eclipse nie kompiluje

0

Witam . mam problem a mianowicie jak napisałem w wątku nie chce mi eclipse kompilować dosyć w moim mniemaniu prostego polecenia jakim jest length
Dopiero się uczę i nie ogarniam jeszcze wszystkiego więc pytanie moje

public class PRZYKLAD3
{

public static void main(String[] args)
{
int a[];
	if (args[0].equals("-h"))
System.out.print("Witaj, ");
else if (args[0].equals("-g"))
System.out.print("Żegnaj, ");
												// Wydruk pozostałych argumentów wiersza poleceń.
for (int i = 1; i < args.length; i++)
System.out.print(" " + args[i]);
System.out.println("!");
for (int i = 0; i < a.length; i++)
	System.out.println(a[i]);
}
}

Co tu jest źle albo jak ustawić ten program bo normalnie mi nie pokazuje błędu tylko w 8 linijce przy for coś wyrzuca ale nie wiem jak to zmienić.

0

Nie wiem co chcesz zrobić, ale fachowo to się robi za pomocą takich narzędzi:

http://jewelcli.lexicalscope.com/related.html

Może na początek spróbuj: apache.commons.cli

1

for (int i = 1; i < args.length; i++)

dlaczego i=1, a nie zero?

0

Uruchom debugger. Postaw breakpoint ma początku main a potem klikaj step over i patrz co się dzieje.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1