REST API spring boot na VPS

0

Hej, mam juz swój wymarzony rest api napisany w springboocie, działa idealnie.
Niestety tylko lokalnie i nie mam pojęcia jak go wrzucić na swojego VPS'a.
Proszę o jakiekolwiek wskazówki.

1

nie znam się, ale musisz :

mieć tego VPSa wystawionego na świat, ma to jakieś publiczne ip ?
jeżeli tak, to upewnij się że masz otwarty jakiś port, 80 ? wrzuć tam swojego jar'a, albo zbuduj go tam, i już.
Jak chcesz mieć to z httpsem, to jeszcze jakiś certyfikat by się przydał (są darmowe)

0

Jak dla mnie troche malo informacji. Powinnas odpowiedziec co najmniej na nastepujace pytania:

  1. Jaki dokladnie system operacyjny masz na tym swoim VPS-ie / czy mozesz ewentualnie zainstalowac inny jezeli jest Ci to obojetne.

  2. Jakiego oprogramowania serwerowego chcialabys uzyc? Potrzebujesz pelnego serwera aplikacyjnego czy wystarczy kontener serwletow typu Tomcat (jak wystarczy to polecam Tomcata).

  3. Masz jakas domene?

Jezeli odpowiedz na powyzsze pytanie bedzie Ci znacznie latwiej pomoc, bo na podstawie tego co napisalas to raczej niewiele da sie zrobic.

0
tk napisał(a):

Jak dla mnie troche malo informacji. Powinnas odpowiedziec co najmniej na nastepujace pytania:

  1. Jaki dokladnie system operacyjny masz na tym swoim VPS-ie / czy mozesz ewentualnie zainstalowac inny jezeli jest Ci to obojetne.

  2. Jakiego oprogramowania serwerowego chcialabys uzyc? Potrzebujesz pelnego serwera aplikacyjnego czy wystarczy kontener serwletow typu Tomcat (jak wystarczy to polecam Tomcata).

  3. Masz jakas domene?

Jezeli odpowiedz na powyzsze pytanie bedzie Ci znacznie latwiej pomoc, bo na podstawie tego co napisalas to raczej niewiele da sie zrobic.

  1. Co za różnica?
  2. SpringBoot ma embedded tomcata
  3. Po co?
0
OtoKamil napisał(a):
  1. Co za różnica?

Uwazam, ze jezeli ma to byc zrobione jakos sensownie to wypadaloby to zrobic w taki sposob aby aplikacja uruchamiala sie podczas startu systemu operacyjnego. Nawet jezeli zalozymy, ze wiekszosc VPS-ow dziala na systemie Linux to istnieją jednak pewne różnice w sposobie konfigurowania sktyptów startowych pomiędzy dystrybucjami. Ponadto różne dystrybucje posiadaja różne systemy pakietów. Kompletnie mnie nie zdziwi jak sie okaze, ze wspomniany VPS nie posiada zainstalowanego JRE/JDK. Wtedy nie glupim pomyslem byloby doinstalowanie tego co trzeba albo za pomoca menadzera pakietow (zwykle roznego dla roznych dystrybucji) albo poprzez samodzielne pobranie odpowiedniego oprogramowania z internetu (czesto trzeba / warto najpierw zainstalowac inne oprogramowanie za pomoca menadzera pakietow, ktory jak juz wczesniej wspomnialem rozni sie w zaleznosci od dystrybucji. Dla przykladu jak kiedys instalowalem Tomcata na Debianie to zdaje sie, ze musialem zainstalowac pakiet build-essential. W CentOS natomiast moze byc wymagane zainstalowanie grupy pakietow "Development Tools" - roznice wiec jakies sa). Gdyby tego bylo malo to na VPS-ie wcale nie musi byc zainstalowany Linux - moze byc np. Windows i wtedy to w ogole inna bajka.

OtoKamil napisał(a):
  1. SpringBoot ma embedded tomcata

Nigdy nie robilem niczego powazniejszego w SpringBoocie. Byc moze o czyms nie wiem, ale wydaje mi sie, ze ten caly embedded Tomcat lepiej sie sprawdzi w warunkach developerskich niz produkcyjnych. Jezeli mam racje to wypadaloby postawic normalnego Tomcata na tym serwerze VPS, a to czesto idzie w parze z uzywaniem menadzera pakietow, ktory jest rozny w roznych dystrybucjach.

Ponadto wydaje mi sie, ze niekoniecznie trzeba akurat z tego Tomcata w SpringBoocie korzystac - byc moze autorka postu potrzebowala funkcjonalnosci pelnego serwera aplikacji i wolala uzyc czegos innego. Ja tego nie wiem. No chyba, ze uzywanie SpringBoot-a koniecznie i bezwarunkowo pociaga za soba uzycie akurat Tomcat-a to wtedy ok.

OtoKamil napisał(a):
  1. Po co?

Nie twierdze, ze jest to niezbedne do dzialania ww. API, ale jezeli autorka watku posiada domene to warto byloby ja wykorzystac. Jezeli z tego calego API maja korzystac jakies aplikacje klienckie to ma to tę zaletę, że serwer można sobie zmienić bez przerabiania aplikacji klienckich (domena moze zostac taka sama, adres IP sie raczej zmieni). Gdyby autorka zdecydowala sie na takie rozwiazanie to trzeba skonfigurowac zarowno domene jak i Tomcat-a (ewentualnie cos innego). Jezeli natomiast API ma dzialac pod adresem IP to wtedy powinno sie udac uniknac dodatkowej konfiguracji. Zapytalem o to poniewaz uznalem, ze nie ma sensu pisac czegos o dodatkowej konfiguracji serwera w sytuacji kiedy byloby to zbedne.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1