Intellij 13 Generics - incompatible types

0

No witam :)
Mam następujący problem:
kiedy tworzę kod w Intellij 13 taki jak np. takie coś:
List<String> list = new ArrayList<>()

To czasami wywala błąd że typy nie są zgodne
Proszę o pomoc

0
  1. Niemożliwe. Pics or it didn't happen.
  2. A na pewno masz ustawione language level na przynajmniej 1.7? Bo diamond operator jest dopiero od 7.
0

Dokładnie tak jak kolega wyżej napisał (pkt 2.). Sprawdź czy wszędzie masz tę javę 1.7.. Też miałem taki sam problem, okazało się, że podczas pisania kodu mogłem używać lambd (java 8), lecz podczas kompilacji odpalała się java 7 (a tutaj lambd nie było) i się sypało..

0

Mam 8
Korzystałem ze streamów a to jest od 8
Po prostu czasem kod na czerwono się podświetla

0

No to pokaż przykład takiego kodu który się podkreśla i dokładny komunikat błędu!

0

Proszę bardzo.
red_string.png
Aby to uzyskać, trzeba się trochę napracować.

0

@bogdans ale to co pokazałeś to jest bardzo złe i brzydkie i powinien tam być przynajmniej warning bo new ArrayList() to NIE JEST to samo co new ArrayList<>()! Pierwsze tworzy raw type bez parametryzacji generycznej i jak najbardziej kompilator/IDE powinien ostrzegać że robisz tutaj rzutowanie z typu surowego na parametryzowany i moze to być błąd w kodzie.

0

A teraz
red_list.png

0

Teraz jest ok, ale na czerwono jest raczej ze względu na brak importów ;]

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1