VPS - wiele domen - spring boot

Odpowiedz Nowy wątek
Szalony Kot
2017-03-26 13:03
Szalony Kot
0

Czesc, posiadam VPS z systemem debian.
Mam 2 aplikacje napisane w spring boot. W prosty sposob podpialem jedna domene (z panelu admina domeny), jednak zastanawiam sie jak najlepiej podpiac druga domene do drugiej aplikacji webowej i najlepiej zeby klienci nie usieli wpisywac nazwe portu:

np.
mojaStrona1.pl - kieruje do -> 79.145.156.5:8081
mojaStrona2.pl - kieruje do -> 79.145.156.5:8082

Czytalem o o koncepcji virtual hosts (wiaze sie to z pozbyciem jar i trzeba robic package w formie war), czy to jedyne rozwiazanie ?

Pozostało 580 znaków

2017-03-26 13:40
Moderator

Rejestracja: 13 lat temu

Ostatnio: 3 dni temu

Lokalizacja: Stacktrace

1

Aplikacje stawiasz na dowolnych portach.
Porty nie są dostępne z zewnątrz.
Na serwerze stawiasz apache/nginx z proxy, który kieruje domenę do odpowiedniej apki.

http://stackoverflow.com/ques[...]guration-for-multiple-domains rozpiska co i jak


Sięgam tam, gdzie wzrok nie sięga… a tam NullPointerException
edytowany 1x, ostatnio: Koziołek, 2017-03-26 13:41

Pozostało 580 znaków

Szalony Kot
2017-03-26 13:53
Szalony Kot
0

Dzieki !

Pozostało 580 znaków

2017-03-26 19:41

Rejestracja: 4 lata temu

Ostatnio: 4 godziny temu

Lokalizacja: Kraków

0

Dodatkowo możesz zrobić to co Koziołek napisał wykorzystując dockera.

Docker ma obraz z niginx, który wykrywa,że twoje obrazy wstają z odpoweidnią zmienną środowiskową i tworzy dla nich przekierowanie.


"Gdy się nie wie, co się robi, to się dzieją takie rzeczy, że się nie wie, co się dzieje"


Pozostało 580 znaków

2017-03-26 20:25
Moderator

Rejestracja: 13 lat temu

Ostatnio: 3 dni temu

Lokalizacja: Stacktrace

1

@nie100sowny: nie na wszystkich VPSach postawisz Dockera. Zazwyczaj problem ma źródło w konfiguracji samego vpsa i tego jak obsługuje wirtualizację.


Sięgam tam, gdzie wzrok nie sięga… a tam NullPointerException

Pozostało 580 znaków

2017-03-26 23:25

Rejestracja: 4 lata temu

Ostatnio: 4 godziny temu

Lokalizacja: Kraków

0

@Koziołek Fakt, ja znalazłem wirtualki na OVH na KVM i z świeżym jajkiem Linuxa.


"Gdy się nie wie, co się robi, to się dzieją takie rzeczy, że się nie wie, co się dzieje"


Pozostało 580 znaków

2017-03-27 09:35
Moderator

Rejestracja: 13 lat temu

Ostatnio: 3 dni temu

Lokalizacja: Stacktrace

0

@nie100sowny: na OVH jest oddzielna paczka, która jest przygotowana pod dockera. Tam gdzie hostuję blogaska niestety dockera nie postawię, bo chłopaki mają trochę inny model wirtualizacji, ale podobno może się uda.

Szalony Kot masz tu jeszcze przykład docker file pod spring boot https://hub.docker.com/r/bankmonitor/spring-boot/~/dockerfile/ i dopytaj swojego VPSa czy można postawić dockera.


Sięgam tam, gdzie wzrok nie sięga… a tam NullPointerException

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0