Login z funcja innych zadan dla uzytkownikow

0

Witaj czy macie pomysl jak stworzyc login z taka funcja ze np.

Uzytkownik 1 - moze tylko zajrzec do pliku tekstowego
Uzytkownik 2 - moze zapelnic array.
Uzytkownik 3 - moze zmienic array z czekajacy na gotowy?

Myslicie ze funcja if else zadziala w tej sytuacji?

0

Dodaj jakieś poziomy autoryzacji dla kont użytkowników.

0

Czemu chcesz to robić na loginie? Tak wymyśliłeś czy masz tak narzucone ?

2

Zrób sobie kilka poziomów dostępu w jakimś enum'ie i przechowuj je gdzieś żeby były powiązane z danym loginem i hasłem np.

login: dawid hasło: tajne123 poziomy dostępu: TXT_ACCESS, TXT_EDIT, TXT_WRITE
login: wojtek hasło: maslo123 poziomy dostępu: TXT_ACCESS, FILL_ARRAY, CHANGE_STATE_PRIVILAGE

coś w ten styl :P wtedy po zalogowaniu sprawdzasz jakie prawa dostępu ma zalogowany i dajesz mu dostęp tylko do tego do czego powinien mieć

0
azalut napisał(a):

Zrób sobie kilka poziomów dostępu w jakimś enum'ie i przechowuj je gdzieś żeby były powiązane z danym loginem i hasłem np.

login: dawid hasło: tajne123 poziomy dostępu: TXT_ACCESS, TXT_EDIT, TXT_WRITE
login: wojtek hasło: maslo123 poziomy dostępu: TXT_ACCESS, FILL_ARRAY, CHANGE_STATE_PRIVILAGE

coś w ten styl :P wtedy po zalogowaniu sprawdzasz jakie prawa dostępu ma zalogowany i dajesz mu dostęp tylko do tego do czego powinien mieć

To poziom poczatkujacy? Bo wiesz ja dopiero zaczynam z java.

0
balu napisał(a):

Czemu chcesz to robić na loginie? Tak wymyśliłeś czy masz tak narzucone ?

Tak narzucone.

Uzytkownik 1 ma miec 2 opcje zrobienia czegos

To samo aplikuje sie do uzytkownika nr 2

I uzytkownik nr 3 ma rowniez 2 opcje ale zwiazne z dokumentem z Notepad.

1

Ale wiesz, że to wcale nie oznacza, że problem uprawnień masz rozwiązywać na poziomie logowania. Sensowniej byłoby np. by użytkownik miał flagi (enum) uprawnień jak zasugerował azalut i przy próbie zrobienia danej akcji byłyby weryfikowane uprawnienia do jej wykonania, jeśli user ich nie ma - błąd. Gdyby Ci się to rozrastało to miałbyś w tym logowaniu straszny syf.

0
datdata napisał(a):

Ale wiesz, że to wcale nie oznacza, że problem uprawnień masz rozwiązywać na poziomie logowania. Sensowniej byłoby np. by użytkownik miał flagi (enum) uprawnień jak zasugerował azalut i przy próbie zrobienia danej akcji byłyby weryfikowane uprawnienia do jej wykonania, jeśli user ich nie ma - błąd. Gdyby Ci się to rozrastało to miałbyś w tym logowaniu straszny syf.

Liczba uzytkownikow nie wzrosnie bo to taka mala symulacja stacjii benzynowej ma byc wiec tylko klient + pracownik + manager

login: dawid hasło: tajne123 poziomy dostępu: TXT_ACCESS, TXT_EDIT, TXT_WRITE - Czy tutaj bedzie dalo sie dac loop?
login: wojtek hasło: maslo123 poziomy dostępu: TXT_ACCESS, FILL_ARRAY, CHANGE_STATE_PRIVILAGE - Czy CHANGE_STATE_PRIVILAGE dziala jako uzupelnienie array?

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1