JPanel z innej klasy

0

Wiem, że narażam się na publiczny lincz itp ale kończą mi się pomysły, otóż...
Pracuję w NetBeans i robię apkę z GUI korzystając ze SWING'a (ważne: z kreatora/generatora/wysiwyg, jak zwał tak zwał) i wszystko szło dobrze do czasu gdy kolejne dodawane JPanel nie zaczęły się rozjeżdżać. Wpadłem na pomysł, by każdy JPanel zrobić w osobnym pliku (klasie) i po prostu, przy 'kliknięciu' na odpowiedni przycisk ActionListener wywoływał JPanel właśnie z innej klasy, ale... Jak je wywołać tak, by się pokazywały? Przy próbie wywołania klasy i dodania panelu do okna/panelu głównego nic się nie wyświetla a co gorsza, nie sypie błędem.
Przeszukałem internet, przeczytałem kilkanaście tematów na stackoverflow ale za diabła nie chce ruszyć.
Kodu nie będę wklejał bo raz jest tego kilkaset linijek plus to co sam generuje a dwa - wygląda to tragicznie (ale działa - poniekąd)...

Pomocy!

0

na ActionListenerze daj add (new MyNewJPanelClass()) na komponencie do któgo chcesz dodać.

Dobra rada: nie używaj generatorów GUI

0
wojciechmaciejewski napisał(a):

na ActionListenerze daj add (new MyNewJPanelClass()) na komponencie do któgo chcesz dodać.

Dobra rada: nie używaj generatorów GUI

No i coś nie działa...
Czemu nie używać generatorów?
Faktycznie chyba zaraz zacznę od zera... Choć szkoda obecnej pracy.

Może da się jakoś chwilowo wyłączyć panel z podglądu? Ukryć jakoś?
Ewentualnie zrobić cos, by panel nie rozjeżdżał całego layout'u przy dodawaniu.

0

Da się. Zrobić ludzki layout. Zapewne ten którego użyłeś to ten standardowy netbeansowy group layout który robi straszną sieczkę. Skasuj to i napisz od nowa.

0

Śmiga, czy nadal jest problem ??

0

Sry za zamulenie,
Jasne że śmiga! Zero rozjeżdżających się paneli, zero bugów...
Dzięki za dobrą radę! :)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1