Błąd przy kompilacji w Spring MVC(HTTP ERROR 404)

Odpowiedz Nowy wątek
2016-03-29 14:17

Rejestracja: 3 lata temu

Ostatnio: 3 lata temu

0

witam technologii java ucze sie juz jakis czas , podczas gdy próbuję skompilować automatycznie wygenerowany szablon przez eclipse (File>Spring Legacy Project>Spring MVC) , wyskakuje błąd . robie wszystko po kolei jak w tym tutorialu http://www.journaldev.com/243[...]inners-with-spring-tool-suite , wszystkie pliki wygladaja jak w tym poradniku , do wrzucenia programu na serwer uzyłem automatycznie przypisanego J2EE preview localhost . Prosze o podpowiedz co robic krok po kroku , umiem juz troche rzeczy w springu chcialbym to przetestowac a poraz kolejny natrafiam na problem i trace czas (wrzucam zdjecia wszystkich plikow na pasku z boku[moze to wina niedodanych bibliotek wczesniej biblioteki dodalem do dzialania spring core])

https://zapodaj.net/74b9386221b93.jpg.html
https://zapodaj.net/b0d873e427aa4.jpg.html
https://zapodaj.net/dac8e52974346.jpg.html

edytowany 1x, ostatnio: gadzik, 2016-03-29 14:17

Pozostało 580 znaków

2016-03-29 14:21
Moderator

Rejestracja: 16 lat temu

Ostatnio: 6 godzin temu

1

Źle to odpalasz. Ścieżka w pasku adresu jest definiowana przez kontroler i na pewno nie powinna zawierać WEB-INF ani nazwy pliku z widokiem! A u ciebie w ogóle nie widzę kontrolera tak btw.
Sklonuj: https://github.com/Pharisaeus/SpringScaffoldApplication ;]


Masz problem? Pisz na forum, nie do mnie. Nie masz problemów? Kup komputer...
edytowany 1x, ostatnio: Shalom, 2016-03-29 14:22
dodalem zrzut kontrolera ponizej co w nim zmienic ? co jest nie tak ? konkretnie ktory punkt - gadzik 2016-03-29 15:01
to jest program poprostu wygenerowany automatycznie najprostsze co moze byc jestem zdziwiony ze cokolwiek jest zle ale poraz kolejny jestem zahamowany przez takie rzeczy :( - gadzik 2016-03-29 15:02

Pozostało 580 znaków

2016-03-29 14:23

Rejestracja: 8 lat temu

Ostatnio: 4 miesiące temu

1

Twój adres w pasku adres powinien wyglądać tak:
http://localhost:8080

Ewentualnie:
http://localhost:8080/[nazwa-aplikacji]

a wygląda tak:
http://localhost:8080/spring/WEB-INF/views/home.jsp

o ile oczywiście masz to poprawnie skonfigurowane w web.xml

probuje wejsc przez adres tak jak radzisz i kolejny problem : Error 404 - Not Found No context on this server matched or handled this request. Contexts known to this server are: pararara(/spring) - gadzik 2016-03-29 15:08

Pozostało 580 znaków

2016-03-29 14:57

Rejestracja: 3 lata temu

Ostatnio: 3 lata temu

0
<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<web-app version="2.5" xmlns="http://java.sun.com/xml/ns/javaee"
    xmlns:xsi="http://www.w3.org/2001/XMLSchema-instance"
    xsi:schemaLocation="http://java.sun.com/xml/ns/javaee http://java.sun.com/xml/ns/javaee/web-app_2_5.xsd">

    <!-- The definition of the Root Spring Container shared by all Servlets and Filters -->
    <context-param>
        <param-name>contextConfigLocation</param-name>
        <param-value>/WEB-INF/spring/root-context.xml</param-value>
    </context-param>

    <!-- Creates the Spring Container shared by all Servlets and Filters -->
    <listener>
        <listener-class>org.springframework.web.context.ContextLoaderListener</listener-class>
    </listener>

    <!-- Processes application requests -->
    <servlet>
        <servlet-name>appServlet</servlet-name>
        <servlet-class>org.springframework.web.servlet.DispatcherServlet</servlet-class>
        <init-param>
            <param-name>contextConfigLocation</param-name>
            <param-value>/WEB-INF/spring/appServlet/servlet-context.xml</param-value>
        </init-param>
        <load-on-startup>1</load-on-startup>
    </servlet>

    <servlet-mapping>
        <servlet-name>appServlet</servlet-name>
        <url-pattern>/</url-pattern>
    </servlet-mapping>

</web-app>
package com.gadzik.spring;

import java.text.DateFormat;
import java.util.Date;
import java.util.Locale;

import org.slf4j.Logger;
import org.slf4j.LoggerFactory;
import org.springframework.stereotype.Controller;
import org.springframework.ui.Model;
import org.springframework.web.bind.annotation.RequestMapping;
import org.springframework.web.bind.annotation.RequestMethod;

/**
 * Handles requests for the application home page.
 */
@Controller
public class HomeController {

    private static final Logger logger = LoggerFactory.getLogger(HomeController.class);

    /**
     * Simply selects the home view to render by returning its name.
     */
    @RequestMapping(value = "/", method = RequestMethod.GET)
    public String home(Locale locale, Model model) {
        logger.info("Welcome home! The client locale is {}.", locale);

        Date date = new Date();
        DateFormat dateFormat = DateFormat.getDateTimeInstance(DateFormat.LONG, DateFormat.LONG, locale);

        String formattedDate = dateFormat.format(date);

        model.addAttribute("serverTime", formattedDate );

        return "home";
    }

}
<%@ taglib uri="http://java.sun.com/jsp/jstl/core" prefix="c" %>
<%@ page session="false" %>
<html>
<head>
    <title>Home</title>
</head>
<body>
<h1>
    Hello world!  
</h1>

<P>  The time on the server is ${serverTime}. </P>
</body>
</html>
edytowany 3x, ostatnio: gadzik, 2016-03-29 15:18

Pozostało 580 znaków

2016-03-29 15:22
Moderator

Rejestracja: 16 lat temu

Ostatnio: 6 godzin temu

0

No to adres masz przecież ustwiony na /spring więc w przeglądarce masz wpisać localhost:8080/spring


Masz problem? Pisz na forum, nie do mnie. Nie masz problemów? Kup komputer...

Pozostało 580 znaków

2016-03-29 15:30

Rejestracja: 3 lata temu

Ostatnio: 3 lata temu

0

https://zapodaj.net/83e1bea973cfa.jpg.html

HTTP ERROR 500
Problem accessing /spring/WEB-INF/views/home.jsp. Reason:

JSP support not configured

w czym teraz jest problem ?

edytowany 1x, ostatnio: gadzik, 2016-03-29 15:32

Pozostało 580 znaków

2016-03-29 15:41
Moderator

Rejestracja: 16 lat temu

Ostatnio: 6 godzin temu

0

Odpalasz to na jetty a on ma jeszcze mniej rzeczy wbudowanych niż tomcat ;] On po prostu nie zawiera implementacji niektórych rzeczy. Albo musisz je dodać w zależnościach mavena albo musisz uzyć czegoś cięższego niz jetty.
Wyszło też jak kłamiesz że robisz to samo co w tutorialu ;]

Powtarzam jeszcze raz: sklonuj projekt który podałem wyżej i wystartuj od niego.


Masz problem? Pisz na forum, nie do mnie. Nie masz problemów? Kup komputer...
edytowany 1x, ostatnio: Shalom, 2016-03-29 15:41
Pokaż pozostałe 6 komentarzy
aa sciagnalem tomcata i dziala jak natura chciala ;D , teraz tylko jak ustawic zeby bylo defaultowo : http://localhost:8080/spring/ w przegladarce?? - gadzik 2016-03-30 14:03
Nie bardzo rozumiem co chcesz ustawiać. Jak odpalasz to z eclipse to kliknij 2x na ten atrtefakt w zakładce "servers" i sobie możesz ustawić... - Shalom 2016-03-30 14:11
dobra dzieki serdeczne ;d - gadzik 2016-03-30 14:29
a tak w ogole jak tam w switzerlandii ? dziwie sie ze masz czas odpisywac ;d;d - gadzik 2016-03-30 14:30
@gadzik pracuje za twoje podatki to sobie mogę pozwolić ;] - Shalom 2016-03-30 14:55

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0