventDispatcher.java:56)
	at com.sun.javafx.event.EventDispatchChainImpl.dispatchEvent(EventDispatchChainImpl.java:114)
	at com.sun.javafx.event.BasicEventDispatcher.dispatchEvent(BasicEventDispatcher.java:56)
	at com.sun.javafx.event.EventDispatchChainImpl.dispatchEvent(EventDispatchChainImpl.java:114)
	at com.sun.javafx.event.BasicEventDispatcher.dispatchEvent(BasicEventDispatcher.java:56)
	at com.sun.javafx.event.EventDispatchChainImpl.dispatchEvent(EventDispatchChainImpl.java:114)
	at com.sun.javafx.event.EventUtil.fireEventImpl(EventUtil.java:74)
	at com.sun.javafx.event.EventUtil.fireEvent(EventUtil.java:54)
	at javafx.event.Event.fireEvent(Event.java:198)
	at javafx.scene.Scene$MouseHandler.process(Scene.java:3757)
	at javafx.scene.Scene$MouseHandler.access$1500(Scene.java:3485)
	at javafx.scene.Scene.impl_processMouseEvent(Scene.java:1762)
	at javafx.scene.Scene$ScenePeerListener.mouseEvent(Scene.java:2494)
	at com.sun.javafx.tk.quantum.GlassViewEventHandler$MouseEventNotification.run(GlassViewEventHandler.java:394)
	at com.sun.javafx.tk.quantum.GlassViewEventHandler$MouseEventNotification.run(GlassViewEventHandler.java:295)
	at java.security.AccessController.doPrivileged(Native Method)
	at com.sun.javafx.tk.quantum.GlassViewEventHandler.lambda$handleMouseEvent$353(GlassViewEventHandler.java:432)
	at com.sun.javafx.tk.quantum.QuantumToolkit.runWithoutRenderLock(QuantumToolkit.java:389)
	at com.sun.javafx.tk.quantum.GlassViewEventHandler.handleMouseEvent(GlassViewEventHandler.java:431)
	at com.sun.glass.ui.View.handleMouseEvent(View.java:555)
	at com.sun.glass.ui.View.notifyMouse(View.java:937)
	at com.sun.glass.ui.win.WinApplication._runLoop(Native Method)
	at com.sun.glass.ui.win.WinApplication.lambda$null$147(WinApplication.java:177)
	at java.lang.Thread.run(Thread.java:748)
Caused by: java.lang.reflect.InvocationTargetException
	at sun.reflect.NativeMethodAccessorImpl.invoke0(Native Method)
	at sun.reflect.NativeMethodAccessorImpl.invoke(NativeMethodAccessorImpl.java:62)
	at sun.reflect.DelegatingMethodAccessorImpl.invoke(DelegatingMethodAccessorImpl.java:43)
	at java.lang.reflect.Method.invoke(Method.java:498)
	at sun.reflect.misc.Trampoline.invoke(MethodUtil.java:71)
	at sun.reflect.GeneratedMethodAccessor1.invoke(Unknown Source)
	at sun.reflect.DelegatingMethodAccessorImpl.invoke(DelegatingMethodAccessorImpl.java:43)
	at java.lang.reflect.Method.invoke(Method.java:498)
	at sun.reflect.misc.MethodUtil.invoke(MethodUtil.java:275)
	at javafx.fxml.FXMLLoader$MethodHandler.invoke(FXMLLoader.java:1769)
	... 56 more
Caused by: java.lang.ArrayIndexOutOfBoundsException: 5
	at org.sqlite.core.CorePreparedStatement.batch(CorePreparedStatement.java:121)
	at org.sqlite.jdbc3.JDBC3PreparedStatement.setString(JDBC3PreparedStatement.java:421)
	at Animals.Cats.editCat.editCatController.saveData(editCatController.java:197)
	... 66 more ```


Co powinienem zmienić?
0

W PreparedStatement masz 5 miejsc na parametry (5 pytajników), a wstawiasz 6 i stąd masz:

Caused by: java.lang.ArrayIndexOutOfBoundsException: 5

Nie klej stringa tylko zrób kolejne miejsce na parametr i ustaw tak jak poprzednie (tylko że nie string, a int czy coś w ten deseń).

0

Dodałem do stringa query " ID=? ",do kolumny age,oraz id (5,6 parametr) dodałem Integer.parseInt(idCol.getText())); program woła o Stringa,gdy zmienie preparedStatement na Stringa,po kliknięciu save nic się nie dzieje (przycisk nie pushuje zmienionych danych do bazy,ani nie dostaje żadnego erroru.

Tak to teraz wygląda

    public void saveData(ActionEvent actionEvent) {
        try {
            PreparedStatement preparedStatement;
            Connection connection = DriverManager.getConnection("jdbc:sqlite:DB/ShelterDB.db/");
            String update = "UPDATE Cats SET name=?, race=?, gender=?, coat_color=?, age=?, ID=? WHERE ID='"+idCol.getText()+"'";

            preparedStatement = connection.prepareStatement(update);
            preparedStatement.setString(1,nameCol.getText());
            preparedStatement.setString(2,raceCol.getText());
            preparedStatement.setString(3,genderCol.getText());
            preparedStatement.setString(4,coatColorCol.getText());
            preparedStatement.setString(5,ageCol.getText());
            preparedStatement.setString(6, idCol.getText());
            preparedStatement.execute();
        }catch (SQLException e){
            System.out.println("Can't update Cats");
            e.printStackTrace();
        }
        loadData();
    }
}
0

A zrobiłeś commita na połączeniu?

I czemu takie dziwactwo z tym ID zrobiłeś? Po co kleisz stringa? Nie możesz zrobić age=? where id=??

0

Zrobiłem tak jak napisałeś,dodatkowo zamiast setString uzyłem setInt w wieku,id - program zaczal wywalac blad:

Exception in thread "JavaFX Application Thread" java.lang.RuntimeException: java.lang.reflect.InvocationTargetException
	at javafx.fxml.FXMLLoader$MethodHandler.invoke(FXMLLoader.java:1774)
	at javafx.fxml.FXMLLoader$ControllerMethodEventHandler.handle(FXMLLoader.java:1657)
	at com.sun.javafx.event.CompositeEventHandler.dispatchBubblingEvent(CompositeEventHandler.java:86)
	at com.sun.javafx.event.EventHandlerManager.dispatchBubblingEvent(EventHandlerManager.java:238)
	at com.sun.javafx.event.EventHandlerManager.dispatchBubblingEvent(EventHandlerManager.java:191)
	at com.sun.javafx.event.CompositeEventDispatcher.dispatchBubblingEvent(CompositeEventDispatcher.java:59)
	at com.sun.javafx.event.BasicEventDispatcher.dispatchEvent(BasicEventDispatcher.java:58)
	at com.sun.javafx.event.EventDispatchChainImpl.dispatchEvent(EventDispatchChainImpl.java:114)
	at com.sun.javafx.event.BasicEventDispatcher.dispatchEvent(BasicEventDispatcher.java:56)
	at com.sun.javafx.event.EventDispatchChainImpl.dispatchEvent(EventDispatchChainImpl.java:114)
	at com.sun.javafx.event.BasicEventDispatcher.dispatchEvent(BasicEventDispatcher.java:56)
	at com.sun.javafx.event.EventDispatchChainImpl.dispatchEvent(EventDispatchChainImpl.java:114)
	at com.sun.javafx.event.BasicEventDispatcher.dispatchEvent(BasicEventDispatcher.java:56)
	at com.sun.javafx.event.EventDispatchChainImpl.dispatchEvent(EventDispatchChainImpl.java:114)
	at com.sun.javafx.event.BasicEventDispatcher.dispatchEvent(BasicEventDispatcher.java:56)
	at com.sun.javafx.event.EventDispatchChainImpl.dispatchEvent(EventDispatchChainImpl.java:114)
	at com.sun.javafx.event.EventUtil.fireEventImpl(EventUtil.java:74)
	at com.sun.javafx.event.EventUtil.fireEvent(EventUtil.java:49)
	at javafx.event.Event.fireEvent(Event.java:198)
	at javafx.scene.Node.fireEvent(Node.java:8413)
	at javafx.scene.control.Button.fire(Button.java:185)
	at com.sun.javafx.scene.control.behavior.ButtonBehavior.mouseReleased(ButtonBehavior.java:182)
	at com.sun.javafx.scene.control.skin.BehaviorSkinBase$1.handle(BehaviorSkinBase.java:96)
	at com.sun.javafx.scene.control.skin.BehaviorSkinBase$1.handle(BehaviorSkinBase.java:89)
	at com.sun.javafx.event.CompositeEventHandler$NormalEventHandlerRecord.handleBubblingEvent(CompositeEventHandler.java:218)
	at com.sun.javafx.event.CompositeEventHandler.dispatchBubblingEvent(CompositeEventHandler.java:80)
	at com.sun.javafx.event.EventHandlerManager.dispatchBubblingEvent(EventHandlerManager.java:238)
	at com.sun.javafx.event.EventHandlerManager.dispatchBubblingEvent(EventHandlerManager.java:191)
	at com.sun.javafx.event.CompositeEventDispatcher.dispatchBubblingEvent(CompositeEventDispatcher.java:59)
	at com.sun.javafx.event.BasicEventDispatcher.dispatchEvent(BasicEventDispatcher.java:58)
	at com.sun.javafx.event.EventDispatchChainImpl.dispatchEvent(EventDispatchChainImpl.java:114)
	at com.sun.javafx.event.BasicEventDispatcher.dispatchEvent(BasicEventDispatcher.java:56)
	at com.sun.javafx.event.EventDispatchChainImpl.dispatchEvent(EventDispatchChainImpl.java:114)
	at com.sun.javafx.event.BasicEventDispatcher.dispatchEvent(BasicEventDispatcher.java:56)
	at com.sun.javafx.event.EventDispatchChainImpl.dispatchEvent(EventDispatchChainImpl.java:114)
	at com.sun.javafx.event.BasicEventDispatcher.dispatchEvent(BasicEventDispatcher.java:56)
	at com.sun.javafx.event.EventDispatchChainImpl.dispatchEvent(EventDispatchChainImpl.java:114)
	at com.sun.javafx.event.BasicEventDispatcher.dispatchEvent(BasicEventDispatcher.java:56)
	at com.sun.javafx.event.EventDispatchChainImpl.dispatchEvent(EventDispatchChainImpl.java:114)
	at com.sun.javafx.event.EventUtil.fireEventImpl(EventUtil.java:74)
	at com.sun.javafx.event.EventUtil.fireEvent(EventUtil.java:54)
	at javafx.event.Event.fireEvent(Event.java:198)
	at javafx.scene.Scene$MouseHandler.process(Scene.java:3757)
	at javafx.scene.Scene$MouseHandler.access$1500(Scene.java:3485)
	at javafx.scene.Scene.impl_processMouseEvent(Scene.java:1762)
	at javafx.scene.Scene$ScenePeerListener.mouseEvent(Scene.java:2494)
	at com.sun.javafx.tk.quantum.GlassViewEventHandler$MouseEventNotification.run(GlassViewEventHandler.java:394)
	at com.sun.javafx.tk.quantum.GlassViewEventHandler$MouseEventNotification.run(GlassViewEventHandler.java:295)
	at java.security.AccessController.doPrivileged(Native Method)
	at com.sun.javafx.tk.quantum.GlassViewEventHandler.lambda$handleMouseEvent$353(GlassViewEventHandler.java:432)
	at com.sun.javafx.tk.quantum.QuantumToolkit.runWithoutRenderLock(QuantumToolkit.java:389)
	at com.sun.javafx.tk.quantum.GlassViewEventHandler.handleMouseEvent(GlassViewEventHandler.java:431)
	at com.sun.glass.ui.View.handleMouseEvent(View.java:555)
	at com.sun.glass.ui.View.notifyMouse(View.java:937)
	at com.sun.glass.ui.win.WinApplication._runLoop(Native Method)
	at com.sun.glass.ui.win.WinApplication.lambda$null$147(WinApplication.java:177)
	at java.lang.Thread.run(Thread.java:748)
Caused by: java.lang.reflect.InvocationTargetException
	at sun.reflect.NativeMethodAccessorImpl.invoke0(Native Method)
	at sun.reflect.NativeMethodAccessorImpl.invoke(NativeMethodAccessorImpl.java:62)
	at sun.reflect.DelegatingMethodAccessorImpl.invoke(DelegatingMethodAccessorImpl.java:43)
	at java.lang.reflect.Method.invoke(Method.java:498)
	at sun.reflect.misc.Trampoline.invoke(MethodUtil.java:71)
	at sun.reflect.GeneratedMethodAccessor1.invoke(Unknown Source)
	at sun.reflect.DelegatingMethodAccessorImpl.invoke(DelegatingMethodAccessorImpl.java:43)
	at java.lang.reflect.Method.invoke(Method.java:498)
	at sun.reflect.misc.MethodUtil.invoke(MethodUtil.java:275)
	at javafx.fxml.FXMLLoader$MethodHandler.invoke(FXMLLoader.java:1769)
	... 56 more
Caused by: java.lang.NumberFormatException: For input string: "Age"
	at java.lang.NumberFormatException.forInputString(NumberFormatException.java:65)
	at java.lang.Integer.parseInt(Integer.java:580)
	at java.lang.Integer.parseInt(Integer.java:615)
	at Animals.Cats.editCat.editCatController.saveData(editCatController.java:156)
	... 66 more

0

Podaj typy wszystkich kolumn z tabeli w bazie danych.

0

Proszę:

ID = int
name = String
race = String
gender = String
coat_color = String
age = int

0

OK. Już widzę. ageCol.getText() zwraca Stringa "Age" i oczywiście nie da się go sparsować jako inta.

0

Masz jakiś pomysł,co mogę z tym zrobić,żeby to w końcu działało? :)

0

Cudów nie ma. Nie sparsujesz Stringa "Age" jako inta. Zamiast "Age" podaj np "123" i wtedy pyknie. To podstawy Javy.

Jeśli jesteś zbyt leniwy by czytać dokumentację to chociaż zastosuj "dupa debugging" i wypisz na konsolę wynik wywołania ageCol.getText() żeby zobaczyć co pchasz do bazy w miejsce inta.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1