HTTP Status 404 – Not Found

0

Cześć, jestem amatorem programowania, bawię się teraz Netbeans'em, próbuje zaprogramować stronę internetową (przy użyciu Tomcata) i chciałem zrobić tam, aby na stronie można było wpisać mile i po wciśnięciu przycisku ok miały być zamienianie na kilometry (ta część z zamianą miała być w servlecie), jednak po wpisaniu i kliknięciu ok wyskakuje komunikat.:

Type Status Report
Message The requested resource [/Strona/index.html/convert] is not available
Description The origin server did not find a current representation for the target resource or is not willing to disclose that one exists.

Robiłem wszystko zgodnie z poradnikiem i już przeszukałem sporo for i na żadnym nie mogę znaleźć rozwiązania. Czy ktoś ma jakieś porady?

Kod w frontendzie do tego przycisku:

  <form action="convert" method="post">
            Miles: <input type="number" name="miles" required/>
            <input type="submit" value="Convert to kilometers">

Kod w servlecie:


        protected void processRequest(HttpServletRequest request, HttpServletResponse response)
            throws ServletException, IOException {
        
        float miles = Float.parseFloat (request.getParameter("miles"));
        float km = miles * 1.6f;
        
        
        response.setContentType("text/html;charset=UTF-8");
        try ( PrintWriter out = response.getWriter()) {
            /* TODO output your page here. You may use following sample code. */
            out.println("<!DOCTYPE html>");
            out.println("<html>");
            out.println("<head>");
            out.println("<title>Unit Conversion Result</title>");            
            out.println("</head>");
            out.println("<body>");
            out.println("<h1>Unit Conversion Result </h1>");
            out.println("<p>" + miles  + "miles" + km + "kilometers" + "</p>");
            out.println("</body>");
            out.println("</html>");
        }
    }
3
Tomasz Drewnowicz napisał(a):

bawię się teraz Netbeans'em, próbuje zaprogramować stronę internetową (przy użyciu Tomcata) i

ta część z zamianą miała być w servlecie

Który mamy rok?

Co to za poradnik, że uczy Cię czegoś takiego?!

0

kixe52, a możesz mi polecić inny pogram, metodę lub język do stworzenia strony internetowej?

1
  1. Intelij IDEA jako IDE
  2. Co do samej strony internetowej, jeśli to ma być java to:
    a) spring-mvc w połaczeniu z thymeleafem (nie polecam tego, ale będzie to łatwiejsze i szybsze do tego programu niż b) )
    b) na backendzie REST API, na froncie js + html + css
1
Tomasz Drewnowicz napisał(a):

- nie taki staroć - dwuletni :D

Z opisu:
- Create Java Servlet & JavaServer Page (JSP)

To jest staroć. Nie trać na to czasu. TO wygląda jakby się komuś na dysku zapodział film z 2013 roku (pomijam oczywiście wersje środowiska wykorzystanego na filmie) i wrzucił go dopiero w 2020 :)
W ogóle nie polecam nauki z tego typu filmów, gdzie nawet nie masz linku do źródeł, tylko musisz przepisywać wszystko z ekranu. Dramat!

Wygoogluj słowa kluczowe związane z podpunktami, które napisałem wyżej:
a) java, spring-mvc, thymeleaf
b) java, spring, rest api, postman

Na początek CI wystarczy.

0

Zacznij od zmiany kursu. Kup w miarę aktualna książkę albo kurs. Na Udemy masz trochę tego .

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1