Lista w configu w javie?

0

chodzi mi dokładnie o to że np jak tworze config to mam coś takiego

    public static String host;
    static OutputStream output;
    static File file;

    public static void loadConfiguration() throws IOException {
        file = new File("config.yml");
        if (!file.exists()) {
            file.createNewFile();
            loadDefaultOptions();
        }
        FileReader reader = new FileReader("config.yml");
        Properties prop = new Properties();
        prop.load(reader);

        host = String.valueOf(prop.getProperty("MySQL_host"));
}

i to fajnie działa i config wygląda np
MySQL_host=localhost
tylko mam 2 pytania jak zrobić coś takiego żeby np tak config wygladał
List:
A:
-1
-2
B:
-1
-2
i np A B jest to obiekt Litera a w obiektcie Litera przechowuje np 2 liczby(taki przykład)
i jak zrobić taki format configu +
czy da się sortować wartośc w configu? bo jak np dodaje coś ala

    host = String.valueOf(prop.getProperty("MySQL_host"));
    pass = String.valueOf(prop.getProperty("MySQL_pass"));
    user = String.valueOf(prop.getProperty("MySQL_user"));
    db = String.valueOf(prop.getProperty("MySQL_db"));

to one sa w randomowej kolejnosc;/

1

Powinieneś zastosować inny zestaw danych. XML lub JSON dla tego przypadku sprawdzi się świetnie.

Jeżeli mimo wszystko chcesz podążać tą drogą (odradzam), to możesz w wartości wpisać np. A;-1;2 , później na wartości zrobić split(";") i odpowiednio sparsować elementy tablicy. Ale to takie rozwiązanie dla sportu.

0
krzysiek050 napisał(a):

Powinieneś zastosować inny zestaw danych. XML lub JSON dla tego przypadku sprawdzi się świetnie.

Przecież wykorzystywany tutaj jest YAML, a przynajmniej tak sądzę po rozszerzeniu. On też spokojnie obsługuje listy itp.

Najlepiej skorzystać z czegoś gotowego, np. https://github.com/EsotericSoftware/yamlbeans.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1