Java i sprzedaż programu w plikach JAR

0

Witam chciałbym sprzedać moje 'dzieło programistyczne' w sensie licencji oczywiście. program pisze w netbeans jako dwa projekty główny i jako projekt 'bibliotekę' gdzie trzymam klasy abstrakcyjne i takie tam. po kompilacji mam dwa pliki JAR główny w program.jar i z biblioteką /lib/biblioteka.jar jak ochronić swój kod przed obcym re-use?? pytam głównie technicznie mniej prawnie.

0

Chodzi Ci o uodpornianie pliku wynikowego na dekompilację czy o coś innego? Bo nie bardzo Cię rozumiem.

0

@noHumanus nie ma sensu. Javę można dość łatwo zdekompilować i nawet jakieś obfuskatory niewiele dadzą.

0

jak ochronić swój kod przed obcym re-use

Dlaczego nie chciałbyś żeby ktoś wykorzystał twoją bibliotekę (tym bardziej że za nią zapłacił)?

0
adwy napisał(a):

Dlaczego nie chciałbyś żeby ktoś wykorzystał twoją bibliotekę (tym bardziej że za nią zapłacił)?

Bo jestem zachłanny na kasę ;) i biorę tanio za program robiący konkretną rzecz za to poświęciłem sporo czasu na porządkowanie kodu do biblioteki która mi się przyda do tuzinów różnych innych programów. Licencji udzielam tylko na program i na biblioteczkę tylko w zestawie z programem.

Tego się obawiałem że będzie trudno technicznie, trochę poszukałem na G. Zostaje prawo ...... poczytam forum prawne ale na razie torrent mi zamula internet ;P ;P ;P (raki żart) ... na moim darmowym linuxie nie ma co piracić (kolejny żart)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1