Wirtualny portfel

0

Witam, jestem Dawid, mam zamiar otworzyć mały hosting serwerów gier, potrzebuję tylko pomocy w napisaniu pewnego skryptu, chodzi mi tutaj o wirtualny portfel do mojego panelu, skrypt powinien działać tak:

Gdy zarejestrowany klient zamawia serwer

  1. sprawdza czy w portfelu jest wymagana ilość pieniędzy
    a. NIE MA pieniędzy, to pokazuje stosowny komunikat
    b. są pieniądze, to przechodzi dalej
  2. Przechodzi do formularza dzięki któremu tworzy nowy serwer
  3. Po udanym utworzeniu serwera pobiera pieniądze z portfela, a w bazie zapisuje datę zakupu serwera i datę wygaśnięcia (30 dni po zamówieniu)
  4. Serwer zostanie utworzony, a klient od tej pory ma dostęp do zarządzania swojego serwera
  5. W panelu zarządzania musi być opcja przedłuż, która sprawdza czy w portfelu jest wymagana ilość kasy, jak jest to przedłuża datę wygaśnięcia serwera o 30 dni
  6. 5 dni przed upływem ważności serwera system wysyła wiadomość email
  7. Gdy serwer wygaśnie system wysyła email, blokuje dostęp do panelu i kasuje serwer

Panel obsługi gier jest zrobiony, jednak wszystko trzeba robić ręcznie (np. tworzenie serwerów), dlatego proszę was o pomoc w zautomatyzowaniu panelu, żeby wszystko robiło się samo
Panel jest na darmowej licencji link: http://sourceforge.net/projects/gamepanelx/files/gamepanelx/gpx-master-0.62-v2/gpx-master-0.62-v2.tar.gz/download?use_mirror=cdnetworks-us-1

Bardzo proszę o pomoc, z góry dziękuję

0

I czego konkretnie nie wiesz? Czemu napisałeś tylko wymagania i dodałeś, że potrzebujesz pomocy z napisaniem tego? Niby jak sobie wyobrażasz tę pomoc? Naprawdę: usiądź sobie na spokojnie i wyobraź scenariusz jak to Twoim zdaniem miało wyglądać. Na ślepo ktoś miałby Ci tłumaczyć krok po kroku jak to napisać? Może miałby Ci podać co drugą instrukcję w PHP... zresztą, w jakim PHP? Nie wspomniałeś nawet w jakim języku chcesz to pisać (ta linkowana przez Ciebie paczuszka to PHP, ale mógłbyś o tym wspomnieć od razu, żeby ludzie nie znający tego języka nie musieli czytać Twojego posta i dostawać się do spakowanego skryptu).

Wybacz, ale przez takie posty trochę ręce opadają :). Troszkę zwykłego pomyślunku! Napisz precyzyjnie(j), z czym konkretnie masz problem, czego konkretnie nie wiesz, to wtedy ktoś będzie Ci mógł pomóc.

A jeśli nie wiesz kompletnie nic, nie potrafisz w zasadzie programować i pomoc ma polegać na zrobieniu tego za Ciebie, to też nie ma najmniejszego problemu. Ale wtedy napisz post w dziale Praca (to subforum w Off topic) i niech to wygląda jak poważna oferta. Możesz od razu podać kwotę jaką jesteś w stanie za ten skrypt wydać. Bo nie wiem jak Ty, ale programiści za darmo generalnie nie pracują ;)

0

Ja się zajmuję automatyzacją gier od jakiś 6 miesięcy. Chętnie się wymienie doświadczeniami, ale z kimś kto ma jakiekolwiek pojęcie o tym i przedstawi sensowne problemy z którymi się zmaga...

0

Chodzi o to, że ja dopiero zaczynam zabawę z php i mysql, znam tylko podstawy (albo mniej). Potrafię stworzyć prostą bazę, zrobić formularz za pomocą którego można wysłać coś do bazy, z pomocą tutoriala zrobię jakiś prosty skrypt.
Tutaj nie umiem nawet zacząć:
jak zrobić żeby każdy user miał własny portfel, żeby skrypt sprawdzał nick, szukał go w bazie i wyświetlał stan portfela przypisanego do użytkownika?
Jak zrobić, żeby przy zamawianiu sprawdzał czy jest wystarczająca ilość środków na koncie i odejmował wyznaczoną ilość pieniędzy?
Jak zrobić, żeby w bazie zapisywała się data zakupu i wygaśnięcia serwera i jak później zaktualizować tą datę po kliknięciu przycisku "przedłuż"?
I teraz jak zrobić żeby 5 dni przed wygaśnięciem serwera wysyłał wiadomości email, a w dniu wygaśnięcia kasował serwer z bazy i dysku - ten skrypt będzie musiał być uruchamiany za pomocą crona
Bardzo proszę o jakieś poradniki.
I jeszcze jedno pytanko, jak drogi byłby taki skrypt?

0

O ja [CIACH!]...

// POST Vars
$post_username  = $_POST['usergpx'];
$post_password  = $_POST['passgpx'];

$query = "SELECT COUNT(id) AS thecount FROM users WHERE username='$post_username' AND password='$post_password'";

Lepiej zleć komuś z działu praca żeby napisał ci ten skrypt, bo świetlanej przyszłości nie wróżę...

0

A ile kosztowałoby napisanie takiego portfela?
Mam ułożone w głowie jak to musi działać i wyglądać, jednak nie znam poleceń, zna ktoś może jakieś poradniki z których można się tego nauczyć?

0

Zależy jeszcze jaki skrypt trzeba by rozszerzać i tak dalej. Ogólnie to dodajesz nowe pole do users, a dalej to na warunkach i SELECT/UPDATE. Wstępnie wyceniam na drobną przeróbkę - 75-100PLN góra.

0

@Demonical Monk:
Co do tego fragmentu kodu to na szczęście wyżej jest:

//Add slashes to username / md5 the password
$_POST['usergpx'] = addslashes($_POST['usergpx']);
$_POST['passgpx'] = md5($_POST['passgpx']);

I tak suchar, bo takie zmienianie czegoś w $_POST jest trochę mylące i mało eleganckie. No i akurat wybór addslashes nie jest najszczęśliwszy.

Przy okazji powyższy fragment kodu to kolejny przykład na to, jak NIE należy pisać komentarzy ;).

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1