Metoda na mnożenie dowolnej liczby wartości całkowitoliczbowych.

0

Hej,

NIe mam wyobraźni do tego.
Mam tak:

static int showNumers(int... numbers)
	{

		int result = 0;

		for (int i = 0; i < numbers.length ; i++)
		{

			result = numbers[i] * numbers[i];
			System.out.println("Current result: " + result);
		}
                return result;
	}

To, co mam to jedynie pokazanie jakie sa potęgi kazdej z wpisanych liczb.
Nie moge wymyślić, jak mnożyc je przez siebie, bo nie wiem, jak rozwiązać problem z liczbą w indeksie numbers[0],
jak go pomnożyć przez następny, element, żeby nie dostać IndexArrayOutOfBoundException.
Macie jakieś pomysły?

Pozdrawiam.

0
kviatek napisał(a):

Hej,

NIe mam wyobraźni do tego.
Mam tak:

static int showNumers(int... numbers)
	{

		int result = 0;

		for (int i = 0; i < numbers.length ; i++)
		{

			result = numbers[i] * numbers[i];
			System.out.println("Current result: " + result);
		}
                return result;
	}

To, co mam to jedynie pokazanie jakie sa potęgi kazdej z wpisanych liczb.
Nie moge wymyślić, jak mnożyc je przez siebie, bo nie wiem, jak rozwiązać problem z liczbą w indeksie numbers[0],
jak go pomnożyć przez następny, element, żeby nie dostać IndexArrayOutOfBoundException.
Macie jakieś pomysły?

Pozdrawiam.

Hej,

Chcę, wprowadzic dowolną ilość integerów i pomnożyć je przez siebie, dlatego jako parametr mam int...numbers.
Nie chcę mieć z góry ogrnaiczonej ilości liczb do pomnożenia przez siebie.

1

No to może po prostu w pętli:

result = 1;
for(...) {
   result *= numbers[i];
}
0

Hej,

Tak, masz rację, przed chwilą na to też wreszcie wpadłem, trzeba przyznac wartość 1 do int result.
Dzięki:)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1