Aplikacja obracająca pieniędzmi [mobilny portfel]

0

Witam,

wraz z dwójką przyjaciół mamy pomysł na świetną aplikację, której kluczowym punktem byłoby utworzenie mobilnego portfela, który jest połączony z kontem bankowym użytkownika(na zasadzie SkyCash). W dużym skrócie chodzi o to, czy jest możliwość regularnego przelewania małych kwot z konta na portfel mobilny, który zliczałby nam w ten sposób zaoszczędzone pieniądze? Oczywiście na życzenie użytkownika, pieniądze z portfela mobilnego mogłyby w każdej chwili wrócić na konto bankowe. Mianowicie chodzi o to jak wygląda sprawa z zakładaniem konta użytkownikom: czy zakładany jest unikalny portfel przypisany użytkownikowi po stronie aplikacji, czy po prostu należy znaleźć usługodawcę, który zapewni przetrzymywanie pieniędzy na koncie u siebie, a za wykonywanie przelewów do konta użytkownika odpowiada mechanizm działający w aplikacji? Czy ktoś ma jakiś pomysł albo sugestie? Będę bardzo wdzięczny za pomoc

Pozdrawiam,

0

Dajcie se spokój.
Jak o takie rzeczy musicie pytać na forum to temat was przerasta.

0

Rozumiem że to forum przeznaczone jest do wybitnych ekspertów z dziedziny programowania ;) Kto pyta nie błądzi, a jesteśmy tu żeby sobie pomagać, a nie hejtować ;)

0

Bardzo dobrze, że chłopaki próbują. Nawet jak im nie wyjdzie, wyniosą z tego doświadczenie i następnym razem będą w stanie lepiej ocenić swoje możliwości, czy też rozsądniej podejść do tematu. Ja nie wiem co dzisiaj za moda jest "to jest za duże, za trudne, nie robię"... ja zawsze się porywałem na duże projekty, przy których polegałem i uważam, że wiele mnie to nauczyło.

0

Niby się zgodzę, że warto próbować... Ale to jest forum dla programistów, nie wizjonerów/marzycieli :)

Tak czy inaczej:
Rozumiem, że działanie aplikacji wygląda tak:

  1. Instalujesz sobie aplikację.
  2. Określasz, ile chcesz odkładać.
  3. Apka pobiera co ileśtam czasu jakieś środki.
  4. Apka informuje, ile odłożyłeś kasy, możesz zgłosić że chcesz zwrot zaoszczędzonej w ten sposób sumy.

Realizacja tego typu zagadnień billingowych to skomplikowana sprawa, i zasadniczo są właśnie dwa podejścia:

  1. Każdy ma swój własny oddzielny rachunek (bankowy, portfel).
  2. Wszyscy wpłacają środki na jedno konto. System dba o to, żeby wpłaty były właściwie rozksięgowane i żeby nikt nie wypłacił więcej niż powinien.

Z moich doświadczeń wynika, że podejście #2 jest popularniejsze. Zakładam, że koszty prowadzenia dużej liczby rachunków w instytucji finansowej są większe, niż koszty wynikające z problemów wynikających z jednego rachunku.

Największy problem widzę z realizacją przelewów konto użytkownika -> konto bankowe. Co więcej, założenie, że apka będzie pobierała kasę bez ingerencji użytkownika jest moim zdaniem MOCNO wątpliwe.

0
wartek01 napisał(a):

Niby się zgodzę, że warto próbować... Ale to jest forum dla programistów, nie wizjonerów/marzycieli :)

Jak na razie to Ty z kolegami jesteście wizjonerami/marzycielami.

wartek01 napisał(a):

Apka pobiera co ileśtam czasu jakieś środki.

Rozumiem, że jak ja mam konto w ING i zdefiniuje sobie że co miesiąc mam odkładać do portfela 100 zł to w jaki sposób apka zabierze go z mojego prywatnego konta? Wiesz jak działa bank? Jakie ma rystrykcje dotyczące bezpieczeństwa? Myślisz że każdy może sobie o tak grzebać w czyiś kontach?

0

Jedyna możliwość takiego czegoś to pobierania z karty kredytowej/ debetowej. O poborze z konta zapomnijcie.

są gotowe API do tego wystarczy pogrzebać chwilę w googlach np:
https://www.braintreepayments.com/

0

A może byście się zainteresowali czymś takim jak JavaCard - aplikacje komunikujące się z kartami inteligentnymi przy wykorzystaniu czytnika. Można zrobić wirtualny portfel, karty rabatowe, karty klientów i inne takie pierdoły. Kiedyś zrobiłem prosty program z tym związany. Technologia Java Card - https://en.wikipedia.org/wiki/Java_Card

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1