Eclipse nie kompiluje projektu

0

Cześć wszystkim.
Mam pewien problem, mogę się założyć, że to jakaś drobnostka, ale nie umiem się doszukać rozwiązania od kilku dni. Mianowicie Eclipse nie kompiluje mi projektu, który chce, żeby skompilował a kompiluje ostatnio skompilowany. Dzieje się to tylko na tym jednym projekcie. Inne działają dobrze. Uczę się dopiero Javy od kilku dni można powiedzieć, a kompilator nie wywala błędów.

Cały kod wygląda tak:

package ppraca;

import java.awt.EventQueue;
//Test.java
public class Test {

    public static void main(String args){
        EventQueue.invokeLater(new Runnable() {
            @Override
            public void run(){
                new Frame();
            }
        });

    }

}

//Frame.java
package ppraca;

import javax.swing.*;

public class Frame extends JFrame {

    public Frame() {
        super("Pierwsza apka w Javie.");

        JPanel buttonFrame = new ButtonFrame();
        add(buttonFrame);

        setDefaultCloseOperation(JFrame.EXIT_ON_CLOSE);
        pack();
        setVisible(true);
    }
}

//ButtonFrame.java
package ppraca;

import java.awt.*;
import java.awt.event.ActionEvent;
import java.awt.event.ActionListener;

import javax.swing.JButton;
import javax.swing.JPanel;

public class ButtonFrame extends JPanel implements ActionListener {

    public static final int HEIGHT = 300;
    public static final int WIDTH = 400;

    private JButton startButton;
    private JButton drawButton;

    public ButtonFrame() {
        startButton = new JButton("Startuj");
        drawButton = new JButton("Rysuj");

        startButton.addActionListener(this);
        drawButton.addActionListener(this);

        setLayout(new FlowLayout());
        setPreferredSize(new Dimension(HEIGHT, WIDTH));
        add(startButton);
        add(drawButton);
    }

    public void actionPerformed(ActionEvent e) {
        Object s = e.getSource();

        if(s == startButton)
        {
            setBackground(Color.WHITE);
        }
    }
}

Z góry dzięki za pomoc ;).

0

Klikasz project -> build i mówisz jakie są błędy. Bo na pewno są.

0
 Description    Resource    Path    Location    Type
The serializable class ButtonFrame does not declare a static final serialVersionUID field of type long  ButtonFrame.java    /pracaa/src/job line 10 Java Problem
The serializable class ButtonFrame does not declare a static final serialVersionUID field of type long  ButtonFrame.java    /przycisk2praca/src/ppraca  line 10 Java Problem
The serializable class Frame does not declare a static final serialVersionUID field of type long    Frame.java  /pracaa/src/job line 5  Java Problem
The serializable class Frame does not declare a static final serialVersionUID field of type long    Frame.java  /przycisk2praca/src/ppraca  line 5  Java Problem
The serializable class MyPanel does not declare a static final serialVersionUID field of type long  MyPanel.java    /naukaodnowa/src/naukaodnowa    line 6  Java Problem
The serializable class Obraz2 does not declare a static final serialVersionUID field of type long   Obraz2.java /naukaodnowa/src/naukaodnowa    line 11 Java Problem
The serializable class Przycisk does not declare a static final serialVersionUID field of type long Przycisk.java   /przycisk/src/przycisk  line 11 Java Problem
The serializable class Ramka does not declare a static final serialVersionUID field of type long    Ramka.java  /naukaodnowa/src/naukaodnowa    line 12 Java Problem
The serializable class Ramka does not declare a static final serialVersionUID field of type long    Ramka.java  /przycisk/src/przycisk  line 5  Java Problem

Jedyne co się pokazuje w problemach, nic więcej nie wyskakuje.

0

Mianowicie Eclipse nie kompiluje mi projektu, który chce, żeby skompilował a kompiluje ostatnio skompilowany.

Chodzi Ci o to, że Eclipse uruchamia poprzedni projekt? Wybierz w menu pozycję Run potem Run configuration i wskaz projekt, który chcesz uruchomić.

0

W Eclipse masz view "Problems"(możesz je znaleźć w Windows --> show vievs). Jeżeli nie rozwiążesz tych problemów projekt się nie zbuduje...Jak jesteś leniwa du*a to możesz po prostu usunąć te problemy i budowanie powinno ruszyć. Ja tak robiłem :d

0

To z problemami - usuwaniem nie działa, dalej uruchamia poprzedni projekt. Natomiast zauważyłem w Run configurations, że Eclipse w ogóle nie wyszukuje mi klas w tym projekcie, nie wiem czemu. Mimo tego, że mam klase main w projekcie przycisk2praca to Eclipse wyrzuca mi błąd: Error: Could not find or load main class przycisk2praca.Main.

Przez to jakby w ogóle pomija tamten projekt przy uruchamianiu i budowaniu też mi się wydaje i uruchamia poprzedni uruchamiany. No ale nie wiem co na to poradzić. Robiłem nowy projekt, wkleiłem tam kod z tego poprzedniego, robi się to samo.

0

Że niby co? Stworzyłeś nowy projekt, wkleiłeś kod, kompilujesz, uruchamiasz i uruchamia sie INNY KOD? To nie jest możliwe. Po prostu nie umiesz korzystać z IDE. Zapewne klikasz "na pałe" Run i nie patrzysz nawet co próbujesz uruchomić. BTW w kodzie który podałeś widzę klasę Test a nie klasę Main.

0

Mam klasę Main i klasę Test, które mają ten sam kod, myślałem, że to tam jakoś koliduje. Ale to było tak, że uczyłem się javy, zacząłem pisać zadanie w pewnym momencie, gdy już wszystko było dokończone chciałem to uruchomić i uruchomił się poprzednio uruchamiany program. Jak uruchamiam to wszystko za pomocą Run configurations i wpisuje tam projekt, w którym to wszystko się znajduje(przycisk2praca - taka nazwa) to przy szukaniu klas nie znajduje nic. Jak uruchamiam go po prostu tak jak mówisz, klikając Run to robi się to co już wyżej opisałem. Pomyślałem, że mogłem sobie coś namieszać gdzieś w ustawieniach projektu i tego nie widzę, więc stworzyłem na nowo cały projekt, wkleiłem tam kod z tego poprzedniego, ponazywałem wszystko inaczej i dzieje się to samo. Z IDE bardzo możliwe, że nie potrafię korzystać, bo od niedawna na nim pracuje, no ale dlatego zgłosiłem się tutaj po pomoc bo nie wiem gdzie szukać rozwiązania, a na pewno to jest jakaś błahostka, której nie potrafię zauważyć.

0

PPM na projekcie, Run As -> Java Application

0

Selection does not contain a main type.

Otrzymuje taki komunikat.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0